– Voltar per la Literatura – IMPREMTA BABEL d’Andreu Carranza (🐌🐌🐌) 2017.11.12 (temp. 17/18 – llibre nÂș 007)

IMPREMTA BABEL d’Andreu Carranza – (temp. 17/18 – llibre nÂș 007)

Per Imma Barba

Andreu Carranza és un autor del qual no havia llegit res i que la meva neboda, Ă vida lectora, em va recomanar. Un autor que m’ha agradat molt i del que he llegit a continuaciĂł d’aquest, fa pocs dies, el seu tĂ­tol “El poeta del poble“.

IMPREMTA BABEL és una novel·la on el mĂłn del llibre és el protagonista. Pol AlbiĂłn Ă©s un escriptor força reconegut que rep la notĂ­cia de la mort de l’Ășnic parent viu, el seu oncle LluĂ­s. Ell, I la seva dona, la tieta Magdalena, el van acollir a la mort dels seus pares.

A la notĂ­cia, l’acompanya una carta on l’oncle li demana que torni al poble i recuperi la impremta Babel, una mĂ quina d’imprimir que havia “viscut” a les golfes de casa seva. A la carta, l’oncle li suggereix que en parli amb la seva editora i que hi confiĂŻ. Ho fa i malgrat pensar que li amaga coses, segueix el seu consell: escriure la histĂČria de la seva vida.

En Pol inicia un viatge al seu passat, i torna al poble on va passar la infĂ ncia, al costat del riu Ebre, per buscar les restes de la impremta familiar. Aquest viatge transformarĂ  la seva vida i es veurĂ  abocat a descobrir el secret que plana sobre el seu origen.

Es retroba amb personatges oblidats en els racons de la memĂČria, com la noia a qui va estimar o el seu inseparable amic Granota i recorda les nits de la postguerra quan el seu oncle imprimia de manera clandestina els llibres prohibits per la censura franquista.

Andreu Carranza publica aquesta novel·la l’any 2009, data coincident amb el llançament comercial dels primers llibres electrĂČnics; IMPREMTA BABEL Ă©s un llibre sobre els llibres i un homenatge als lectors, perĂČ tambĂ© als oficis al voltant dels llibres, oficis que han desaparegut. A l’inici de la novel·la, el nostre protagonista ha rebut la proposta de distribuir la seva nova novel·la en format digital, i si ho fes, tĂ© la sensaciĂł de trair els seus.

Una novel·la que destil·la sentiment i que sembla tenir quelcom d’autobiogrĂ fic per les acurades descripcions dels indrets de la Ribera de l’Ebre. Uns personatges molt ben perfilats i una interessant aproximaciĂł al mĂłn de la impremta i a la lluita d’unes persones enamorades de la literatura per fer sobreviure els llibres en temps de repressiĂł i censura.

Andreu Carranza i Font va nĂ©ixer a AscĂł en 1957 i viu a Flix on és conserge a l’Institut. Ha escrit contes, novel·les i poesia i ha guanyat diversos premis literaris. Toca la guitarra i forma part del conjunt “Lo Gitano Blanc”. Col·labora regularment amb els mitjans de comunicaciĂł de premsa i radio. TambĂ© condueix el programa coproduĂŻt per la Xarxa de Televisions Locals i el Canal Terres de l’Ebre “La barca de l’Andreu”, de divulgaciĂł sobre el mĂłn de la pesca.

TĂ­tol: Imprenta Babel
Any de publicaciĂł: 2009
Editorial: Columna
Idioma: catalĂ 
PĂ gines: 355

Deixa un comentari