– Teatre – CLAUDIA (🐌🐌🐌🐌) – TNC Sala Petita – 2017.11.30 (temp. 17/18 – espectacle nº 128)

CLAUDIA (temp. 17/18 – espectacle nº 128)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Han passat els anys, però encara tenim fresca a la memòria la història de NADIA, la jove afganesa a la qual una bomba va canviar la vida. Una vida que ens va explicar ella mateixa en forma de documental escènic. Una proposta que signava la companyia La Conquesta del Pol Sud, i que ara ens presenten la segona peça de la que serà una trilogia.

Tal com ens van explicar a la roda de premsa aquesta proposta de teatre documental, està també narrada en primera persona per la seva protagonista, Claudia Victoria Poblete Hlaczick. Es va estrenar al Festival Grec del 2016 i s’ha pogut veure en diferents escenaris, l’última d’elles, fa pocs dies, a Brussel·les.

La Companyia La Conquesta del Pol Sud, creada el 2010, està formada per Carles Fernández Giua i Eugenio Szwarcer i a CLAUDIA tornen a combinar el llenguatge teatral amb la investigació periodística.

Carles Fernández Giua, és el director de l’espectacle i ha manifestat que el procés de treball ha estat un privilegi. La Claudia no havia fet mai a la vida teatre i hem viscut una transformació potent, hem vist com anava agafant molta força perquè li fascinava poder comunicar una experiència pròpia al públic. Ha estat un procés de generositat impressionant.

La Claudia Victoria Poblete Hlaczik viu a Buenos Aires, treballa com a enginyera de sistemes i li agrada molt llegir, sobretot llibres de ciència-ficció. La Claudia viu, aparentment, una vida “normal” però, sota aquesta aparença, s’amaga un recorregut molt poc comú. Fins als 21 anys, la Claudia era Merceditas i havia estat educada en un entorn militar on els valors del seu pare eren Déu, Pàtria i Família, en aquest ordre. A 21 anys la seva vida va canviar, ella va descobrir que havia viscut amb els seus NO-pares perquè ella era filla de desapareguts, ella havia estat arrabassada als seus pares quan només tenia 8 mesos d’edat.

El seu cas va marcar un punt d’inflexió a l’Argentina, ja que va suposar el principi del final de la impunitat dels comandaments militars.

Claudia va viure amb molta angoixa el moment de descobrir que els seus pares havien inventat una vida per ella, el moment de ser conscient que tenia una altra família, una àvia (la mare de la seva mare) i un tiet (el germà del seu pare) que l’havien buscat incansablement durant 20 anys. Tot el que havia estat per ella el seu refugi i la seva estabilitat es va convertir de cop i volta en un lloc fosc i tenebrós on havia viscut una vida inventada.

Després d’aquell moment ella va viure set o vuit anys lluitant entre dues personalitats, dues formes de pensar i veure la vida, sovint amb enormes contradiccions que fins i tot la feien dubtar de si era Claudia o Merceditas. El moment, per ella decisiu va ser el del naixement de la seva filla. En aquell moment, ella, definitivament, va esdevenir Claudia.

Un treball de documentació que ha durat dos anys, realitzat al costat de Claudia, bona part a l’Argentina, amb la finalitat de crear una dramatúrgia fidel als fets. Ha arribat a escena en forma de relat fragmentari que interactua amb imatges i material de la mateixa investigació. La Conquesta del Pol Sud explora les relacions entre individualitat i col·lectivitat amb un llenguatge que oscil·la entre el documental, la poesia visual i el teatre. Claudia ens parla directament , i ens mira als ulls, i la seva història es fa una mica nostra.

Perquè malgrat que parla d’Argentina, parla de la memòria històrica, un fet que mai ha estat resolt a l’estat espanyol.

Perquè de quina manera l’experiència d’alguns té a veure amb nosaltres? Quin sentit tenen en el món actual, paraules com revolució, memòria i educació?

Perquè, probablement, estem més envoltats de ficció del que creiem. I, aleshores, potser, el teatre pot oferir un espai per a la realitat.

Una proposta que ens ha agradat molt, una brillant posada en escena, amb una protagonista que destil·la sinceritat i ens fa conèixer de primera mà una història que ha marcat la vida de moltes persones. Ara esperem amb ganes, la tercera peça de la trilogia, que ens han avançat, que tractarà sobre la identitat de gènere.

Creació i repartiment: Claudia Victoria Poblete Hlaczik, Carles Fernández Giua i Eugenio Szwarcer
Direcció: Carles Fernández Giua
Escenografia i vídeo: Eugenio Szwarcer \ Il.luminació: Luis Martí \ So: Damien Bazin \ Producció executiva: Aina Pociello
Idioma: castellà
Durada: 1 hora i 20 minuts

Aquesta ressenya ha estat publicada a 1.450 quilòmetres de BCN, des de Brusel.les !!!

2 pensaments a “– Teatre – CLAUDIA (🐌🐌🐌🐌) – TNC Sala Petita – 2017.11.30 (temp. 17/18 – espectacle nº 128)

 1. Imma C.

  Hola!
  Anava a veure CLAUDIA amb certa recança, i la veritat és que m´ha agradat mooooolt, com a vosaltres.
  Molt ben mesurat la part d´imatge i informació afegida a les paraules i la reflexió de la protagonista a la realitat.
  Contents i en certa manera tristos de veure aquesta realitat, però que va bé que el teatre ens la faci arribar.
  Gràcies a TNC per fer-ho possible.
  Voldria destacar l´amabilitat del TNC amb un bescanvi d´entrades, per un problema d´embús de trànsit.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Es una proposta excel.lent, perque ens mostra la realitat d’aquest mon, de primera ma i sense intermediaris.

   El TNC ultimament s’esta comportant amb els espectadors de forma molt correcta i dona totes les facilitats si demostres que vas de bona fe. A nosaltres fa poques setmanes tambe ens van fer el favor de bescanviar unes entrades comprades fora d’abonament.

   Respon

Deixa un comentari