– Voltar per la Literatura – SOMNIS A MIDA de Núria Pradas (🐌🐌🐌) 2017.11.19 (temp. 17/18 – llibre nº 009)

SOMNIS A MIDA de Núria Pradas – (temp. 17/18 – llibre nº 009)

Per Imma Barba

La història d’una botiga emblemàtica que és la història d’una nissaga, la història d’una època, el retrat de dues dècades de la història de Barcelona.

Els anys vint del segle passat, són l’escenari per l’inici de la novel·la de Núria Pradas, SOMNIS A MIDA, i retrata, a través de la botiga de moda Santa Eulàlia, la vida de la burgesia barcelonina que es feia fer els vestits a mida. Descobrim l’evolució de l’empresa i les primeres col·leccions de moda femenina. Santa Eulàlia va organitzar la primera desfilada de moda a la ciutat, el 1926.

Andreu Molins (Luis Sans, l’avi de l’actual propietari) és l’hereu i l’impulsor del negoci familiar i el responsable de les persones que treballàvem als magatzems Santa Eulàlia, situats al Pla de la Boqueria. Les històries inventades, amb el rerefons real de l’empresa, tenen com a co-protagonistes al Ferran Clos que treballarà com a dissenyador després del seu pas per París, a la Roser, germana de l’amo, amiga i confident de la Laia Calvet que coneix la casa des de petita, i va acabar sent directora dels salons i responsable de les col·leccions.

Uns personatges ben perfilats amb una gran càrrega emocional que lluiten, cadascú a la seva manera, per aconseguir els seus somnis. Amb el teló de fons de la història. El que hi havia al carrer: la lluita de classes, una burgesia enriquida als anys 20, uns anys 30 inestables i finalment l’esclat de la guerra. Durant la guerra civil, el propietari va restar amagat, i als tallers de la botiga només s’hi cosien uniformes per als oficials de la República.

Una empresa que mai ha tancat les portes, ni amb l’esclat de la Guerra Civil ni a la postguerra i que encara avui ofereix la seva moda en un establiment de luxe al Passeig de Gràcia, al número 93, establiment que va obrir portes l’any 1944. Del Pla de la Boqueria va passar al Passeig de Gràcia 60 l’any 1941.

Pla de la Boquería 1928

Passeig de Gràcia 60 -1941

Passeig de Gràcia 93- Avui

Núria Pradas va néixer al Poblenou de Barcelona l’any 1954. Llicenciada en Filologia catalana va donar classes a diverses escoles i instituts fins que va començar la seva tasca a l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat on va formar un grup de teatre juvenil, la seva gran passió. Es va endinsar en el món de la literatura escrivint obres de teatre.

Núria Pradas

Va publicar el seu primer llibre l’any 1995 i actualment té més d’una quarantena d’obres publicades. L’any 2006 va abandonar les aules per viure de la literatura.

Títol: Somnis a mida
Data de publicació: Abril 2016
Editorial: Columna Edicions
Pàgines: 464

4 pensaments a “– Voltar per la Literatura – SOMNIS A MIDA de Núria Pradas (🐌🐌🐌) 2017.11.19 (temp. 17/18 – llibre nº 009)

 1. Imma C.

  Hola!
  Passava per recomenar-vos l´exposició OLGA SACHAROFF, una artista russa al Putxet.
  A l´espai Putxet de BCN.
  Aquest any és Any Olga Sacharoff, 50 anys de la seva mort a BCN.
  La setmana vinent dissabte s´inagura exposició al Museu d´Art de Girona. La comissària Elina Norandi m´ha encomanat ganes de saber-ne més.
  Artsta que va viure a BCN, el Putxet i a París.

  Respon
  1. Imma Barba

   Gràcies, no en teniem ni idea i això que l’espai Putxet el tenim molt a prop. Intentarem passar. En tot cas, ja et comentarem.

   Respon
 2. Mª Carmen

  Me acabo de bajar esta novela. Cuando la lea te comento. Tus recomendaciones siempre me son de mucha utilidad.
  Besitos de tu hermana preferida

  Respon

Deixa un comentari