– Gala entrega de la XXIII PREMIS BUTACA – Mercat de les Flors – 2017.11.27

Gala entrega de la XXIII PREMIS BUTACA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquesta vol ser simplement una crònica de la Gala que es va celebrar aquest passat dilluns al vespre, malgrat que a hores d’ara tothom coneix de sobra el resultat dels premis Butaca i de fet es va retransmetre en directe per la xarxa de Televisions locals a Catalunya. Malgrat tot això, volem deixar constància en el Blog per poder-ho recordar en un futur.

Una hora abans de la Gala, ja ens trobàvem al vestíbul del Mercat de les Flors, on s’havia de celebrar l’acte, ja que els mitjans estàvem convocats per poder prendre fotografies als actors que es volguessin posar davant el PhotoCall que hi havia instal·lat al vestíbul.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Com sempre la Gala va estar magníficament presentada per Glòria Cid i Toni Martin “inventors” dels Butaca fa 23 anys, un exemple de perseverança, il·lusió i feina ben feta.

A la sala MAC del Mercat de les Flors, plena de gom a gom, L’Orquestra dels Premis Butaca, era l’únic element musical de la nit en senyal de rebuig a la situació política i a l’empresonament i/o exili del nostre govern i dels dos Jordis. De fet durant la Gala, va haver-hi forces referències de rebuig al que està passant a Catalunya, per la injusta presó dels nostres representants polítics per part de l’estat espanyol i l’exili a Brussel·les del nostre legítim President de la Generalitat, amb alguns dels consellers del nostre govern.

Una gala força reivindicativa, que en alguns moments va ser excessivament monopolitzada per l’associació “Dona i Cultura”, que havia promogut prèviament que molts premiats reivindiquessin que la dona tingues més presència en el sector de les Arts Escèniques, especialment en càrrecs de responsabilitat. Malgrat que estem d’acord amb aquesta justa reivindicació, que no afecta solament al món del Teatre i la Cultura, sinó a tota la societat, creiem que va haver-hi un excés de reiteració en el missatge, que va perjudicar la Gala com espectacle.

L’ÀNEC SALVATGE (🐌🐌🐌🐌🐌, va ser escollit el millor muntatge de l’any segons la decisió del públic que ha votat els Premis Butaca, que també han reconegut el seu director, Julio Manrique. Són dues de les vuit nominacions a les que optava a les que s’hi suma el Butaca a millor escenografia per Lluc Castells.

JANE EYRE (🐌🐌🐌🐌🐌) va aconseguir dues de les vuit nominacions en què competia, amb el Butaca a millor actriu per Ariadna Gil i el Butaca millor actor de repartiment per Abel Folk.

SCARAMOUCHE  (🐌🐌🐌🐌+🐚) s’ha fet amb sis de les vuit nominacions a les que optava: millor musical, millor actor en musical per Ivan Labanda, millor actriu de musical per Ana San Martín, millor composició musical per Albert Guinovart, millor caracterització per Eva Fernández, i millor vestuari per Montse Amenós.

FAIRFLY (🐌🐌🐌🐌🐌) s’ha endut dos dels tres premis als que optava: el Butaca al millor espectacle de petit format i el Butaca a millor text per Joan Yago.

El Butaca a millor espectacle de dansa ha anat per SWEET TYRANNY (🐌🐌🐌🐌) de Pere Faura.

RENARD O EL LLIBRE DE LES BÈSTIES  (🐌🐌🐌🐌🐌) ha estat el millor espectacle per a públic familiar.

BIRDIE (🐌🐌🐌🐌) d’Agrupación Señor Serrano s’ha endut el Butaca a noves dramatúrgies.

En canvi, malauradament IVANOV (🐌🐌🐌+🐚) un espectacle que comptava amb cinc nominacions, finalment ha marxat amb les mans buides.

Lluís Homar, s’ha endut el Butaca pel seu paper a RICARD III  (🐌🐌🐌+🐚)

En la categoria de millor actriu, ha sortit guanyadora Ariadna Gil.

Abel Folk, ha resultat guanyador en la categoria d’actor de repartiment i en la categoria femenina ha guanyat l’actriu Elisabeth Casanovas per LA SENYORA FLORENTINA I EL SEU AMOR HOMER (🐌🐌🐌🐌🐌).

Albert Guinovart amb SCARAMOUCHE ha desbancat Clara Peya, que ja va estar nominada l’any passat per Homes foscos, i que enguany optava a dos premis Butaca. Per nosaltres, ha estat una llàstima que la tasca de la Clara no hagi estat reconeguda com cal.

En les categories tècniques s’han imposat Pep Barcons pel disseny de llums de BOSCOS (🐌🐌🐌🐌) i Roc Mateu i Igor Pinto pel disseny de so de IN MEMORIAM, LA QUINTA DEL BIBERÓ (🐌🐌🐌🐌🐌)

Josep Maria Flotats ha recollit el Butaca Honorífic Anna Lizaran en reconeixement a la seva trajectòria, aquí i fora del país, portant el talent català al món i per la seva aportació i expertesa en la construcció d’una estructura de teatre públic de país, tant en la seva etapa al capdavant de la Companyia Flotats al Poliorama com en l’inici del Teatre Nacional de Catalunya.

Premis en ordre de lliurament :

 1. ESPAI SONOR

Roc Mateu i Igor Pinto per In Memoriam. La quinta del biberó

 1. CARACTERITZACIÓ

Eva Fernández per Scaramouche

 1. LUMINACIÓ

Pep Barcons per Boscos

 1. VESTUARI

Montse Amenós per Scaramouche

 1. ESCENOGRAFIA

Lluc Castells per l’ànec salvatge

 1. COMPOSICIO MUSICAL

Albert Guinovart per Scaramouche

 1. TEXT

Joan Yago per Fairfly

 1. NOVES DRAMATÚRGIES

Agrupació Señor Serrano per Birdie

 1. ACTRIU DE REPARTIMENT

Elisabet Casanovas per la Senyora Florentina i el seu amor Homer

 1. ACTOR DE REPARTIMENT

Abel Folk per Jane Eyre: una autobiografia

 1. PÚBLIC FAMILIAR

Renard o el llibre de les bèsties

 1. ACTRIU DE MUSICAL

Ana San Martin per Scaramouche

 1. ACTOR DE MUSICAL

Ivan Labanda per Scaramouche

 1. MUSICAL

Scaramouche

 1. DANSA

Pere Faura per Sweet Tiranny

 1. HONORIFIC “ANNA LIZARAN”

Josep Maria Flotats

 1. PETIT FORMAT

Fairfly

 1. ACTRIU TEATRE

Ariadna Gil per Jane Eyre: una autobiografía

 1. ACTOR TEATRE

Lluis Homar per Ricard III

 1. DIRECCIÓ

Julio Manrique per l’ànec salvatge

 1. MUNTATGE

L’ànec salvatge

Deixa un comentari