– Teatre al cinema – ANGELS IN AMERICA – MILLENNIUM APPROACHES (primera part) (🐌🐌🐌) – Yelmo Comedia – 2017.11.09 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 101)

ANGELS IN AMERICA – MILLENNIUM APPROACHES (primera part)       (temp. 17/18 – espectacle nÂș 101)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Els cinemes Yelmo continuen oferint la possibilitat de veure representacions teatrals en diferit des del National Theatre Live, amb nou representacions, i des de la ComĂ©die Française amb cinc representacions. I a mĂ©s a mĂ©s, aquest any s’incorporen a la proposta els Yelmo ComĂšdia, en ple centre de Barcelona, a Passeig de GrĂ cia – Gran via.

Aquest dijous vam poder anar a veure la primera part d’aquesta obra de Tony Kushner, ANGELS IN AMERICA.

Abans d’entrar a la sala 4 dels Yelmo ComĂšdia, ens van advertir que a les cĂČpies distribuĂŻdes hi havia un problema de sincronitzaciĂł de veu en el tercer acte, que resultava una mica o molt incĂČmode. Ens van donar l’opciĂł de quĂš ens retornessin els diners i, com vam decidir entrar, ens van compensar amb una entrada gratuĂŻta per anar al cinema un altre dia. Fet que Ă©s d’agrair.

Molt pocs espectadors a la sala, fet que no augura un bon futur per aquestes propostes, i tant de bo ens equivoquem, perquĂš suposen una oportunitat Ășnica.

Aquesta primera part Ă©s la que vam poder veure l’any 1996 a la inauguraciĂł del Teatre Nacional de Catalunya, dirigida per Flotats i on Josep Maria Pou feia el paper de Roy, Ramon Madaula el de Joe, SĂ­lvia Munt el de Harper, i tambĂ© treballaven Anna Maria Barbany, Pere ArquilluĂ©, Francesc Orella, Vicenta Dnogo, Montserrat Carulla, Lloll Bertran, Joan BorrĂ s, Pere Eugeni Font, NĂșria Mampel, Pep MartĂ­nez, Pep MirĂ s, Cloti MirĂł, Pep Planas, Xavier Ribera i Alexis ValdĂ©s. Un repartiment excepcional per una proposta escĂšnica que recordarem sempre … i que nosaltres creiem va ser una proposta immillorable per inaugurar aquest Teatre de carĂ cter Nacional.

Per cert, ens va agradar molt veure a la Sala del Cinema a en Josep Maria Pou.

 – ANGELS IN AMERICA PART ONE: MILLENNIUM APPROACHES 

Estats Units a mitjans dels anys 80, plena crisi de la SIDA i amb un govern conservador sota la presidĂšncia de Ronald Reagan. Els ciutadans americans viuen en un constant estat de negaciĂł sexual. A l’obra hi ha dos exemples d’aquesta negaciĂł, d’una banda Roy M Cohn (magnifica interpretaciĂł de Nathan Lane), un poderĂłs advocat que manega, com vol, els fils del poder i les influencies i refusa l’etiqueta d’homosexual, dient que ell Ă©s un hetero que tĂ© relacions amb homes. Fa un genial canvi de registre quan li diagnostiquen la SIDA.

D’altra banda Joe Pitt (Russell Tovey), un home casat, mormĂł, que sap que Ă©s homosexual perĂČ que no vol assumir-ho perquĂš la seva religiĂł no li permet. La seva dona Harper (Denise Gough) Ă©s una addicta als valium i a les al·lucinacions.

A l’altra extrem dos personatges que reconeixen obertament la seva homosexualitat, Louis Ironson (James McArdle) un empleat jueu que treballa en un bufet d’advocats i Prior Walter (Andrew Garfield) malalt terminal de la malaltia. SĂłn amants, amb una perfecta relaciĂł que queda alterada quan Luois fuig incapaç d’enfrontar-se al patiment i la degradaciĂł del seu company. Tots dos han fet unes interpretacions increĂŻbles, i en l’Ășltim acte Andrew Garfield ens ha deixat bocabadats amb la interpretaciĂł del  deliri del seu personatge.

En el segon acte hem pogut gaudir d’una escena memorable amb dues converses creuades entre les dues parelles (els Pitt d’una banda i Louis/Prior d’altra banda).

Aquesta producciĂł estĂ  dirigida per Marianne Elliot a la que recordem per la increĂŻble WAR HORSE, que ens va entusiasmar la temporada passada.

ANGELS IN AMERICA es va representar per primera vegada en el National Theatre l’any 1992. Al febrer i març de 2018 es representaran  les dues parts, en el Neil Simon Theatre de New York i les entrades per a la primera part ja estan exhaurides.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

La producció està dividida en tres actes i té una durada global de unes quatre hores.

La segona part, PERESTROIKA, la podrem veure dimecres dia 15.

La posada en escena i l’escenografia ens han deixat una mica freds, un espai escĂšnic petit que juga amb plataformes giratĂČries amb els diferents escenaris, habitaciĂł, restaurant, sinagoga, sala, hospital, despatx, ….. on es van representant les diferents escenes de la producciĂł. Potser estem habituats a produccions molt mĂ©s espectaculars o de mĂ©s creativitat quan parlem del National Theatre.

Resumint, malgrat unes interpretacions absolutament magnifiques, en conjunt la proposta escÚnica i sobretot la posada en escena ens ha decebut força. Potser esperàvem massa.

Sense cap mena de dubte, vàrem gaudir molt més de la proposta que ens va portar Josep Maria Flotats fa més de 20 anys.

Text: Tony Kushner
DirecciĂł: Marianne Elliott
IntĂšrprets: Susan Brown \ Andrew Garfield \ Denise Gough \ Nathan Lane \ Amanda Lawrence \ James McArdle \ Nathan Stewart-Jarrett \ Russell Tovey \ Stuart Angell \ Laura Caldow \ Claire Lambert \ Becky Namgaudis \ Stan West \ Lewis Wilkins
EscenografĂ­a: Ian MacNeil \ MĂșsica: Adrian Sutton \ Disseny de so: Ian Dickinson
Idioma: anglĂšs subtitulat
Durada: 4 hores amb dos entreactes

Deixa un comentari