– Teatre d’objectes – ANTOLOGIA de JORDI BERTRAN (🐌🐌🐌🐌🐌) – Sala Fènix – 2017.10.22 (temp. 17/18 – espectacle nº 80)

ANTOLOGIA de JORDI BERTRAN (temp. 17/18 – espectacle nº 80)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquest espectacle està definit com un espectacle de marionetes en set escenes a la pàgina web d’en Jordi Bertran.

ANTOLOGIA és l’òpera prima de Jordi Bertran, estrenada el 1987 i que ha visitat escenaris dels cinc continents des de fa més de vint anys.

La Sala Fènix ha programat durant un mes una retrospectiva de l’obra de Jordi Bertran per commemorar els 40 anys als escenaris d’aquest titellaire. Hem tingut la sort de poder veure els tres espectacles programats, POEMES VISUALS (la varem poder veure la temporada passada), ¡AZÚCAR! i aquesta ANTOLOGIA, que sens dubte la que ens ha agradat més.

De tota la variada gamma de titelles, les marionetes són les que tenen una exigència tècnica més elevada, per ser titelles articulats i accionats pel manipulador des de dalt, mitjançant un control on es tensen i destensen els fils, per a poder dirigir els moviments de cada part de la figura.

Set marionetes que van apareixent al llarg de l’espectacle, amb una enorme càrrega emocional i una precisió i virtuosisme que ens ha deixat bocabadats.

DALI que ens dóna la benvinguda amb el seu conegut discurs “Yo no soy Dios, porque si fuera Dios no podria ser Dalí, el divino”, a escena el sofà-llavis de Mae West.

LOUIS ARMSTRONG i la seva inseparable trompeta. Amb el seu cor de tres membres (genial el moment de la primera intervenció del cor), interpreta la coneguda cançó “When the Saints go marching is”.

El FAQUIR RAIXIC que amb la seva agulla, la seva “nàpia”, la seva habilitat per fer contorsions i separar el tronc de les extremitats, i amb la seva xerrameca ens ha fet riure de valent.

El pallasso TOTI TIPON que té un tamboret verd … “I tu no !!!!” i ens transporta al món del clown. Molt tendra l’escena de la formigueta. També ens descobreix la seva faceta de poeta onomatopeic dedicant uns quants poemes als espectadors que no han vingut.

PAU CASALS amb el seu violoncel interpretant el Cant dels Ocells mentre, al teló del petit escenari on actua, apareix el colom de la pau de Picasso.

PEP BOU ens porta magistralment al món màgic de les bombolles de sabó. Realment espectacular el resultat, en un treball de filigrana difícil de superar; potser el millor moment de l’espectacle.

ESQUELET ROQUER que surt del taüt i al ritme de la música balla desenfrenadament al voltant del món.

Jordi Bertran efectua una manipulació perfecta d’aquestes marionetes amb una naturalitat tan brutal, que sembla que siguin éssers vius i fins i tot quan en algun moment puntual s’ha entortolligat algun fil. La seva paraula, adaptada a la dicció del personatge ens fa oblidar que no són reals.

Un bis amb l’entranyable TOTI TIPON ha acabat fent que tots nosaltres creésim algun poema onomatopeic.

Els nens presents a la sala han rigut, i nosaltres, adults, ens hem sentit com nens durant la representació.

Absolutament genial.

Nota: els vídeos són de la pàgina web de Jordi Bertran

Autor : Jordi Bertran
Escenografía i direcció: Jordi Bertran i Teia Moner
Idioma: català
Durada: 60 minuts

2 pensaments a “– Teatre d’objectes – ANTOLOGIA de JORDI BERTRAN (🐌🐌🐌🐌🐌) – Sala Fènix – 2017.10.22 (temp. 17/18 – espectacle nº 80)

 1. Jordi Bertran

  Moltes gràcies Imma i Miquel per les vostres paraules, m’animen a seguir treballant. No les havia vist fins avui.
  El 2,3,4 del proper gener estaré a la Puntual, feu difusió sisplau.
  Una forta abraçada.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gràcies a tu Jordi. Ens sorprèn moltíssim que hagis vist la ressenya 14 mesos més tard de la seva publicació. Creiem que la Sala Fènix hauria d’haver-te fet arribar almenys la indicació de què s’havia publicat, ja que nosaltres sempre avisem als responsables de les Sales on veiem els espectacles.

   Malauradament no podem fer difusió de la teva propera representació a La Puntual, perquè nosaltres només escrivim a posteriori les valoracions del que prèviament hem vist.

   Gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres.

   Una abraçada

   Respon

Deixa un comentari