– Teatre – ALPENSTOCK (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Tantarantana – 2017.12.17 (temp. 17/18 – esp. n潞 140)

ALPENSTOCK (temp. 17/18 – espectacle n潞 140)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquest muntatge de la companyia Obsken茅 obre al Tantarantana la quarta edici贸 d鈥El Cicl贸 (Cicle de Companyies Independents en Resid猫ncia), un projecte impulsat pel teatre barcelon铆 des del 2014 per donar suport a col路lectius teatrals actius i emergents, que treballen de forma independent i autogestionada.

I tal com ens van comentar a la roda de premsa, amb aquesta obra s鈥檌nicien les celebracions commemoratives del 25猫 aniversari del Teatre Tantarantana.

La companyia Obsken茅 va n茅ixer a mitjans de 2008 amb ganes d鈥檃rriscar en projectes de creaci贸 innovadors. D鈥檃questa companyia hem vist tres produccions, 鈥FUENTEOVEJUNA鈥, 鈥MANIFESTA鈥 i 鈥DE CARENES AL CEL鈥 i amb aquest muntatge ha optat per una com猫dia.

This slideshow requires JavaScript.

ALPEN-STOCK 茅s un text d鈥檜n autor contemporani franc猫s, Remi de V贸s tradu茂t per M貌nica Bofill i Ramon Minoves i adaptat per la mateixa M貌nica i Ricard Soler, que 茅s qui la dirigeix.

Al seu xalet, en Fritz i la Greta viuen una vida confortable, ben arrelada a les tradicions del Kyrol. Per貌 un dia, la seva tranquil路litat es veu truncada per la compra d鈥檜n detergent comprat al mercat 鈥渃omospolita鈥濃.. i en mig d鈥檃quest enorme desgavell, arriba en Josip, una visita completament inesperada que far脿 trontollar tot.

Greta 茅s la protagonista de la hist貌ria, magn铆ficament interpretada per Lara Salvador, que amb maquillatge, perruca i vestuari propi dels c貌mics, interpreta el seu paper a mig cam铆 entre un titella i un personatge de dibuixos animats.

Fritz, 茅s el seu marit, interpretat per Armand Villen, un funcionari ultraconservador. Tots dos formen un matrimoni molt r铆gid i inamovible en el seu dia a dia, contrari a qualsevol canvi i que no suporta all貌 que se surti del seu ordre racional.

Ell treballa posant segells en uns formularis, ella, “una mujer simple” est脿 a casa ocupada en mantenir la seva llar neta i polida. Viuen ancorats a les tradicions, dia rere dia.

Per貌 un dia, la tranquil路litat es veu truncada per la compra d鈥檜n detergent al mercat cosmopolita. Tot trontolla, ha canviat alguna cosa en la seva rutina.

El tercer personatge de la hist貌ria 茅s Josip, extraordinari Enric Cambray, un immigrant 鈥balcano-carpato-transilv脿鈥, que sedueix a la Greta. La seva gestualitat i automatisme converteixen al seu personatge en hilarant i absurd.

This slideshow requires JavaScript.

En paraules del seu director, Alpenstock 茅s una caricatura de la societat. A trav茅s d鈥檜n trio arquetip en teatre (l鈥檋ome, la dona i l鈥檃mant), presenta la tem脿tica de la por a l鈥橝ltre i contraposa les pulsions de la persona amb l鈥檕rganitzaci贸 civilitzadora de la societat. Els seus personatges, completament irreverents, expressen, sense filtre i amb un 煤s de la llengua elaborat, una falsa ingenu茂tat man铆aca travessada de preguntes i desitjos irrefrenables.

L’escenografia d’Adri脿 Pinar i V铆ctor Peralta 茅s sorprenent, un m贸n de color rosa que envaeix la sala. La perfecci贸 de la vida d’aquesta parella davant els nostres ulls. S贸n feli莽os amb la seva monotonia, amb la seva tranquil路litat, amb la seva estabilitat. Una vida de color rosa, com els mobles.

El vestuari d鈥Eli Siles, acolorit, llampant.

Una com猫dia boja i absurda des del moment zero, amb ingredients d’humor negre, cinema d’animaci贸, c貌mic, i la creaci贸 de situacions de descontrol que van guanyant en rapidesa i absurditat a mesura que avan莽a l’obra. Els moviments coreogr脿fics dels tres actors van de la m脿 de Sarah Anglada.

Un text delirant, unes interpretacions genials, una proposta divertida, acolorida i molt fresca.

Autor:聽R茅mi de Vos
Traducci贸:聽M貌nica Bofill i Ramon Minoves
Adaptaci贸:聽M貌nica Bofill i Ricard Soler
Direcci贸 i dramat煤rgia:聽Ricard Soler i Mallol
Int猫rprets:聽Enric Cambray, Lara Salvador i Armand Vill茅n聽
Assist猫ncia de moviment:聽Sarah Anglada\ Espai sonor:聽Guillem Gefaell \Disseny d’escenografia, il路luminaci贸 i video:聽Adri脿 Pinar i V铆ctor Peralta \ Construcci贸 d’escenografia:聽Nafka \Vestuari:聽Eli Siles \ Ajudant de vestuari:聽Laura Jofr茅 \ Caracteritzaci贸:聽Rut Fulgado \ Estudiant en pr脿ctiques:聽In茅s Garcia
Idioma: catal脿
Durada: 70 minuts

Leave a Reply