– Concert – BUIKA – PARA MI (Festival Mil.lenni) (🐌🐌+🐚) – Palau de la MĂșsica – 2017.11.13 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 107)

BUIKA – PARA MI (Festival Mil.lenni)  (temp. 17/18 – espectacle nÂș 107)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ahir dilluns dia 13 vam tornar a trepitjar el Palau de la MĂșsica per assistir a aquest concert de CONCHA BUIKA , en el marc de la 19a ediciĂł del Festival del Mil·lenni que ens van presentar en roda de premsa la passada setmana.

Un pĂșblic heterogeni, incondicionals i bastants turistes omplien el Palau de gom a gom. Acompanyada de quatre mĂșsics presentava el seu Ășltim treball “Para mi”.

Un treball que a la seva pĂ gina web anuncia sota el lema:

“De sobte, tenir temps per escoltar-te Ă©s complicat. D’aquĂ­ el tĂ­tol i les cançons seleccionades”

Cançons com “Ni contigo ni sin ti”, “Dios de la nada”, “Para mi”, “Pizzica di Torchiarrollo” o “Hijos de la luna” formen part d’aquest treball. TambĂ© va fer un repĂ s de cançons del seu repertori.

Maria ConcepciĂłn Balboa Buika, coneguda com a Concha Buika, va nĂ©ixer a Palma de Mallorca l’any 1972. Filla d’exiliats polĂ­tics guineans resideix des del 2011 als Estats Units. El flamenc, en el marc de la comunitat gitana de Palma, va ser per ella la seva manera d’expressar-se i sortir d’una dura realitat de pobresa i marginalitat en la qual vivia.

This slideshow requires JavaScript.

El seu primer disc, MestizĂŒo es va gravar l’any 2000.

Influenciada des de ben petita per l’amor al jazz, va saltar a la fama el 2006 amb Mi niña Lola, i en 2009 va guanyar un Grammy pel seu treball El Ășltimo trago, un homenatge a Chavela Vargas i a Bebo ValdĂ©s en motiu dels seus respectius 90 aniversaris. Aquest treball va ser gravat en directe a Cuba amb Chucho ValdĂ©s i el seu quartet. 

Ha cantat al costat de la cantant de fado Mariza, amb EleftherĂ­a ArvanitĂĄki, amb Nelly Furtado i amb Tomeu Penya, entre d’altres.

És tambĂ© autora d’un llibre de poemes i fotografies: A los que amaron a mujeres difĂ­ciles y acabaron por soltarse publicat en 2014. Aquest Ă©s el seu segon llibre, desprĂ©s del publicat en 2008 Niña de fuego.

Aquesta nit ens ha presentat doncs el seu Ășltim treball, un llarg i emocionant viatge en quĂš narra amb el seu caracterĂ­stic accent els relats mĂ©s emocionants dedicats a la terra que la va veure nĂ©ixer, amb un nou so que intensifica la fusiĂł d’estils musicals, que han estat meticulosament seleccionats d’entre el jazz, el jazz llatĂ­, l’afrobeat, el funk, el soul, el reggae i el pop, tots amanits amb el flamenc.

Una cantant a la que no havĂ­em escoltat mai en directe, i que hem descobert que sobre l’escenari posseeix una forta personalitat; entre cançons i glopets de te, ens ha anat explicant anĂšcdotes de la seva vida, ens ha transmĂšs el seu posicionament en temes com les confrontacions racials, el feminisme, la violĂšncia, l’amor …

Una veu que està conceptuada com una de les 50 millors veus del panorama musical mundial i una força escÚnica que ha fet aplaudir enfervorits els seus fidels seguidors.

Lloc: Palau de la MĂșsica
Organitza: Festival del Mil.leni
Durada: 120 minuts

Leave a Reply