– Roda de premsa LOS MODERNOS 15 anys – Hotel Internacional (Sala Muntaner) – 2017.11.06 (temp. 17/18 – RdP 029)

Roda de premsa LOS MODERNOS 15 anys –  (temp. 17/18 – RdP nº 29)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Hem de confessar que nosaltres no hem vist encara cap espectacle de LOS MODERNOS, malgrat que el passat dilluns al matí, a la Roda de premsa celebrada a l’hotel Internacional de les Rambles, ens han explicat que ja fa 15 anys que treballen junts en aquest projecte. Ells són Pedro Paiva (nascut a Montevideo – Uruguai) i Alejandro Orlando (nascut a Còrdova – Argentina).

Va ser precisament a la Còrdova argentina, que van actuar per primera vegada, en un moment de greu crisi econòmica al seu país; per tal de fer arribar les seves propostes actuaven al carrer i en alguns restaurants passant el plateret, vestits amb faldilles, com diuen ells “dos masculinos con faldas”, per provocar que els espectadors posessin la mirada sobre ells i de pas pel seu treball, que és bàsicament còmic.

This slideshow requires JavaScript.

Al cap de poc temps, van venir a actuar a Barcelona i aquí van viure del 2003 al 2006; és potser en la nostra ciutat on van créixer artísticament, en els seus primers anys de carrera artística. Malgrat que van marxar cap al seu país, Barcelona ha estat una de les ciutats més estimades per ells i gairebé cada any han tornat a actuar en diferents teatres …. Teatreneu, Club Capitol, Sala Muntaner, Versus Teatre, Teatre Gaudí, Sala Beckett … i alguns cops han actuat també per separat en altres projectes individuals.

Actualment són molt reconeguts a Argentina, Xile, Uruguai i Mèxic.

En la seva trajectòria han creat 7 espectacles i ara porten a Barcelona una mena de compilació de tots ells, perquè han escollit el millor de cada un. Fan un tipus de teatre d’humor, que bàsicament és de text (sense improvisació), a la que afegeixen algunes cançons cantades “a capela” per ells mateixos.

Utilitzen textos molt curts, potser de menys de 2 minuts, per la qual cosa en els seus espectacles toquen multitud de temes, encara que eviten els temes conflictius i polítics. Diuen que estan obligats a la sorpresa i a l’inesperat, i parlen de temes universals, perquè el públic en entrar a la sala pugui “respirar” i oblidar-se per uns moments del que viu a fora.

Algun dels assistents a la roda de premsa els pregunta si es consideren similars a “Les Luthiers”, i riuen perquè moltes vegades els han preguntat el mateix. Creuen que són diferents i no tan sols pels anys de vida d’aquesta formació (uns 50 anys), sinó perquè “Los Modernos” no són pas músics i únicament canten algunes cançons com bonament poden. El que si és cert, és que el tipus d’humor es pot considerar “sanador” en ambdues formacions.

El seu espectacle es podrà veure a la Sala Muntaner durant les 6 properes setmanes, des del 9 de novembre al 17 de desembre, a un horari fora de l’habitual: de dimecres a dissabte a les 22.30 h. i diumenge a les 20.30 h.

Us deixo aquí sota l’àudio de la Roda de premsa …

Leave a Reply