– Teatre – IL RITRATTO DEL DON PASQUALE (🐌🐌🐌) – Sala Fènix – 2017.10.29 (temp. 17/18 – espectacle nº 90)

IL RITRATTO DEL DON PASQUALE (temp. 17/18 – espectacle nº 90)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Quasi ens perdem l’oportunitat de veure aquesta proposta de la Sala Fènix que ha estat programada només quatre dies; no la teníem prevista i a l’últim moment una bona amiga ens la va recomanar i hem pogut anar a la sessió de les nou de la nit del diumenge tot sortint de “l’empanada” de Obabakoak.

Aprofitem per destacar i agrair, a la Fènix, aquesta sessió de diumenges al vespre que creiem, que és l’únic teatre de Barcelona que l’ofereix ……

IL RITRATTO DE DON PASQUALE és una recreació del mite de Don Juan en forma de farsa napolitana, farsa teatral dinàmica i irreverent. Un espectacle a partir dels contes, sobre la figura del Don Juan, de Puškin i Rostand.

Don Giovanni és la representació màxima de l’ego masculí, en una forma masoquista de viure la seducció amb objectius sempre difícils per complaure la vanitat d’un individu incomplet. El mite de Don Giovanni mostra per primera vegada, en la història de la literatura, els capricis d’un home que no aspira al poder polític sinó a la demostració del seu poder emotiu i sexual sobre totes les dones, arribant a la seva autodestrucció.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La companyia Effige Teatro és una companyia teatral italiana a Barcelona, creada el febrer de 2017, que treballa amb una programació anual oferint al públic espectacles en italià i en castellà. La seva filosofia és aixecar espectacles que incloguin diverses maneres de fer teatre: la Comèdia de l’Art, el teatre de l’absurd, el teatre satíric.

Dins del seu programari està també l’organització de Cursos de teatre per tal de transmetre aquestes maneres de fer teatre que s’estan perdent en el món teatral actual.

IL RITRATTO DE DON PASQUALE, a l’escenari de la Sala Fènix, un banc i el marc d’un quadre. Una sèrie de “fotos fixes” a ritme de Mozart ens presenten als quatre actors, Tommaso Sassi, Francesco Nappi, Andrea Vassili Benevento i Federica Amendola.

Don Giovanni arriba a Milà, fugint des de Nàpols, acusat de l’assassinat de Don Pasquale. L’acompanya Leporello, el seu fidel servidor, que admira i enveja al seu amo a parts iguals. Allà Don Giovanni es retroba amb una antiga amant i al mateix temps coneix Doña Anna, la vídua de Don Pasquale. Un Leporello magnífic i un Don Giovanni histriònic i exagerat en la justa mesura. A partir d’aquí la història és prou coneguda, seducció i desafiament a la mort.

Un text de Francesco Nappi que podem escoltar en italià (sobretitulat en castellà) amb algunes variants napolitanes. Un idioma que imprimeix una altra cadència a les interpretacions i una manera de fer teatre absolutament diferent de la que estem acostumats.

Uns personatges extravagants, exagerant els gestos amb grans gesticulacions i que interactuen amb el públic. El vestuari preciosista que identifica perfectament al personatge, i el maquillatge dels actors formen també una part fonamental en aquesta manera de fer teatre. Una dinàmica posada en escena, amb una acurada il·luminació amb els “fosos” en negre per permetre els canvis d’escena.

En resum, un “divertimento” per passar una bona estona; el que potser ens va interessar menys, va ser el seu text, però està compensat amb escreix per unes interpretacions excel·lents, que ens han sorprès molt favorablement. Esperem que torni aviat per tal que la pugueu veure.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Text i direcció: Francesco Nappi
Cía Effige Teatro
Intèrprets: Federica Amendola, Francesco Nappi, Tommaso Sassi i Andrea Vassili Benevento
Disseny llums: Paolo Nutile \ Tècnic llums: Carlos Parada
Idioma: italià sobretitolat en castellà
Durada: 60 minuts

Deixa un comentari