– Teatre – LA ÚLTIMA SALIDA DE SANCHO PANZA (🐌🐌🐌) – Teatre Gaudí – 2017.11.14 (temp. 17/18 – espectacle nº 108)

LA ÚLTIMA SALIDA DE SANCHO PANZA  (temp. 17/18 – espectacle nº 108)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dimarts es va estrenar al Teatre Gaudi una proposta de la companyia “Escudero Andante Teatro” de Málaga, que porta el curiós títol de LA ÚLTIMA SALIDA DE SANCHO PANZA. Una peça escrita per Ignasi García Barba, dirigida per Andreu i interpretada per Jesús Luque.

La companyia “Escudero Andante Teatro” està formada per Chus Bernal i Jesús Luque i aquesta és la seva primera proposta. Un espectacle pensat per apropar al públic el personatge de Sancho Panza. Un text que alterna fragments de la novel·la de Cervantes amb pinzellades d’actualitat, fet que dóna una visió molt interessant d’aquest personatge. Està ambientada en un món rural on la tecnologia ho comença a envair tot.

En paraules de l’autor del text: En tots nosaltres hi ha alguna cosa del Sancho que va viatjar amb Don Quijote, la petita saviesa que ens dóna l’experiència personal, el no voler exposant-se massa als perills del món per por a perdre el poc que tenim, somiar amb la nostra particular Insula Barataria però posar com a excusa la salvaguarda del nostre petit mon, eludint els riscos que considerem innecessaris.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després de la mort de Don Quijote, Sancho Panza no se’n surt de tornar a fer de pagès, i decideix llançar-se a noves aventures mentre veu com no encaixa en el món actual, Què li ofereix el destí?

Sancho és una persona que viu de records i que intenta, però no pot, tornar a la vida que portava abans de viure les seves aventures. Pesa massa el record de l’experiència viscuda i creu que d’alguna manera li està fallant al seu senyor i a si mateix per … no seguir el cometido de satisfacer agravios, enderezar entuertos, castigar insolencias y vencer gigantes.

Convençut de què ha de tornar a marxar, assaja davant un càntir sobre una cadira, com li ha de dir a la seva dona que marxarà i que ni ella ni els fills el podran retenir.

Jesús Luque és Sancho Panza, i de fet el veiem des del minut u, és el Sancho Panza que sempre havíem visualitzat al costat de Don Quijote. S’adapta al personatge de tal manera que ni ens adonem que de vegades està parlant en el castellà de Cervantes que no és el nostre, però que el sentim proper i entenedor. Una magnífica interpretació.

Veus en off que recorden l’assetjament que molt sovint va patir, elements de vestuari i escenogràfics que ens recorda “en un lugar de la Mancha de cuyo nombre no quiero acordarme” i una posada en escena amigable i propera, amb un Sancho que no para ni un moment a escena.

Bona i interessant proposta que només s’estarà fins al dia 19 al Teatre Gaudí.

Autor: Ignasi Garcia
Direcció: Andreu
Música original: Juan Gamero
Intèrpret: Jesús Luque
Idioma: castellà
Durada: 60 minuts

Nota: Al vestíbul del Teatre Gaudí aquests dies està exposada una col·lecció de quadres de l’artista Octavi Intente (Castellar del Vallès 1959), en el que descriu un món màgic, lúdic i oníric, en el que enriqueix el paisatge amb elements insospitats que potser provenen dels somnis.

D’aquesta col·lecció em vaig enamorar de seguida d’aquest quadre al que ha posat el títol de “Pas dels cargols“. L’exposició es podrà veure fins a finals del mes de novembre.

“Pas dels cargols” de Oscar Intente

Deixa un comentari