– Concert de l’OBC – RÉQUIEM POR EL CANTAOR DE LOS POETES d’Enric Palomar (🐌🐌🐌🐌) – L’Auditori – 2017.11.05 (temp. 17/18 – espectacle nº 97)

RÉQUIEM POR EL CANTAOR DE LOS POETES (temp. 17/18 – espectacle nº 97)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Diumenge al matí, el nostre segon concert a l’Auditori que porta el nom de EL AMOR BRUJO però que un cop escoltat, pensem que hauria d’haver portat el nom de la magnífica RÉQUIEM POR EL CANTAOR DE LOS POETAS d’Enric Palomar, una estrena en homenatge a Enrique Morente.

L’orquestra ha estat dirigida per Josep Caballé i ha comptat amb la participació de Mariola Membrives, cantaora en El amor brujo i de Maria Hinojosa, soprano, Pere Martínez, cantaor i l’Orfeó Català en el Réquiem.

El programa del concert ha estat el següent:

  1. ENRIC GRANADOS (Lleida 1867-Canal de la Mànega 1916)

 Tres danses espanyoles (1900) amb arranjaments de J.L. de Grignon

  • Oriental
  • Andalusa
  • Rondalla

Gairebé totes les regions espanyoles estan representades a les dotze Danses espanyoles suite composta per Granados. Revestides d’un llenguatge romàntic les danses evoquen el folklore espanyol. Hem escoltat tres d’elles: L’Oriental que recorda la música àrab, l’Andalusa, una melodia nostàlgica i la Rondalla que ens fa pensar en una jota aragonesa.

  1. MANUEL DE FALLA (Cadis 1876-Alta Gracia 1946)

El amor brujo (1914-1915)

El matrimoni format per Gregorio Martínez Sierra i Maria de la O Lejárraga són els autors del llibret de l’amor brujo, encàrrec de la bailaora gitana Pastora Imperio.

Falla va conèixer a París a aquest matrimoni i en tornar a Madrid per l’esclat de la Primera Guerra Mundial, escriu una primera versió de la música.

Una música que recrea l’essència dels palos andalusos assolint la forma pròpia de la música de concert.

L’obra es va estrenar l’abril de 1915 sota el títol de Gitaneria amb parts parlades, parts cantades i dansa. No va convèncer, i l’autor va introduir canvis en l’orquestració suprimint alguns textos. La versió definitiva va arribar el 1925 en forma de ballet.

Mariola Membrives especialitzada en cante flamenco i jazz, ha estat la veu solista en aquesta peça.

  1. ENRIC PALOMAR (Badalona 1964)

 Réquiem por el cantaor de los poetas

Aquesta composició és una estrena absoluta encarregada per l’Auditori per homenatjar Enrique Morente (Granada 1942-Madrid 2010). L’autor ens presenta la peça i ens comenta que s’ha permès la llicència de tractar la veu de tradició popular en igualtat de condicions que la lírica.

RÉQUIEM POR EL CANTAOR DE LOS POETES inclou un cantaor solista, magnífica veu de Pere Martínez, acompanyat per tres palmeros,  i una soprano, Maria Hinojosa.

El cor de l’Orfeó Català actua com altaveu del text litúrgic.

L’obra combina les paraules pròpies d’una missa de difunts amb poemes escrits ad hoc per Santiago Auseron i el fragment final de “Muerte sin fin” de José Gorostiza.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El Rèquiem està estructurat en quatre parts: Requiem aeternam, Dies Irae, Sanctus I Liberame-In Paradisum.

Tot el concert ha estat magnífic, amb una orquestra que cada vegada ens agrada més, aquesta vegada sota la batuta de Josep Caballé que actualment és director general de l’Opera i Staatskapelle de Halle-Saale (Alemanya) i director titular de la Colorado Springs Philaharmonic Orchestra (EUA).

 

Deixa un comentari