– Teatre – ALPENSTOCK (🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 2017.12.17 (temp. 17/18 – esp. nº 140)

ALPENSTOCK (temp. 17/18 – espectacle nº 140)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquest muntatge de la companyia Obskené obre al Tantarantana la quarta edició d’El Cicló (Cicle de Companyies Independents en Residència), un projecte impulsat pel teatre barceloní des del 2014 per donar suport a col·lectius teatrals actius i emergents, que treballen de forma independent i autogestionada.

I tal com ens van comentar a la roda de premsa, amb aquesta obra s’inicien les celebracions commemoratives del 25è aniversari del Teatre Tantarantana.

La companyia Obskené va néixer a mitjans de 2008 amb ganes d’arriscar en projectes de creació innovadors. D’aquesta companyia hem vist tres produccions, “FUENTEOVEJUNA”, “MANIFESTA” i “DE CARENES AL CEL” i amb aquest muntatge ha optat per una comèdia.

This slideshow requires JavaScript.

ALPEN-STOCK és un text d’un autor contemporani francès, Remi de Vós traduït per Mònica Bofill i Ramon Minoves i adaptat per la mateixa Mònica i Ricard Soler, que és qui la dirigeix.

Al seu xalet, en Fritz i la Greta viuen una vida confortable, ben arrelada a les tradicions del Kyrol. Però un dia, la seva tranquil·litat es veu truncada per la compra d’un detergent comprat al mercat “comospolita”….. i en mig d’aquest enorme desgavell, arriba en Josip, una visita completament inesperada que farà trontollar tot.

Greta és la protagonista de la història, magníficament interpretada per Lara Salvador, que amb maquillatge, perruca i vestuari propi dels còmics, interpreta el seu paper a mig camí entre un titella i un personatge de dibuixos animats.

Fritz, és el seu marit, interpretat per Armand Villen, un funcionari ultraconservador. Tots dos formen un matrimoni molt rígid i inamovible en el seu dia a dia, contrari a qualsevol canvi i que no suporta allò que se surti del seu ordre racional.

Ell treballa posant segells en uns formularis, ella, “una mujer simple” està a casa ocupada en mantenir la seva llar neta i polida. Viuen ancorats a les tradicions, dia rere dia.

Però un dia, la tranquil·litat es veu truncada per la compra d’un detergent al mercat cosmopolita. Tot trontolla, ha canviat alguna cosa en la seva rutina.

El tercer personatge de la història és Josip, extraordinari Enric Cambray, un immigrant “balcano-carpato-transilvà”, que sedueix a la Greta. La seva gestualitat i automatisme converteixen al seu personatge en hilarant i absurd.

This slideshow requires JavaScript.

En paraules del seu director, Alpenstock és una caricatura de la societat. A través d’un trio arquetip en teatre (l’home, la dona i l’amant), presenta la temàtica de la por a l’Altre i contraposa les pulsions de la persona amb l’organització civilitzadora de la societat. Els seus personatges, completament irreverents, expressen, sense filtre i amb un ús de la llengua elaborat, una falsa ingenuïtat maníaca travessada de preguntes i desitjos irrefrenables.

L’escenografia d’Adrià Pinar i Víctor Peralta és sorprenent, un món de color rosa que envaeix la sala. La perfecció de la vida d’aquesta parella davant els nostres ulls. Són feliços amb la seva monotonia, amb la seva tranquil·litat, amb la seva estabilitat. Una vida de color rosa, com els mobles.

El vestuari d’Eli Siles, acolorit, llampant.

Una comèdia boja i absurda des del moment zero, amb ingredients d’humor negre, cinema d’animació, còmic, i la creació de situacions de descontrol que van guanyant en rapidesa i absurditat a mesura que avança l’obra. Els moviments coreogràfics dels tres actors van de la mà de Sarah Anglada.

Un text delirant, unes interpretacions genials, una proposta divertida, acolorida i molt fresca.

Autor: Rémi de Vos
Traducció: Mònica Bofill i Ramon Minoves
Adaptació: Mònica Bofill i Ricard Soler
Direcció i dramatúrgia: Ricard Soler i Mallol
Intèrprets: Enric Cambray, Lara Salvador i Armand Villén 
Assistència de moviment: Sarah Anglada\ Espai sonor: Guillem Gefaell \Disseny d’escenografia, il·luminació i video: Adrià Pinar i Víctor Peralta \ Construcció d’escenografia: Nafka \Vestuari: Eli Siles \ Ajudant de vestuari: Laura Jofré \ Caracterització: Rut Fulgado \ Estudiant en pràctiques: Inés Garcia
Idioma: català
Durada: 70 minuts

Leave a Reply