– Òpera – UN BALLO IN MASCHERA (🐌🐌🐌🐌) de Giuseppe Verdi – Gran Teatre del Liceu – 2017.10.28 (temp. 17/18 – espectacle nº 88)

UN BALLO IN MASCHERA (temp. 17/18 – espectacle nº 88)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Iniciem la nostra temporada liceista amb aquesta òpera de Verdi, UN BALLO IN MASCHERA, estructurada en tres actes i amb un repartiment encapçalat per Piotr Beczala.

Si la memòria no ens falla, d’ençà que escrivim aquest Blog, és la quarta versió que veiem d’aquesta òpera i la segona en directe, ja que les altres dues van ser al cinema, des del Metropolitan Opera House de Nova York en 2012 en versió de David Alden,  protagonitzada per Marcelo Alvarez i Sondra Radvanovsky i des de l’Òpera House de Sidney en 2013 en versió de la Fura dels Baus amb Diego Torre i Tamar Iveri.

L’any 2000 vam poder assistir, també al Teatre del Liceu, a la controvertida versió de Calixto Bieito amb la recordada escena dels vàters i la de la violació. En aquella ocasió va estar protagonitzada per Walter Fraccaro i Ana Maria Sánchez.

La producció d’enguany, és del Théâtre du Capitole de Toulouse i el Staatstheater Nürnberg i compta amb la direcció escènica de Vincent Boussard i la direcció musical de Renato Palumbo. L’orquestra i el cor del Liceu així com el conjunt VEUS-Cor Infantil Amics de la Unió, acompanyen un repartiment de luxe, Piotr Beczala en el paper de Riccardo i Keri Alkema en el d’Amelia.

El cast d’aquest passat dissabte es completava amb Marco Caria com a Renato, espòs d’Amelia, Dolora Zajick en el paper d’Ulrica, la fetillera i Elena Sancho com a Oscar, el patge de Riccardo.

Una nit de marc del 1792 cinc encaputxats assassinen Gustau III de Suècia en un ball de màscares. Una nit de febrer del 1859 Giuseppe Verdi estrena Un ballo in maschera al Teatro Apollo de Roma amb llibret d’Antonio Somma.

 Riccardo governa despreocupat, aliè als rumors de conspiració que l’envolten i enamorat en secret d’Amelia, esposa de Renato, el seu secretari i mà dreta. Intrigat per la llegenda d’una endevina que habita pels voltants, el governador s’aventura disfressat a visitar la bruixa i la repta a llegir-li la sort amb el desdeny que deixa anar la cèlebre aria “Di tu’ se fedele”. Ella l’adverteix que arribarà una traïció i que ho farà amb algú molt estimat.

Una senzilla però espectacular posada en escena, per ambientar l’atmosfera fosca i tensa de l’òpera de Verdi que de manera progressiva ens condueix al dramàtic final. La trobada furtiva de Riccardo i Amelia en el cementiri, amb la figura del penjat presidint l’escena, la ràbia de Renato en descobrir la traïció dels amants, i l’atac de gelosia que el farà aprofitar el ball de màscares del governador per acabar amb la vida del seu fidel amic i complir la profecia.

Una escenografia pensada per centrar l’espectador en el drama, una cara enigmàtica que presideix quasi tota la representació, i, que en determinats moments, presenta llàgrimes de sang. L’escenari queda reclòs en una caixa amb foscor, penombra i poca llum, un marc lluminós que s’encén i canvia de color o s’apaga en funció del moment.

L’espectacular aranya que es recull, marca l’inici del ball de màscares amb un preciós vestuari del francès Christian Lacroix.

Hem gaudit molt d’aquesta proposta, tant per la seva escenografia i posada en escena, que ens ha agradat molt, com per les interpretacions on destacaríem la genial interpretació de la soprano nord-americana Keri Alkema, que no coneixíem fins ara.

Autor: Giuseppe Verdi
Direcció musical: Renato Palumbo
Direcció d’escena: Vincent Boussard
Escenografía: Vincent Lemaire \ Vestuari: Christian Lacroix \ Il.luminació: Guido Levi
Intèrprets: Piotr Beczala (Riccardo) \ Marco Caria (Renato) \ Keri Alkema (Amelia) \ Dolora Zajick (Ulrica) \ Elena Sancho Pereg (Oscar) \ Damián del Castillo (Silvano) \ Roman Ialcic (Samuel) \ Antonio Di Matteo (Tom) \ Joan Prados (un jutge) I Josep Lluís Moreno (un servent d’Amelia)
Durada total aproximada: 3 h 15 minuts

Un pensament a “– Òpera – UN BALLO IN MASCHERA (🐌🐌🐌🐌) de Giuseppe Verdi – Gran Teatre del Liceu – 2017.10.28 (temp. 17/18 – espectacle nº 88)

  1. Retroenllaç: – 075 – Concert – PIOTR BECZALA – (🐌🐌🐌🐌) – Gran Teatre del Liceu – 03/02/2022 |

Deixa un comentari