– Teatre – IL RITRATTO DEL DON PASQUALE¬†(ūüźĆūüźĆūüźĆ) – Sala F√®nix – 2017.10.29 (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 90)

IL RITRATTO DEL DON PASQUALE (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 90)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Quasi¬†ens perdem¬†l’oportunitat¬†de veure aquesta proposta de la Sala¬†F√®nix¬†que ha estat programada¬†nom√©s¬†quatre dies; no la¬†ten√≠em¬†prevista i a l’√ļltim¬†moment una bona amiga ens la va recomanar i hem pogut anar a la¬†sessi√≥¬†de les nou de la nit del diumenge tot sortint de “l’empanada”¬†de Obabakoak.

Aprofitem per destacar i agrair, a la F√®nix, aquesta¬†sessi√≥¬†de diumenges al vespre que creiem, que¬†√©s¬†l’√ļnic¬†teatre de Barcelona que¬†l’ofereix¬†……

IL RITRATTO DE DON PASQUALE √©s una recreaci√≥ del mite de Don Juan en forma de farsa napolitana, farsa teatral din√†mica i irreverent. Un espectacle a partir dels contes, sobre la figura del Don Juan, de PuŇ°kin i Rostand.

Don¬†Giovanni √©s la representaci√≥¬†m√†xima¬†de l’ego¬†mascul√≠, en una forma masoquista de viure la¬†seducci√≥¬†amb objectius sempre¬†dif√≠cils¬†per complaure la vanitat d’un individu incomplet. El mite de¬†Don¬†Giovanni mostra per primera vegada,¬†en la¬†hist√≤ria¬†de la literatura, els capricis d’un home que no aspira al poder pol√≠tic¬†sin√≥¬†a la¬†demostraci√≥¬†del seu poder emotiu i sexual sobre totes les dones,¬†arribant¬†a la seva autodestrucci√≥.

This slideshow requires JavaScript.

La companyia¬†Effige¬†Teatro¬†√©s una companyia teatral italiana a Barcelona, creada¬†el febrer¬†de 2017, que treballa amb una programaci√≥ anual oferint al p√ļblic espectacles en itali√† i en castell√†. La seva¬†filosofia¬†√©s¬†aixecar espectacles que incloguin diverses maneres de fer teatre: la Com√®dia de l’Art, el teatre de l’absurd, el teatre sat√≠ric.

Dins del seu programari est√† tamb√© l’organitzaci√≥ de Cursos de teatre per tal de transmetre aquestes maneres de fer teatre que s’estan perdent en el m√≥n teatral actual.

IL¬†RITRATTO¬†DE¬†DON¬†PASQUALE,¬†a l’escenari¬†de la Sala F√®nix, un banc i el marc d’un quadre. Una¬†s√®rie¬†de “fotos fixes” a ritme de Mozart ens presenten als quatre actors,¬†Tommaso¬†Sassi,¬†Francesco¬†Nappi, Andrea Vassili Benevento i Federica Amendola.

Don¬†Giovanni arriba a Mil√†, fugint des de N√†pols, acusat de l’assassinat de¬†Don¬†Pasquale. L’acompanya¬†Leporello, el seu fidel servidor, que admira i enveja al seu amo a parts iguals. All√†¬†Don¬†Giovanni es retroba amb una antiga amant i al mateix temps coneix¬†Do√Īa¬†Anna, la v√≠dua de¬†Don¬†Pasquale. Un¬†Leporello¬†magn√≠fic i un¬†Don¬†Giovanni histri√≤nic i exagerat en la justa mesura. A partir d’aqu√≠ la¬†hist√≤ria¬†√©s¬†prou coneguda, seducci√≥ i desafiament a la mort.

Un text de Francesco Nappi que podem escoltar en italià (sobretitulat en castellà) amb algunes variants napolitanes. Un idioma que imprimeix una altra cadència a les interpretacions i una manera de fer teatre absolutament diferent de la que estem acostumats.

Uns personatges extravagants, exagerant els gestos amb grans gesticulacions i que interactuen amb el p√ļblic. El vestuari preciosista que identifica perfectament al personatge, i el maquillatge dels actors formen tamb√© una part fonamental en aquesta manera de fer teatre. Una¬†din√†mica¬†posada en escena, amb una acurada il¬∑luminaci√≥¬†amb els “fosos” en negre per permetre els canvis d’escena.

En resum, un “divertimento” per passar una bona estona; el que potser ens va interessar menys, va ser el seu text, per√≤ est√† compensat amb escreix per unes interpretacions excel¬∑lents, que ens han sorpr√®s molt favorablement. Esperem que torni aviat per tal que la pugueu veure.

This slideshow requires JavaScript.

Text i direcció: Francesco Nappi
Cía Effige Teatro
Intèrprets: Federica Amendola, Francesco Nappi, Tommaso Sassi i Andrea Vassili Benevento
Disseny llums: Paolo Nutile \ Tècnic llums: Carlos Parada
Idioma: italià sobretitolat en castellà
Durada: 60 minuts

Leave a Reply