– Teatre al cinema – ANGELS IN AMERICA – MILLENNIUM APPROACHES (primera part) (ūüźĆūüźĆūüźĆ) – Yelmo Comedia – 2017.11.09 (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 101)

ANGELS IN AMERICA –¬†MILLENNIUM APPROACHES¬†(primera part)¬† ¬† ¬† ¬†(temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 101)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Els cinemes¬†Yelmo¬†continuen oferint la possibilitat de veure representacions teatrals en diferit des del¬†National¬†Theatre¬†Live, amb nou representacions, i des de la Com√©die Fran√ßaise¬†amb cinc representacions. I a m√©s a m√©s, aquest any s’incorporen a la proposta els¬†Yelmo¬†Com√®dia,¬†en ple centre de Barcelona, a Passeig de Gr√†cia – Gran via.

Aquest dijous vam poder anar a veure la primera part d’aquesta obra de Tony Kushner, ANGELS IN AMERICA.

Abans d’entrar a la sala 4 dels¬†Yelmo¬†Com√®dia, ens van advertir que a les c√≤pies distribu√Įdes hi havia un problema de sincronitzaci√≥ de veu en el tercer acte, que resultava una mica o molt inc√≤mode. Ens van donar l’opci√≥ de qu√® ens retornessin els diners i, com vam decidir entrar, ens van compensar amb una entrada gratu√Įta per anar al cinema un altre dia. Fet que √©s d’agrair.

Molt pocs espectadors a la sala, fet que no augura un bon futur per aquestes propostes, i tant de bo ens equivoquem, perqu√® suposen una oportunitat √ļnica.

Aquesta primera part √©s la que vam poder veure l’any 1996 a la inauguraci√≥ del Teatre Nacional de Catalunya, dirigida per Flotats i on Josep Maria Pou feia el paper de¬†Roy, Ramon Madaula el de¬†Joe,¬†S√≠lvia¬†Munt el de¬†Harper, i tamb√© treballaven Anna Maria Barbany, Pere¬†Arquillu√©, Francesc Orella, Vicenta Dnogo, Montserrat Carulla,¬†Lloll¬†Bertran, Joan Borr√†s, Pere Eugeni Font, N√ļria¬†Mampel, Pep Mart√≠nez, Pep¬†Mir√†s,¬†Cloti¬†Mir√≥, Pep¬†Planas, Xavier Ribera i¬†Alexis¬†Vald√©s. Un repartiment excepcional per una proposta esc√®nica que recordarem sempre … i que nosaltres creiem va ser una proposta immillorable per inaugurar aquest Teatre de car√†cter Nacional.

Per cert, ens va agradar molt veure a la Sala del Cinema a en Josep Maria Pou.

 РANGELS IN AMERICA PART ONE: MILLENNIUM APPROACHES 

Estats Units¬†a mitjans dels anys 80, plena crisi de la SIDA i amb un govern conservador sota la presid√®ncia de¬†Ronald¬†Reagan. Els ciutadans americans viuen en un constant estat de negaci√≥ sexual. A l’obra hi ha dos exemples d’aquesta negaci√≥, d’una banda¬†Roy¬†M¬†Cohn¬†(magnifica interpretaci√≥ de¬†Nathan¬†Lane), un poder√≥s advocat que manega, com vol, els fils del poder i les influencies i refusa l’etiqueta d’homosexual, dient que ell √©s un¬†hetero¬†que t√© relacions amb homes. Fa un genial canvi de registre quan li diagnostiquen la SIDA.

D’altra banda¬†Joe¬†Pitt¬†(Russell¬†Tovey), un home casat, morm√≥, que sap que √©s homosexual per√≤ que no vol assumir-ho perqu√® la seva religi√≥ no li permet. La seva dona¬†Harper¬†(Denise¬†Gough) √©s una addicta als¬†valium¬†i a les al¬∑lucinacions.

A l’altra¬†extrem dos personatges que reconeixen obertament la seva homosexualitat, Louis¬†Ironson¬†(James¬†McArdle) un empleat jueu que treballa en un bufet d’advocats i Prior Walter (Andrew¬†Garfield) malalt terminal de la malaltia.¬†S√≥n¬†amants, amb una perfecta relaci√≥ que queda alterada quan¬†Luois¬†fuig incapa√ß d’enfrontar-se¬†al patiment i la degradaci√≥ del seu company. Tots dos han fet unes interpretacions incre√Įbles, i¬†en l’√ļltim¬†acte¬†Andrew¬†Garfield¬†ens ha deixat bocabadats amb la interpretaci√≥ del¬† deliri del seu personatge.

En el segon acte hem pogut gaudir d’una escena memorable amb dues converses creuades entre les dues parelles (els Pitt d’una banda i Louis/Prior d’altra banda).

Aquesta producci√≥ est√† dirigida per Marianne Elliot a la que recordem per la incre√Įble WAR HORSE, que ens va entusiasmar la temporada passada.

ANGELS IN AMERICA¬†es va representar per primera vegada en el National Theatre l’any 1992. Al febrer i mar√ß de 2018 es representaran¬† les dues parts, en el Neil Simon Theatre de New York i les entrades per a la primera part ja estan exhaurides.

This slideshow requires JavaScript.

La producció està dividida en tres actes i té una durada global de unes quatre hores.

La segona part, PERESTROIKA, la podrem veure dimecres dia 15.

La posada en escena i l’escenografia ens han deixat una mica freds, un espai esc√®nic petit que juga amb plataformes girat√≤ries amb els diferents escenaris, habitaci√≥, restaurant, sinagoga, sala, hospital, despatx, ….. on es van representant les diferents escenes de la producci√≥. Potser estem habituats a produccions molt m√©s espectaculars o de¬†m√©s¬†creativitat¬†quan parlem del National¬†Theatre.

Resumint, malgrat unes interpretacions absolutament magnifiques, en conjunt la proposta escènica i sobretot la posada en escena ens ha decebut força. Potser esperàvem massa.

Sense cap mena de dubte, vàrem gaudir molt més de la proposta que ens va portar Josep Maria Flotats fa més de 20 anys.

Text: Tony Kushner
Direcció: Marianne Elliott
Intèrprets: Susan Brown \ Andrew Garfield \ Denise Gough \ Nathan Lane \ Amanda Lawrence \ James McArdle \ Nathan Stewart-Jarrett \ Russell Tovey \ Stuart Angell \ Laura Caldow \ Claire Lambert \ Becky Namgaudis \ Stan West \ Lewis Wilkins
Escenograf√≠a: Ian MacNeil \ M√ļsica: Adrian Sutton \ Disseny de so: Ian Dickinson
Idioma: anglès subtitulat
Durada: 4 hores amb dos entreactes

Leave a Reply