– Teatre – ELS NENS DESAGRAÏTS (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Sala Beckett – 2017.11.26 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 125)

ELS NENS DESAGRAÏTS (temp. 17/18 – espectacle nÂș 125)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

La companyia ArcĂ dia Ă©s una de les companyies residents de la Sala Beckett aquesta temporada 2017/2018. Amb ELS NENS DESAGRAÏTS la companyia tanca la seva trilogia sobre la famĂ­lia iniciada amb La terra oblidada i La pols dues propostes que vam poder veure a la Sala Flyhard. En elles parlen de les nostres arrels o de la impossibilitat de tallar amb elles per molt que ens hi esforcem.

La companyia ArcĂ dia va ser creada a l’estiu de 2009 i actualment estĂ  formada pels actors Guillem Motos i Muguet Franc i pel director i dramaturg LlĂ tzer GarcĂ­a. Tal com ens van comentar a la roda de premsa Els nens desagraĂŻts estĂ  basada en fets reals:

A Sant Gregori, un poble de Girona, es reunia als anys vuitanta una comunitat de famĂ­lies –liderada per la “Mare”, autoproclamada “Missatgera de DĂ©u”– que van decidir abandonar els cercles d’amistats per agermanar-se en una rĂ­gida comunitat catĂČlica. Renunciaven al mĂłn i als seus plaers per viure en la mĂ©s estricta pobresa i trobar-se a la natura amb DĂ©u. En aquesta comunitat van nĂ©ixer nens que, arribat el moment, van sortir per trobar-se amb el mĂłn mĂ©s enllĂ  del seu bosc, aĂŻllat de tot.

El text de Llàtzer Garcia parla bàsicament d’uns personatges atrapats per les creences dels seus progenitors, uns nens que sense criteri propi van viure dins d’aquesta comunitat tancada. Uns nens, que ja d’adults ens expliquen el que van sentir i viure i el que senten i viuen ara, un cop han passat els anys i es retroben amb motiu de la mort de la mare fundadora de la comunitat.

Ara viuen una crisi de creences i tenen por de tornar al lloc on van viure d’infants. PerĂČ al mateix temps tenen la necessitat de tornar i enfrontar-se al passat que els ha marcat la seva vida.

Teresa Vallicrosa interpreta a la mare fundadora d’aquesta comunitat, amb una fe ferma que aconsegueix dels seus seguidors una renĂșncia a la seva famĂ­lia, a tot allĂČ que els lliga a la societat que ella rebutja. AĂŻlla als nens de la comunitat i els educa en la seva fe, tallant de soca-rel tot allĂČ que ella considera que els aparta “d’ELL”.

El bĂ© i el mal, DĂ©u i el dimoni i l’esperada fi del mĂłn, presideixen amb una força abassegadora la vida i les accions de tots els membres de la comunitat.

Guillem Motos (brutal la seva interpretaciĂł), Muguet Franc i Ramon Pujol donen vida als nens desagraĂŻts, uns nens que un dia van decidir abandonar la comunitat i tornar al mĂłn del que havien estat arrabassats.

PerĂČ el preu que han de pagar per fer-ho Ă©s molt alt, han de restablir relacions d’amistat, han d’estudiar o treballar, han de deixar enrere els que han estat la seva gran famĂ­lia. Les contradiccions que pateixen sĂłn evidents. El dolor i les seqĂŒeles psicolĂČgiques tambĂ©.

Una posada en escena on es respira una atmosfera mĂ­stica, l’escenografia i vestuari d’Elisenda PĂ©rez, amb una excel·lent utilitzaciĂł de la llum de Paco Amate i l’espai sonor de Guillem RodrĂ­guez, aconsegueixen crear un ambient on es respira a parts iguals la por i la fascinaciĂł.

Una proposta que ens ha agradat especialment, tant pel text basat en fets reals com per la direcciĂł del mateix autor, perĂČ tambĂ© per unes magnĂ­fiques interpretacions i una excel·lent posada en escena.

Una histĂČria que ens ha atrapat, que ens parla del fanatisme i de la manipulaciĂł vehiculada a travĂ©s de la religiĂł.

El desenllaç de la proposta (que no desvetllarem) ens ha deixat una mica descol·locats, perquĂš es tracta d’un final massa obert i entre nosaltres dos  ha hagut interpretacions diferents i una discussiĂł a la sortida, de la que no hem aconseguit posar-nos d’acord.

A l’Imma li ha fet el pes…. al Miquel no tant…. resultat …. li ha mancat mig cargol per aconseguir la nostra mĂ xima valoraciĂł.

Autor i director: Llàtzer Garcia
Repartiment: Muguet Franc, Guillem Motos, Ramon Pujol y Teresa Vallicrosa
EscenografĂ­a i vestuari: Elisenda PĂ©rez \ Il.luminaciĂł: Paco Amate \ Espai sonor: Guillem RodrĂ­guez \ ConstrucciĂł d’escenografĂ­a: Nave 42 \ FotografĂ­a: Paco Amate \ ProducciĂł executiva: Helena Font \ Ajudant de direcciĂł: Roger Torns
Idioma: catalĂ 
Durada: 1 hora 40 minuts

2 thoughts on “– Teatre – ELS NENS DESAGRAÏTS (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Sala Beckett – 2017.11.26 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 125)

 1. Imma C.

  Hola,
  com ha anat pel JapĂł?
  Benvinguts a la rentrée teatral!

  Els nens desagraĂŻts, com vosaltres, de voltar i voltar, han fet parada a Manresa, per sort nostra i encantats de veure lÂŽobra que tanca la trilogia.
  Hi ha el canvi de la Teresa Vallicrosa per la Rosa Cadafalch i fa un gran paper de mare sobreprotectora., bon tema de reflexiĂł del fanatisme dins les religions.
  Pel que fa al final crec que Ă©s el dubte que a molts ens atrapa tot sovint, com encarar la realitat, si oblidar el passat o no, i crec que depĂšn del carĂ cter de cadascĂș.
  Gran trilogia sortida de la Flyhard i la Beckett.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Hola Imma C !!!

   El viatge a el Japó he estat un dels més complerts que hem fet mai i ens ha satisfet plenament. Intentaré fer un resum del mateix al Blog més endavant.

   Els nens desagraĂŻts Ă©s sens dubte una de les propostes mes reeixides de la temporada passada. Ens alegrem de quĂš faci gira per tot Catalunya.

   Una abraçada

   Respon

Leave a Reply