– Voltar per la Literatura – SOMNIS A MIDA de NĂșria Pradas (🐌🐌🐌) 2017.11.19 (temp. 17/18 – llibre nÂș 009)

SOMNIS A MIDA de NĂșria Pradas – (temp. 17/18 – llibre nÂș 009)

Per Imma Barba

La histĂČria d’una botiga emblemĂ tica que és la histĂČria d’una nissaga, la histĂČria d’una Úpoca, el retrat de dues dĂšcades de la histĂČria de Barcelona.

Els anys vint del segle passat, sĂłn l’escenari per l’inici de la novel·la de NĂșria Pradas, SOMNIS A MIDA, i retrata, a travĂ©s de la botiga de moda Santa EulĂ lia, la vida de la burgesia barcelonina que es feia fer els vestits a mida. Descobrim l’evoluciĂł de l’empresa i les primeres col·leccions de moda femenina. Santa EulĂ lia va organitzar la primera desfilada de moda a la ciutat, el 1926.

Andreu Molins (Luis Sans, l’avi de l’actual propietari) Ă©s l’hereu i l’impulsor del negoci familiar i el responsable de les persones que treballĂ vem als magatzems Santa EulĂ lia, situats al Pla de la Boqueria. Les histĂČries inventades, amb el rerefons real de l’empresa, tenen com a co-protagonistes al Ferran Clos que treballarĂ  com a dissenyador desprĂ©s del seu pas per ParĂ­s, a la Roser, germana de l’amo, amiga i confident de la Laia Calvet que coneix la casa des de petita, i va acabar sent directora dels salons i responsable de les col·leccions.

Uns personatges ben perfilats amb una gran cĂ rrega emocional que lluiten, cadascĂș a la seva manera, per aconseguir els seus somnis. Amb el telĂł de fons de la histĂČria. El que hi havia al carrer: la lluita de classes, una burgesia enriquida als anys 20, uns anys 30 inestables i finalment l’esclat de la guerra. Durant la guerra civil, el propietari va restar amagat, i als tallers de la botiga nomĂ©s s’hi cosien uniformes per als oficials de la RepĂșblica.

Una empresa que mai ha tancat les portes, ni amb l’esclat de la Guerra Civil ni a la postguerra i que encara avui ofereix la seva moda en un establiment de luxe al Passeig de GrĂ cia, al nĂșmero 93, establiment que va obrir portes l’any 1944. Del Pla de la Boqueria va passar al Passeig de GrĂ cia 60 l’any 1941.

Pla de la BoquerĂ­a 1928

Passeig de GrĂ cia 60 -1941

Passeig de GrĂ cia 93- Avui

NĂșria Pradas va nĂ©ixer al Poblenou de Barcelona l’any 1954. Llicenciada en Filologia catalana va donar classes a diverses escoles i instituts fins que va començar la seva tasca a l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat on va formar un grup de teatre juvenil, la seva gran passiĂł. Es va endinsar en el mĂłn de la literatura escrivint obres de teatre.

NĂșria Pradas

Va publicar el seu primer llibre l’any 1995 i actualment tĂ© mĂ©s d’una quarantena d’obres publicades. L’any 2006 va abandonar les aules per viure de la literatura.

TĂ­tol: Somnis a mida
Data de publicaciĂł: Abril 2016
Editorial: Columna Edicions
PĂ gines: 464

4 thoughts on “– Voltar per la Literatura – SOMNIS A MIDA de NĂșria Pradas (🐌🐌🐌) 2017.11.19 (temp. 17/18 – llibre nÂș 009)

 1. Imma C.

  Hola!
  Passava per recomenar-vos lÂŽexposiciĂł OLGA SACHAROFF, una artista russa al Putxet.
  A lÂŽespai Putxet de BCN.
  Aquest any Ă©s Any Olga Sacharoff, 50 anys de la seva mort a BCN.
  La setmana vinent dissabte sŽinagura exposició al Museu dŽArt de Girona. La comissària Elina Norandi mŽha encomanat ganes de saber-ne més.
  Artsta que va viure a BCN, el Putxet i a ParĂ­s.

  Respon
  1. Imma Barba

   GrĂ cies, no en teniem ni idea i aixĂČ que l’espai Putxet el tenim molt a prop. Intentarem passar. En tot cas, ja et comentarem.

   Respon
 2. MÂȘ Carmen

  Me acabo de bajar esta novela. Cuando la lea te comento. Tus recomendaciones siempre me son de mucha utilidad.
  Besitos de tu hermana preferida

  Respon

Leave a Reply