– Voltar per la Literatura – INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA de Ramona Solé (🐌🐌🐌🐌) – 2017.12.18 (temp. 17/18 – llibre nº 012)

INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA de Ramona Solé – (temp. 17/18 – llibre nº 012)

Per Imma Barba

Fa uns mesos vaig llegir la primera novel·la d’aquesta autora, “QUADERNS” que em va agradar molt.

Ara m’ha tornat a enamorar amb aquest INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA que he devorat. Un thriller de manipulacions psicològiques ambientat a la ciutat de Lleida.

La manipulació, un fet que tots vivim, que tots patim o fem patir, tots manipulem, tots som manipulats: pares, fills, germans, parelles, companys de feina, mestres, alumnes, amics, veïns, polítics, mitjans de comunicació, ….

La Sofia va perdre el marit en un accident, està sense feina, amb pocs recursos econòmics i amb dos fills a càrrec seu. Atrapada en una situació complicada, pren una dràstica solució: suïcidar-se.

La Raquel és la seva veïna, una dona ambiciosa que vol aconseguir diners i poder, i, decideix utilitzar la Sofia, aprofitant-se de la seva desesperació.

La Maria és una dona gran, que porta una vida de luxe i guarda el secret de l’origen dels seus diners. Sembla una dona desvalguda, però no ho és.

En Francesc és fill de la Maria i parella de la Raquel. Arrossega un dolorós passat del que no és capaç de desempallegar-se.

La trama de la novel·la és un joc de manipulacions mútues dels quatre protagonistes que proven d’influir els uns en els altres per aconseguir els seus propòsits. Un joc de secrets que nosaltres tampoc no coneixem, i que fa, que en certa manera, també estiguem manipulats per l’autora, que ens va descobrint de mica en mica les veritables intencions de cada un dels protagonistes.

El desconcert en descobrir el que amaguen els personatges, fa que no et refiïs de cap d’ells i que siguem incapaços de preveure el final de la història. Això m’ha obligat a passar rapidament les pàgines per arribar a l’última.

“Instint de supervivència” és un joc psicològic de manipulacions on no et pots fiar de ningú, i on totes les peces del tauler amaguen interessos foscos que les poden fer sortir malparades.

Una novel·la on també tenen el seu paper els personatges secundaris, i on tots, principals i secundaris estan molt ben definits i són totalment creïbles. La força dels personatges i les secretes intencions de cadascú d’ells, que actuen amagant coses, fent veure el que no són, per un mer instint de supervivència, és justament la força d’aquesta novel·la, que sens dubte, recomano.

Ramona Solé (Lleida 1968) gestiona el blog literari “Tumateix Llibres” i les xarxes socials vinculades. Addicta a la lectura, fa ressenyes en diversos mitjans de comunicació. Ha publicat relats a reculls com Quedem al Zurich (2015), Inèdits n.9 (2016) i Bestiari (2017), a més d’haver coordinat el recull de relats Assassins de Ponent (Llibres del Delicte 2016).

Aquesta és la seva segona novel·la.

Títol original: Instint de supervivència
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: Octubre 2017
Idioma: català – Pàgines: 272

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – INSTINT DE SUPERVIVÈNCIA de Ramona Solé (🐌🐌🐌🐌) – 2017.12.18 (temp. 17/18 – llibre nº 012)

Deixa un comentari