– 22a Mostra de Teatre de Barcelona – PORTA’M AL BOSC – Teatre del Raval (🐌🐌🐌🐌) – 2017.10.16  (temp. 17/18 – espectacle nÂș 71)

PORTA’M AL BOSC – 22a Mostra de Teatre de Barcelona –  (temp. 17/18 – espectacle nÂș 71)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba –

Encetem la segona setmana de la Mostra de Teatre de Barcelona que estĂ  tenint lloc al Teatre del Raval. Dilluns la companyia “Los genios locos” ens presenta l’obra de Joan Ramon GironĂšs, PORTA’M AL BOSC. Aquesta obra ha estat guardonada recentment amb el premi Ciutat de Sagunto al millor text teatral.

La companyia “Los genios locos” neix l’estiu del 2008 com a grup col·laborador del Casal Lambda (Barcelona), un referent quant a l’associacionisme del col·lectiu gai, lesbiĂ  i transsexual. Una companyia que es proposa, d’una banda, impulsar la visibilitat del col·lectiu LGTB a travĂ©s de les arts escĂšniques, i d’altra, potenciar els espectacles originals i de creaciĂł prĂČpia. En 2014 va ser seleccionada com a companyia resident a la FĂ brica de CreaciĂł de la Farinera del Clot, on aquesta peça va prendre vida.

PORTA’M AL BOSC Ă©s un thriller dramĂ tic que parla sobre els efectes de l’assetjament escolar en els adults, centrant-se especialment en el assetjament escolar homĂČfob.

En Ricard i l’Ester van estudiar junts a l’Institut. L’Ester no ha oblidat mai el martiri que li van fer viure en Ricard i els seus amics, perĂČ sobretot en Ricard. Al cap dels anys l’Ester es converteix en mestra i descobreix, en una reuniĂł de pares, que tĂ© a classe el fill d’en Ricard. Sembla que el fill retiri al pare: en MartĂ­ presenta problemes greus de conducta, falta al respecte als professors i ataca sense motiu aparent els seus companys de classe. Pot ser que la vida li estigui donant a l’Ester una segona oportunitat per fer el que haguĂ©s hagut de fer molts anys enrere?…

Quaranta anys d’escola en “democrĂ cia”, amb un model educatiu on s’aposta per l’acceptaciĂł dels que sĂłn diferents, ja sigui en l’Ă mbit cultural, religiĂłs, polĂ­tic o sexual, no ha evitat que encara segueixin humilien el company que Ă©s diferent.

En aquesta peça volen parlar no del fet de l’assetjament en si, en el moment que es produeix, sinĂł de les seqĂŒeles que deixa en la persona assetjada i a l’assetjador, seqĂŒeles que es poden mantenir durant anys i que poden marcar els seus comportaments en l’edat adulta.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Cinc actors que ens expliquen els mateixos fets des de dues ĂČptiques diferents, des de l’ĂČptica de la persona assetjada, l’Ester (Nuria Florensa) i des de l’ĂČptica de l’assetjador, Ricard, el pare d’en MartĂ­ (Kedar Levi). Tots dos expliquen versions diferents a la investigadora (Virginia Blasco). Els acompanyen la mare d’en MartĂ­ (Begoña Miranda) i el director de l’escola (Joan RamĂłn GironĂ©s).

Una posada en escena on la llum juga un paper fonamental per ajudar a diferenciar els moments narratius de fets passats dels moments que es desenvolupen en temps real.

Unes interpretacions prou convincents, destacant especialment a Kedar Levi i Begoña Miranda.

L’Ășnic aspecte que potser no ens ha acabat de fer el pes, és el desenllaç … i no pas precisament pel sentit d’aquest, sinĂł per la manera de fer-ho.

Companyia: Los Genios Locos
Autoria i direcció: Joan Ramon Gironés
IntĂšrprets: NĂșria Florensa, Virginia Blasco, Begoña Miranda, Kedar Levi, Joan Ramon GironĂ©s
Idioma : catalĂ 
Durada: 80 minuts

Sortim del Teatre i ens sorprĂšn que es tornen a escoltar cassolades de nou. Ja al metro de tornada a casa mirem el mĂČbil i ens assabentem que l’estat espanyol ha empresonat a Jordi SĂ nchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i ÒMNIUM.

Ens sentim INDIGNATS i tristos en comprovar que la DemocrĂ cia en quĂš ens pensĂ vem que vivĂ­em, ha resultat una enorme estafa. Malauradament Espanya torna a tenir presos polĂ­tics, com en els pitjors temps del franquisme, Ăšpoca que nosaltres creiem oblidada.

Des d’aquest espai, exigim la llibertat immediata de les persones que representen les dues associacions civils catalanes que han organitzat en pau les manifestacions mes grans i mai vistes a Europa, amb la cura de quĂš aquestes fossin totalment pacĂ­fiques. Ens sentim orgullosos d’ells i considerem que en certa manera tambĂ© ens han empresonat amb ells i a bona part dels ciutadans de Catalunya.

Miquel GascĂłn – Imma Barba

Quant a Miquel Gascon

ViatgermanĂ­ac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al mĂ xim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, mĂșsica, ĂČpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en Teatre i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interÚs l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'estĂ  connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.