– Teatre – EL LABERINTO M脕GICO (馃悓馃悓) – Teatre Romea – 2017.11.05 (temp. 17/18 – espectacle n潞 98)

EL LABERINTO MAGICO (temp. 17/18 – espectacle n潞 98)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

El passat dia 25, a la roda de premsa de presentaci贸 d鈥檃questa proposta vam generar unes expectatives que malauradament no s鈥檋an complert.

EL聽LABERINTO聽M脕GICO聽茅s una producci贸 del聽Centro聽Dram谩tico聽Nacional, resultat d’un treball d’investigaci贸 sobre el聽conjunt聽de les sis聽novel路les聽de聽Max聽Aub聽amb el tema de la Guerra Civil Espanyola.

Un muntatge que es va estrenar a Madrid el juny de 2016.

Max Aub, va ser espanyol per voluntat pr貌pia, per una decisi贸 constant mantinguda en les circumst脿ncies m茅s adverses. Nascut a Par铆s el 1903, de pare alemany i mare francesa, Max Aub arriba a Espanya el 1914 i surt d’ella el 1939 per a un exili que duraria la resta de la seva vida. Va viatjar a Espanya en dues ocasions en els anys seixanta, per貌 mai va tornar a viure en la que considerava la seva p脿tria.

L鈥檕bra El laberinto m谩gico de Max Aub est脿 composada per sis novel路les: 聽鈥Campo cerrado鈥,聽鈥Campo de sangre鈥,聽鈥Campo abierto鈥, 鈥Campo del moro鈥,聽鈥Campo franc茅s鈥澛爄聽鈥Campo de los almendros鈥澛爄 un gran nombre de contes.

Ernesto聽Caballero, 茅s el director d’aquesta pe莽a i va聽col路laborar聽estretament amb el dramaturg Jos茅聽Ram贸n聽Fern谩ndez i un grup de creadors per aixecar l’estructura dram脿tica de la proposta seleccionant fragments de l’obra escrita. Pret茅n ser un gran mosaic sobre la Guerra civil espanyola i una聽cr貌nica聽de la vida quotidiana d’un聽col路lectiu聽de persones que va patir les聽conseq眉猫ncies聽de la Guerra.

Una altra聽cosa 茅s que ho aconsegueixi i nosaltres no ho creiem pas.

La proposta esc猫nica que en un principi durava 12 hores s’ha redu茂t fins a les dues hores que dura actualment. Una proposta coral que es basa en un canvi continu d’escenaris i de personatges on intervenen 15 actors amb diversos papers cadascun. Dos m煤sics acompanyen als actors聽a l’escenari.

L’obra de聽Max聽Aub聽茅s una obra, b脿sicament, sobre la derrota, sobre el drama dels que van lluitar per la llibertat i van perdre la vida o la聽fam铆lia. 脡s la visi贸 de la Guerra des dels ulls dels ven莽uts.

Els mateixos personatges ens expliquen en primera persona la seva pr貌pia mort. L’autor va escriure aquest text聽despr茅s聽de la guerra i alguns dels personatges eren persones del seu entorn que havien mort o desaparegut.

Condensar aquest conjunt de sis novel路les en dues hores de representaci贸 茅s un repte molt ambici贸s i el resultat, per nosaltres no 茅s satisfactori. Un batibull de personatges i escenes, canvis de ciutat i de llocs, ara聽al front, ara a la ciutat, ara al port, ara聽a l’hospital, ara a casa.

No hi ha un fil conductor que ens ajudi a seguir l’evoluci贸聽dels personatges, tot i que els anem veient en diferents escenes per貌 no amb la suficient claredat per seguir la seva hist貌ria.

El treball interpretatiu聽茅s聽en general correcte sense que siguem capa莽os de destacar a cap dels actors per sobre de la resta. Amb moments de gran for莽a esc猫nica i altres que resulten feixucs.

Una proposta que recrea l’atmosfera d’aquella 猫poca convulsa i que entenem ha respectat l’esperit de l’autor. Una direcci贸 脿gil, una interpretaci贸 coral sense gaires protagonismes i una escenografia molt senzilla amb uns quants sacs, un llit,聽una taula i en un moment puntual, unes cadires.

Potser聽茅s聽massa l’allau d’informaci贸 que cau sobre nosaltres o 茅s la barreja de trames explicades la que ens ha acabat provocant un cert esgotament mental. Aquest fet 茅s el que potser ha provocat que la hist貌ria no ens sigui propera, tot i que sabem que forma part del nostre llegat hist貌ric i malauradament es pot tornar a produir en qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Autor:聽Max Aub
Versi贸:聽Jos茅 Ram贸n Fern谩ndez
Direcci贸:聽Ernesto Caballero
Repartiment (per ordre alfab猫tic):聽 Vicente Dalmases i altres聽Javier Carrami帽ana \ Santiago Pe帽afiel i altres聽Paco Celdr谩n \ Juli谩n Jover, L贸pez Mardones i altres聽Bruno Ciordia \ Loluchi i altres聽Karina Garantiv谩 \ Lisa, Teresa Guerrero i altres聽Ione Irazabal \ Durruti, Luis Sanch铆s i altres聽Jorge Kent \ Rafael Serrador, Jos茅 Jover i altres聽Jorge Mach铆n聽\ Manuel Rivelles, Paulino Cuartero i altres聽Paco Ochoa \ Rosario i altres聽Paloma de Pablo \ T铆a Concha, Romualda i altres聽Marisol Rolandi \ Asunci贸n Meli谩 i altres聽Macarena Sanz \ Juli谩n Templado i altres聽Juan Carlos Talavera \ Jacinto, Jos茅 Rivadavia i altres聽Alfonso Torregrosa \ Lola Cifuentes i altres聽Mar铆a Jos茅 del Valle \ Josefina Camargo, Pilar i altres聽Pepa Zaragoza
M煤sics: Pau Mart铆nez i Javier Coble
Escenografia i vestuari:聽聽Monica Boromello\ Il路luminaci贸:聽聽Ion Anibal \ M煤sica i espai sonor聽:聽Javier Coble \ Disseny cartell:聽聽Isidro Ferrer \ Fotos: 聽聽marcosGpunto
Producci贸:聽Centro Dram谩tico Nacional (CDN)
Idioma: castell脿
Durada:聽2 hores (aprox.)

Deixa un comentari