– Teatre – TICK, TICK … BOOM (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Gaudi – 2017.12.16 (temp. 17/18 – esp. nº 138)

TICK, TICK … BOOM (temp. 17/18 – espectacle nº 138)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

I dissabte vam aprofitar que estàvem al Teatre Gaudí per fer “doblet” i veure aquesta proposta del musical de petit format tick, tick …. BOOM!, que tan bones vibracions ens havia donat a la roda de premsa.

tick, tick … Boom!, explica la història autobiogràfica de Jonathan Larson (Jon en el text) que sembla tenir un futur prometedor, però poca sort. El jove novaiorquès es troba en un gran dilema prop de complir els 30 anys, preocupat per prendre la decisió correcta respecte a la seva carrera i a la seva vida.

El musical arrenca amb el so d’un tick, tick, tick que Jon ens descriu com el so de la seva ansietat.

Jonathan Larson va escriure “Superbia” un musical futurista rock inspirat en el llibre “1984” d’Orwell, musical que tot i ser elogiat i haver guanyat algun premi, no es va arribar a representar mai en un escenari. La decepció del seu autor el va portar a escriure el musical que tenim l’ocasió de veure avui. Un musical que inicialment es va dir “30/90”, després “Boho days” per acabar en 1991 amb el nom actual “tick,tick … BOOM!”. Aquest musical es va representar en un parell d’ocasions, en el off Broadway. El va escriure quasi al mateix temps que RENT.

Jonathan Larson va morir amb 36 anys d’una malaltia no diagnosticada deixant només aquestes obres com a llegat. Després de la seva mort, la productora Victoria Leacock li va encarregar a l’escriptor David Auburn la reconversió de l’obra en una peça per a tres personatges.

L’espectacle que podem veure al Teatre Gaudí està dirigit per Ferran Guiu, amb la direcció musical de Joan Comaposada i l’adaptació del text al català de Marc Gómez.

És la setmana del 30 aniversari d’en Jon. La seva parella, la Susan, vol casar-se i traslladar-se fora de la ciutat (TICK…). El seu millor amic, en Michael s’ha comprat un BMW i s’està mudant a la part alta de la ciutat (TICK…). En Jon treballa de cambrer, intentant un gran musical, i sentint la pressió d’haver de decidir entre seguir lluitant pel seu somni o renunciar-hi per diners (BOOM!)

Retrata la Nova York dels anys 90 i parla de la precarietat laboral, de les relacions personals, de l’amor, de l’amistat, de la sida, dels somnis, de les renúncies, de l’èxit i del fracàs.

Xavi Duch és Jon, el protagonista, que ens ha enamorat un cop mes per la seva senzillesa interpretativa i la seva capacitat de transmetre, amb una veu magnífica que el converteixen en un gran actor de musical, i al que hem vist treballar en diverses obres.

Ferran Guiu ha interpretat en aquesta ocasió, per malaltia d’en Marc Pociello, el paper de Michael, ell és l’amic de tota la vida d’en Jon, i va decidir deixar els seus somnis com a actor per a centrar la seva carrera com a executiu de màrqueting d’una empresa. Ara feia uns quants anys que no l’havíem vist actuar i ens ha agradat força. Interpreta també altres papers com el del pare del Jon.

Lu Fabrés interpreta el paper de Susan, la núvia de Jon que ensenya ball a nens rics sense talent. Ella aspira a una vida tranquil·la fora del brogit d’una gran ciutat. Aquesta és la primera vegada que l’hem vista treballar i ens ha sorprès per la seva magnífica veu i la seva bona vocalització. Interpreta també diferents papers a l’obra.

Un muntatge molt simple que dóna prioritat a la música, interpretada en directe, una posada en escena pensada per ser vista des dels quatre angles de la sala i d’una gran efectivitat. Intimista i emocionant.

Una altra proposta Musical de petit format al que novament el Teatre Gaudí dóna suport i que nosaltres la tornem a valorar amb la màxima qualificació possible de 5 cargols “Voltaires”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Llibret, música i lletres: Jonathan Larson
Guionista: David Auburn
Arranjaments vocals i orquestracions: Stephen Oremus
Direcció: Ferran Guiu
Direcció musical: Joan Comaposada
Intèrprets: Xavi Duch, Ferran Guiu i Lu Fabrés
Músics: Joan Comaposada ó Joel Signes– piano \ Pau Mas ó Kiko Valín – guitarra \ Jordi Sánchez ó Cristina Aguilella – Baix \ Berenguer Aina ó Josep “Pinyu” Martí – bacteria
Adaptació al català: Marc Gómez \ Producció: Versus Teatre \ Disseny de llums: Daniel Gener \ Disseny de so: Xose Fernandez \ Tècnic de sala: Andriy Kravchyk \ Productora executive: Roxana Díaz \ Comunicació: Anna Murga
Idioma: català – Durada: 90 minuts

Deixa un comentari