– Concert – BUIKA – PARA MI (Festival Mil.lenni) (🐌🐌+🐚) – Palau de la Música – 2017.11.13 (temp. 17/18 – espectacle nº 107)

BUIKA – PARA MI (Festival Mil.lenni)  (temp. 17/18 – espectacle nº 107)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dilluns dia 13 vam tornar a trepitjar el Palau de la Música per assistir a aquest concert de CONCHA BUIKA , en el marc de la 19a edició del Festival del Mil·lenni que ens van presentar en roda de premsa la passada setmana.

Un públic heterogeni, incondicionals i bastants turistes omplien el Palau de gom a gom. Acompanyada de quatre músics presentava el seu últim treball “Para mi”.

Un treball que a la seva pàgina web anuncia sota el lema:

“De sobte, tenir temps per escoltar-te és complicat. D’aquí el títol i les cançons seleccionades”

Cançons com “Ni contigo ni sin ti”, “Dios de la nada”, “Para mi”, “Pizzica di Torchiarrollo” o “Hijos de la luna” formen part d’aquest treball. També va fer un repàs de cançons del seu repertori.

Maria Concepción Balboa Buika, coneguda com a Concha Buika, va néixer a Palma de Mallorca l’any 1972. Filla d’exiliats polítics guineans resideix des del 2011 als Estats Units. El flamenc, en el marc de la comunitat gitana de Palma, va ser per ella la seva manera d’expressar-se i sortir d’una dura realitat de pobresa i marginalitat en la qual vivia.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El seu primer disc, Mestizüo es va gravar l’any 2000.

Influenciada des de ben petita per l’amor al jazz, va saltar a la fama el 2006 amb Mi niña Lola, i en 2009 va guanyar un Grammy pel seu treball El último trago, un homenatge a Chavela Vargas i a Bebo Valdés en motiu dels seus respectius 90 aniversaris. Aquest treball va ser gravat en directe a Cuba amb Chucho Valdés i el seu quartet. 

Ha cantat al costat de la cantant de fado Mariza, amb Elefthería Arvanitáki, amb Nelly Furtado i amb Tomeu Penya, entre d’altres.

És també autora d’un llibre de poemes i fotografies: A los que amaron a mujeres difíciles y acabaron por soltarse publicat en 2014. Aquest és el seu segon llibre, després del publicat en 2008 Niña de fuego.

Aquesta nit ens ha presentat doncs el seu últim treball, un llarg i emocionant viatge en què narra amb el seu característic accent els relats més emocionants dedicats a la terra que la va veure néixer, amb un nou so que intensifica la fusió d’estils musicals, que han estat meticulosament seleccionats d’entre el jazz, el jazz llatí, l’afrobeat, el funk, el soul, el reggae i el pop, tots amanits amb el flamenc.

Una cantant a la que no havíem escoltat mai en directe, i que hem descobert que sobre l’escenari posseeix una forta personalitat; entre cançons i glopets de te, ens ha anat explicant anècdotes de la seva vida, ens ha transmès el seu posicionament en temes com les confrontacions racials, el feminisme, la violència, l’amor …

Una veu que està conceptuada com una de les 50 millors veus del panorama musical mundial i una força escènica que ha fet aplaudir enfervorits els seus fidels seguidors.

Lloc: Palau de la Música
Organitza: Festival del Mil.leni
Durada: 120 minuts

Deixa un comentari