– 22a Mostra de Teatre de Barcelona – PEYMANN (NO ÉS UNA COMÈDIA) (🐌🐌🐌🐌) – Teatre del Raval – 2017.10.24 (temp. 17/18 – espectacle nº 82)

PEYMANN (NO ÉS UNA COMÈDIA) – 22a Mostra de Teatre de Barcelona –  (temp. 17/18 – espectacle nº 82)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba –

Penúltima de les propostes presentades a la 22ª Mostra de Teatre de Barcelona al Teatre del Raval, la de “La Bombeta Companyia Teatral”, PEYMANN de Thomas Bernhard.

La Bombeta Companyia Teatral neix l’any 2009 amb estudiants d’El Timbal-Centre de formació i creació escènica, amb el desig de crear veritables projectes artístics que suposin un repte. Tenen la seva seu a Casa Orlandai on realitzen els assajos i les estrenes. Una companyia que treballa en equip, sent la creació i direcció dels projectes fruit de processos assemblearis.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

PEYMANN (NO ÉS UNA COMÈDIA) és una dramatúrgia a partir de les peces breus de Thomas Bernhard, escrites després del nomenament, el 1986, del seu director d’escena Claus Peymann, com a director del Burgtheater a Viena.

Claus Peymann (1937) és un director de teatre alemany, un dels protagonistes de la renovació teatral en l’Alemanya dels anys 60-70. Ha apostat per autors nous, entre ells Peter Handke i Thomas Bernhard, i també ha intentat donar una nova vida als clàssics, interpretant-los des de l’actualitat.

Peymann tenia el somni de representar totes les obres de Shakespeare seguides en una sessió de llarguíssima durada, però va acabar representant en el Burgtheater únicament i de forma repetitiva, Hamlet.

A escena, la lluita ideològica de Peymann (extraordinària interpretació de Héctor Mellinas) per tal de renovar el vincle entre el teatre i l’espectador fugint dels valors tradicionals. Una conversa del director contemporani amb un dels seus escriptors, amb un dels seus dramaturgs i amb un dels seus escenògrafs. Com hem pogut llegir a la Wikipedia, Peyman va arrossegar a Viena a tots els seus col·laboradors i actors. Va dirigir el Burgtheater durant 13 anys i va convertir-lo en un lloc emblemàtic per als aficionats al teatre vencent totes les resistències inicials.

Al llarg de tres dramolette, Bernhard reflecteix la lluita ideològica del creador contemporani a l’hora de sobreviure als motlles d’un Estat totalitzador i de renovar el vincle entre el teatre i la societat d’acord amb la necessitat de generar un nou espai que entengui la cultura com un revulsiu contra unes lleis que —en nom d’uns valors pretesament nacionals— sotmeten qualsevol manifestació artística al discurs patriòtic de la Història.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una proposta complexa on, a moments, es fa difícil seguir la línia argumental de Peymann, però que fa reflexionar sobre el valor del teatre en la societat. Ens parla del sentit i la funció de l’artista, fa qüestionar els mecanismes que imperen en el món dels programadors i directors teatrals que primen el manteniment del sistema abans de proposar alguna cosa trencadora que sigui un revulsiu per als espectadors que ho reben.

PEYMANN (NO ÉS UNA COMÈDIA) no dóna respostes, evidencia la presa de consciència dels creadors de com el poder intenta anul·lar la dimensió ideològica de propostes que li poden ser desfavorables.

Quatre actors a escena, Adrià ComoreraHéctor Mellinas (qui també dirigeix la proposta), Josep Guerra i Marc Talló. Tots quatre amb bon nivell interpretatiu destacant al protagonista de la història que ens ha sorprès i convençut.

Una escenografia i una posada en escena arriscades, amb una acurada il.luminació, que ens ha agradat molt. L’escenari ple de sabates que representen els actors, directors, escenògrafs, dramaturgs, en general totes les persones vinculades d’una manera o altra al fet teatral … i una maleta on algú decideix quines d’aquestes persones acompanyen en el viatge al director en un nou projecte.

Una proposta que ens ha satisfet, i una companyia a la que seguirem a partir d’ara.

Autor: Thomas Bernhard
Direcció: Héctor Mellinas
Companyia: La Bombeta companyia teatral
Intèrprets: Adrià Comorera, Héctor Mellinas, Josep Guerra i Marc Talló.
Idioma: català – Durada: 75 minuts

Deixa un comentari