– Teatre – LOS MODERNOS 15 AÑOS (🐌🐌🐌) – Sala Muntaner – 2017.11.11 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 104)

LOS MODERNOS 15 AÑOS  (temp. 17/18 – espectacle nÂș 104)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Pedro Paiva (Montevideo.Uruguai) i Alejandro Orlando (CĂČrdova-Argentina) van crear la companyia Los Modernos el dia 3 d’abril de 2002.

LOS MODERNOS 15 AÑOS Ă©s un recorregut per l’humor, l’estĂštica i el contingut mĂ©s brillant de tots els espectacles de la companyia:  “Breve desconcierto breve”, “Breve desconcierto nuevo”, “Un antes y un despuĂ©s”, “Fo el filoso”, “BiografĂ­a”, “RĂłmulo”, i “El musical”.

Segons ens van explicar a la roda de premsa, el seu primer espectacle va ser a CĂČrdova (Argentina) en un moment de greu crisi econĂČmica, actuaven al carrer, vestits amb faldilles, i en acabar, passaven el plateret. En 2003 van venir a actuar a Barcelona i van viure fins al 2006, any en quĂš van tornar a l’Argentina. Des d’aleshores han vingut cada any amb els seus espectacles, junts o individualment.

Amb una escenografia inexistent, aquests “dos masculinos con faldas” centren el seu espectacle en la paraula, parlada o cantada, ja que entre textos afegeixen cançons cantades a cappella. Un tipus de teatre d’humor on a una velocitat de vertigen, van enllaçant sense interrupciĂł histĂČries curtes que parlen de temes tan diversos com els Reis d’Orient, la invenciĂł del telĂšfon, o sobre que son primer els ous o les gallines.

Eviten sempre els temes que poden ser conflictius o els temes polĂ­tics. Com ells mateixos diuen ens ofereixen un teatre d’humor “sanador” amb un llenguatge molt personal, amb codi propi.

S’ha de veure per tenir opiniĂł, nosaltres hem passat una estona agradable i divertida; el cert és que desconnectes de tot en un intent desesperat de seguir la seva “arrasadora xerrameca”.

Com a mostra deixem transcrit part del que diuen al programa de mĂ :

Yo no sé si nos conoce.
Pero por si asĂ­ no fuera y a la espera de que goce.
Vamos a hacer un esboce.
Un repaso a la manera de unos trazos muy veloces.
La compañia Los Modernos, nace el dia 3 de abril, del año 2002,
CĂłrdoba, Argentina.
Era el comienzo de este segundo milenio.
Y en ese año capicĂșa y a la par.
Peregrinamos de la rĂșa hasta el proscenio.
Y nos calzamos las falditas y el ajuar.
LlegĂł el destino como un rĂ­o caudaloso.
Y como debe nos pusimos a remar.
Algunos fueron fracasos muy exitosos.
Y algunos Ă©xitos fracasos nada mĂĄs.
Damas y caballeros, hemos sobrevivido,
como dos masculinos con faldas,
una pelambre y una calva,
a una experiencia que por desconocida, agresiva,
sufrida, iterativa, iterativa, reiterativa,
nos ha cambiado la vida y de manera significativa,
hemos sobrevivido a la depilaciĂłn definitiva.

Afegiu velocitat i gestualitat i us fareu a la idea.

Com ja hem comentat, ens ho hem passat bĂ©, hem rigut forces vegades, malgrat tot creiem que el nostre esgotament fĂ­sic i sobretot mental, segurament no ens ha permĂšs gaudir de l’espectacle amb tota la seva plenitud, ja que amb la velocitat que volen transmetre tot el que diuen, sense cap pausa, exigeix que tinguis la ment absolutament centrada en el que diuen …. i 80 minuts aixĂ­ Ă©s esgotador, tambĂ© pels espectadors.

A nosaltres ens va mancar una mica de moviment en la posada en escena, perquĂš malgrat que no paren de xarrar i de cantar, estan palplantats davant d’un faristol tota la representaciĂł i basen tot el seu espectacle amb la paraula i la mĂ­mica.

Aquest espectacle estarĂ  a la Sala Muntaner fins al 17 de desembre de dimecres a dissabte a les 22.30 h i diumenge a les 20.30 h, horari que permet fer “doblet”.

DirecciĂł i autoria: Los Modernos
IntĂšrprets: Pedro Paiva i Alejandro Orlando
Idioma: castellĂ 
Durada: 80 minuts

Leave a Reply