– Voltar per la Literatura – SI TU M’ESCOLTES (🐌🐌🐌) de Coia Valls – 2017.12.14 (temp. 17/18 – llibre nº 011)

SI TU M’ESCOLTES de Coia Valls – (temp. 17/18 – llibre nº 011)

Per Imma Barba

Aquest llibre de la Coia Valls és un relat sobre l’empatia que s’ha publicat dins de la col·lecció Emocions de l’editorial Comanegra.

Un subtítol prou explicit emmarca el llibre: Quan posar-se al lloc de l’altre és la solució.

 Un llibre dels anomenats d’autoajuda, però que no “pateix” del to moralitzant de la majoria dels que he llegit. Un llibre que mostra l’autoajuda com en una segona capa, amagada sota una història de ficció.

Ens parla d’un jove pare de família amb una bona feina, un triomfador que de cop i volta veu la seva vida capgirada quan la jugada bruta d’un company, el deixa sense feina. John Cavage és una persona mancada d’empatia i se n’adona quan es veu obligat a treballar en una feina de comercial. Aleshores pren consciència de què les seves relacions estan mancades d’alguna cosa essencial, i seguint el consell d’una amiga, farà un curs per correspondència que li canviarà la vida.

La empatía, sens dubte, acosta les persones. Posar-se en el lloc de l’altre no és senzill, però aconseguir-ho et fa millor persona. Es tracta d’escoltar atentament a l’altra, no es tracta de donar consells o explicar experiències pròpies. Es tracta d’escoltar per entendre, per sentir. En paraules de l’autora: Escoltar és un art, i com qualsevol art, requereix un aprenentatge.

Un llibre petit de format i curt, de lectura ràpida que posa l’èmfasi en la necessitat d’aprendre dels altres. De la mà d’en John i de la seva dona Mary, l’autora ens parla de la importància de saber escoltar com a filosofia de vida. La seva prosa és delicada i senzilla i atrapa des de les primeres línies.

La sargantana veu el món des de terra, l’àguila des de l’aire. Qui tindrà més raó en descriure’l ?

Coia Valls va néixer a Reus el 1960 i és professora d’educació especial, logopeda, actriu i novel·lista. Autora de grans novel·les com “La Princesa de Jade” (2010), “El mercader” (2012), “Les torres del cel” (2013), “La cuinera” (2014), “Amor prohibit” (2015) i “Etheria” (2016), ha deixat, momentàniament, la novel·la històrica amb aquesta proposta.

També ha publicat en el món de la literatura infantil i juvenil.

Com actriu ha participat en diverses obres teatrals i en el film de Jordi Lara, “Ventre blanc”. Com a dramaturga ha portat tres de les seves obres a escena, sempre a la ciutat de Tarragona.

Títol: Si tu m’escoltes
Data de publicació: setembre 2017
Editorial: Comanegra  Col.lecció: Emocions
Idioma: català  Pàgines: 130

Deixa un comentari