– Roda de premsa CLAUDIA – TNC – 2017.11.21 (temp. 17/18 – RdP 036)

Roda de premsa CLAUDIA  –  (temp. 17/18 – RdP nº 36)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Avui dimarts al matí hem estat convocats a la Roda de premsa de CLAUDIA, la segona proposta de la trilogia que firma “La Conquesta del Pol Sud“; la primera titulada NADIA la vàrem poder veure en aquest mateix teatre el febrer del 2016; en finalitzar la presentació ens informen que la tercera encara no te nom, però que està en marxa i que probablement s’estrenarà el juliol del 2018 i que tractarà sobre la identitat de gènere.

CLAUDIA, com l’anterior proposta és un espectacle de teatre documental, narrat en primera persona, amb creació i interpretació de Claudia Victoria Poblete Hlaczick (la protagonista dels fets), Carles Fernández Giua i Eugenio Szwarcer, amb direcció de Carles Fernández Giua. Es va estrenar al Festival Grec del 2016 i s’ha pogut veure en diferents escenaris, la última d’elles fa pocs dies a Brussel·les.

La Claudia Victoria Poblete Hlaczik viu a Buenos Aires, treballa com a enginyera de sistemes i és aficionada a la ciència-ficció. La Claudia viu, aparentment, una vida “normal” però, sota aquesta aparença, s’amaga un recorregut molt poc comú.

Aquesta jove dona va ser educada en els valors de l’entorn militar i, amb 21 anys, va descobrir que era filla de desapareguts i que havia viscut una vida inventada amb uns «pares» que, de fet, no eren els seus. El seu cas va marcar un punt d’inflexió a l’Argentina, ja que va suposar el principi del final de la impunitat dels comandaments militars.

A la taula de la roda de premsa, el director del TNC, Xavier Alberti que ens presenta als protagonistes, principalment a la Claudia i als responsables de la investigació i creació de la proposta, Carles F. Giua i Eugenio Szwarcer.

Ens comenten que el treball de documentació s’ha realitzat principalment a Argentina i ha estat un treball de gairebé 2 anys, realitzada al costat de Claudia, primer entrevistant-la personalment i després d’una sèrie de reunions durant mesos (moltes per Skype), treballant en la creació d’una dramatúrgia fidel als fets reals i convencent-la perquè fos ella mateixa que expliques els fets, tenint en compte que no és actriu i que mai havia pujat a un escenari.

Malgrat que parla d’Argentina, de retruc també parla de la memòria històrica que mai ha estat resolta a l’estat espanyol, com si es va poder fer a Argentina.

La companyia “La Conquesta del Pol Sud” veu sempre directament dels protagonistes i sense intermediaris, i creuen que les seves propostes han d’estar explicades pels protagonistes reals i no pas per actors.

Claudia ens explica que li ha costat molt acceptar la seva realitat i que encara avui en dia no ha trencat totalment amb els pares que la van criar de forma il·legal. Ara al cap dels anys, també és mare i comprem millor el que va passar llavors, malgrat que no ho pot acceptar.

A partir del coneixement del cas de CLAUDIA, a Argentina es va aconseguir derogar lleis d’amnistia injustes, anomenades “del punto final”.

La proposta es podrà veure a la Sala Petita del TNC del 22 de novembre al 10 de desembre.

Us deixo l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari