Visita a la CASA VICENS d’Antoni Gaudi
VOLTAR i VOLTAR per Barcelona –
Per Imma Barba & Miquel Gascón –
He trigat 65 anys a conèixer per dins la Casa Vicens i això que vaig néixer a 100 metres d’ella i a més a més vaig anar a l’escola paret per paret d’aquesta joia del modernisme, durant els primers anys de la meva vida, en la dècada dels anys 50 del segle passat. Durant tota la meva joventut he viscut a pocs metres i passat milers i milers de vegades per davant, inclús abans d’adonar-me de la importància que tenia l’edifici i de saber que aquesta va ser la primera construcció que va realitzar Antoni Gaudí.
Sempre havia admirat les reixes en forma de fulla de palma i l’harmonia exterior de l’edificació; sempre havia tingut unes enormes ganes de descobrir el seu interior i encara mes a partir de què vaig cursar estudis de disseny arquitectònic a l’Escola d’Arts Aplicades durant 5 anys de la meva adolescència.
Per fi, ahir 23 de novembre del 2017 vaig poder complir un dels meus somnis i penetrar en el seu interior per descobrir els sus secrets….. i no m’ha decebut pas, sinó tot el contrari. Ha estat una meravellosa descoberta i com veureu hem fet un munt de fotografies per no perdre’ns cap detall i tenir per sempre mes un record inesborrable.
Us deixem un tast de les mateixes …
Fotografies d’Exteriors
Rebedor
Menjador
Terrassa
Sala de fumar
Escala
Primera planta
Taulada i terrasses
Exposició i fotos antigues
La Casa Vicens és el primer gran encàrrec que rep Antoni Gaudí, el preludi de tota la seva obra arquitectònica posterior.
El 1883, Manuel Vicens i Montaner, corredor de canvi i borsa, confia al jove arquitecte el projecte de la seva residència d’estiu a l’antiga vila de Gràcia. És la seva primera obra mestra i un dels primers edificis que inauguren el modernisme a Catalunya i a Europa.
La configuració actual de la Casa Vicens i la finca és el resultat dels diversos canvis i transformacions duts a terme al llarg de la seva història, que han conformat tres espais clarament diferenciats: la construcció original de 1883-1885, obra d’Antoni Gaudí; l’ampliació realitzada el 1925 per Joan Baptista Serra de Martínez; i el jardí que l’envolta.
Per resoldre l’accessibilitat de l’immoble i ordenar-ne convenientment la circulació per l’interior, s’hi ha incorporat una escala moderna, on es trobava l’antiga, que vincula tots dos espais, i un ascensor que connecta totes les plantes de la casa i arriba fins a la coberta.
Amb aquest apunt volem animar-vos a que vosaltres també la descobriu.

Cargol de Gaudi – escales Sgda. Familia