– Voltar per la Literatura – IMPREMTA BABEL d’Andreu Carranza (🐌🐌🐌) 2017.11.12 (temp. 17/18 – llibre nº 007)

IMPREMTA BABEL d’Andreu Carranza – (temp. 17/18 – llibre nº 007)

Per Imma Barba

Andreu Carranza és un autor del qual no havia llegit res i que la meva neboda, àvida lectora, em va recomanar. Un autor que m’ha agradat molt i del que he llegit a continuació d’aquest, fa pocs dies, el seu títol “El poeta del poble“.

IMPREMTA BABEL és una novel·la on el món del llibre és el protagonista. Pol Albión és un escriptor força reconegut que rep la notícia de la mort de l’únic parent viu, el seu oncle Lluís. Ell, I la seva dona, la tieta Magdalena, el van acollir a la mort dels seus pares.

A la notícia, l’acompanya una carta on l’oncle li demana que torni al poble i recuperi la impremta Babel, una màquina d’imprimir que havia “viscut” a les golfes de casa seva. A la carta, l’oncle li suggereix que en parli amb la seva editora i que hi confiï. Ho fa i malgrat pensar que li amaga coses, segueix el seu consell: escriure la història de la seva vida.

En Pol inicia un viatge al seu passat, i torna al poble on va passar la infància, al costat del riu Ebre, per buscar les restes de la impremta familiar. Aquest viatge transformarà la seva vida i es veurà abocat a descobrir el secret que plana sobre el seu origen.

Es retroba amb personatges oblidats en els racons de la memòria, com la noia a qui va estimar o el seu inseparable amic Granota i recorda les nits de la postguerra quan el seu oncle imprimia de manera clandestina els llibres prohibits per la censura franquista.

Andreu Carranza publica aquesta novel·la l’any 2009, data coincident amb el llançament comercial dels primers llibres electrònics; IMPREMTA BABEL és un llibre sobre els llibres i un homenatge als lectors, però també als oficis al voltant dels llibres, oficis que han desaparegut. A l’inici de la novel·la, el nostre protagonista ha rebut la proposta de distribuir la seva nova novel·la en format digital, i si ho fes, té la sensació de trair els seus.

Una novel·la que destil·la sentiment i que sembla tenir quelcom d’autobiogràfic per les acurades descripcions dels indrets de la Ribera de l’Ebre. Uns personatges molt ben perfilats i una interessant aproximació al món de la impremta i a la lluita d’unes persones enamorades de la literatura per fer sobreviure els llibres en temps de repressió i censura.

Andreu Carranza i Font va néixer a Ascó en 1957 i viu a Flix on és conserge a l’Institut. Ha escrit contes, novel·les i poesia i ha guanyat diversos premis literaris. Toca la guitarra i forma part del conjunt “Lo Gitano Blanc”. Col·labora regularment amb els mitjans de comunicació de premsa i radio. També condueix el programa coproduït per la Xarxa de Televisions Locals i el Canal Terres de l’Ebre “La barca de l’Andreu”, de divulgació sobre el món de la pesca.

Títol: Imprenta Babel
Any de publicació: 2009
Editorial: Columna
Idioma: català
Pàgines: 355

Leave a Reply