– Teatre – TUBERÍAS (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – 2017.11.04 (temp. 17/18 – espectacle nº 96)

TUBERIAS (temp. 17/18 – espectacle nº 96)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Vam conèixer en Mai Rojas a la Sala Fènix l’any 2015 quan vam anar a veure la seva proposta “La leyenda del fauno y el viaje” dos peces de teatre gestual i mim  que es presenten juntes, i que ens va enlluernar. El mateix any, a la Sala Tantarantana vam veure “Cada recuerdo tiene su canción” i ara fa uns mesos a la Badabadoc hem pogut gaudir de “Game over”.

Ens hem convertit en uns fidels seguidors de Mai Rojas i les seves propostes escèniques ens fascinen; malgrat tot encara no havíem tingut l’oportunitat de veure TUBERÍAS i hem aprofitat la programació que ha fet el Tantarantana dins del VIII Cicle de Companyies en Xarxa. Aquesta proposta és el resultat de la unió creativa de dues companyies: Todozancos, especialitzats en el circ i la manipulació d’objectes i Mai Rojas y Los Escultores del Aire, especialitzats en teatre físic i mim.

This slideshow requires JavaScript.

Todozancos és una companyia formada a Barcelona l’any 2006 a partir de les inquietuds artístiques dels seus creadors especialitzats en la disciplina de xanques. En les seves propostes fusionen les tècniques de teatre-circ, la improvisació del teatre de carrer i la manipulació d’objectes apostant per la gestualitat com a idioma universal.

Mai Rojas, nascut a Costa Rica l’any 1980, va fundar la seva companyia Los Escultores del Aire l’any 2013, formada per artistes provinents del Cirque du Soleil, està especialitzada en teatre físic i utilitza el llenguatge del mim corporal com a base de creació dels seus espectacles.

TUBERÍAS va néixer d’una recerca de la companyia Todozancos sobre l’aigua i els va portar a parlar del canvi climàtic. Una producció plena de color i moviment, un espectacle multidisciplinari de teatre visual i gestual que combina la força narrativa del teatre, la bellesa plàstica de la dansa i l’espectacularitat del circ.

Manipulació d’objectes, acrobàcies i salts en xanques d’aire comprimit, salts a doble corda, aeris …  En paraules del seu director, Mai Rojasés un espectacle visual que entra pels ulls i acaba en el cor de l’espectador.

This slideshow requires JavaScript.

Una proposta que ens presenta un món sec i àrid on quatre excèntrics caminants es troben per portar endavant una important missió: trobar aigua. Decideixen emprendre aquesta aventura plegats seguint les indicacions d’un antic plànol que troben al desert.

Han de construir unes canonades per aconseguir recollir i canalitzar l’aigua i per fer-ho han de seguir el plànol.

Ens vam quedar bocabadats amb els dos components de Todozancos, Matías Vulcano  i Carlos Sosa, que evolucionen per l’escena com si les xanques fossin una prolongació natural de les seves cames.

En ser unes xanques neumàtiques salten i s’impulsen amb una aparent facilitat i interaccionen amb els dos artistes “de terra”, Mai Rojas i Alba Comella com si estiguessin tots al mateix nivell. Una bastida mòbil juga també un important paper.

Els tres músics que acompanyen en directe aquesta aventura, estan també integrats a la peça en l’àmbit interpretatiu.

Tots plegats ens conviden a la reflexió sobre el problema de l’escassetat de l’aigua, l’escalfament del planeta i el canvi climàtic. Una proposta plena de poesia on els intèrprets interaccionen en tot moment amb nosaltres, els espectadors.

Hem gaudit com a nens !!!

This slideshow requires JavaScript.

Creació i producció: Cia. TodoZancos y Cia. Mai Rojas y Los Escultores del Aire
Direcció: Mai Rojas
Intèrprets: Alba Comella, Matías Vulcano, Carlos Sosa i Mai Rojas
Música original en directe: Matías Muñoz, Joao Vieira i Oriol Roca (Mosaico Collective)
Veu en off: Montserrat Puga \ Llums: Sergio Gracia
Durada: 50 minuts

Leave a Reply