– Teatre – EL LABERINTO MÁGICO (🐌🐌) – Teatre Romea – 2017.11.05 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 98)

EL LABERINTO MAGICO (temp. 17/18 – espectacle nÂș 98)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

El passat dia 25, a la roda de premsa de presentació d’aquesta proposta vam generar unes expectatives que malauradament no s’han complert.

EL LABERINTO MÁGICO és una producciĂł del Centro DramĂĄtico Nacional, resultat d’un treball d’investigaciĂł sobre el conjunt de les sis novel·les de Max Aub amb el tema de la Guerra Civil Espanyola.

Un muntatge que es va estrenar a Madrid el juny de 2016.

Max Aub, va ser espanyol per voluntat prĂČpia, per una decisiĂł constant mantinguda en les circumstĂ ncies mĂ©s adverses. Nascut a ParĂ­s el 1903, de pare alemany i mare francesa, Max Aub arriba a Espanya el 1914 i surt d’ella el 1939 per a un exili que duraria la resta de la seva vida. Va viatjar a Espanya en dues ocasions en els anys seixanta, perĂČ mai va tornar a viure en la que considerava la seva pĂ tria.

L’obra El laberinto mĂĄgico de Max Aub estĂ  composada per sis novel·les:  “Campo cerrado”, “Campo de sangre”, “Campo abierto”, “Campo del moro”, “Campo francĂ©s” i “Campo de los almendros” i un gran nombre de contes.

Ernesto Caballero, Ă©s el director d’aquesta peça i va col·laborar estretament amb el dramaturg José RamĂłn FernĂĄndez i un grup de creadors per aixecar l’estructura dramĂ tica de la proposta seleccionant fragments de l’obra escrita. PretĂ©n ser un gran mosaic sobre la Guerra civil espanyola i una crĂČnica de la vida quotidiana d’un col·lectiu de persones que va patir les conseqĂŒĂšncies de la Guerra.

Una altra cosa és que ho aconsegueixi i nosaltres no ho creiem pas.

La proposta escĂšnica que en un principi durava 12 hores s’ha reduĂŻt fins a les dues hores que dura actualment. Una proposta coral que es basa en un canvi continu d’escenaris i de personatges on intervenen 15 actors amb diversos papers cadascun. Dos mĂșsics acompanyen als actors a l’escenari.

L’obra de Max Aub és una obra, bĂ sicament, sobre la derrota, sobre el drama dels que van lluitar per la llibertat i van perdre la vida o la famĂ­lia. És la visiĂł de la Guerra des dels ulls dels vençuts.

Els mateixos personatges ens expliquen en primera persona la seva prĂČpia mort. L’autor va escriure aquest text desprĂ©s de la guerra i alguns dels personatges eren persones del seu entorn que havien mort o desaparegut.

Condensar aquest conjunt de sis novel·les en dues hores de representaciĂł Ă©s un repte molt ambiciĂłs i el resultat, per nosaltres no Ă©s satisfactori. Un batibull de personatges i escenes, canvis de ciutat i de llocs, ara al front, ara a la ciutat, ara al port, ara a l’hospital, ara a casa.

No hi ha un fil conductor que ens ajudi a seguir l’evolució dels personatges, tot i que els anem veient en diferents escenes perĂČ no amb la suficient claredat per seguir la seva histĂČria.

El treball interpretatiu és en general correcte sense que siguem capaços de destacar a cap dels actors per sobre de la resta. Amb moments de gran força escÚnica i altres que resulten feixucs.

Una proposta que recrea l’atmosfera d’aquella Ăšpoca convulsa i que entenem ha respectat l’esperit de l’autor. Una direcciĂł Ă gil, una interpretaciĂł coral sense gaires protagonismes i una escenografia molt senzilla amb uns quants sacs, un llit, una taula i en un moment puntual, unes cadires.

Potser és massa l’allau d’informaciĂł que cau sobre nosaltres o Ă©s la barreja de trames explicades la que ens ha acabat provocant un cert esgotament mental. Aquest fet Ă©s el que potser ha provocat que la histĂČria no ens sigui propera, tot i que sabem que forma part del nostre llegat histĂČric i malauradament es pot tornar a produir en qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Autor: Max Aub
Versió: José Ramón Fernåndez
Direcció: Ernesto Caballero
Repartiment (per ordre alfabÚtic):  Vicente Dalmases i altres Javier Carramiñana \ Santiago Peñafiel i altres Paco Celdrån \ Juliån Jover, López Mardones i altres Bruno Ciordia \ Loluchi i altres Karina Garantivå \ Lisa, Teresa Guerrero i altres Ione Irazabal \ Durruti, Luis Sanchís i altres Jorge Kent \ Rafael Serrador, José Jover i altres Jorge Machín \ Manuel Rivelles, Paulino Cuartero i altres Paco Ochoa \ Rosario i altres Paloma de Pablo \ Tía Concha, Romualda i altres Marisol Rolandi \ Asunción Meliå i altres Macarena Sanz \ Juliån Templado i altres Juan Carlos Talavera \ Jacinto, José Rivadavia i altres Alfonso Torregrosa \ Lola Cifuentes i altres María José del Valle \ Josefina Camargo, Pilar i altres Pepa Zaragoza
MĂșsics: Pau MartĂ­nez i Javier Coble
Escenografia i vestuari:  Monica Boromello\ Il·luminaciĂł:  Ion Anibal \ MĂșsica i espai sonor : Javier Coble \ Disseny cartell:  Isidro Ferrer \ Fotos:   marcosGpunto
Producció: Centro Dramåtico Nacional (CDN)
Idioma: castellĂ 
Durada: 2 hores (aprox.)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.