– Presentació Festival IF, Dramatúrgies de l’objecte – Arts Santa Mònica – 2017.10.16 (temp. 17/18 – RdP 021)

Roda de premsa – Festival IF –  (temp. 17/18 – RdP nº 21)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dilluns al matí vaig assistir a la presentació de la tercera edició del FESTIVAL IF – 2017, una proposta que engloba diverses dramatúrgies de Teatre d’objectes, visual i de titelles, que es podrà veure en diferents espais de Barcelona: Arts Santa Mònica, l’Institut del Teatre, Sala Hiroshima, Hangar … i que enguany s’estem fins al municipi de Santa Coloma de Gramanet (Teatre Josep Maria de Sagarra, Can Sisteré i Biblioteca Central).

És podran veure fins a una quinzena de propostes del 9 al 19 de novembre i moltes d’elles són d’accés gratuït.

De 9 al 12 de novembre, l’Arts Santa Mònica acollirà la mostra dels projectes en residència que van ser creats durant la passada edició del Festival IF 2016, centrada en la creació i recerca escència. Així, el públic podrà veure, en format showcase, el resultat final de les obres en procés de l’any passat. En total, es podran veure 4 projectes d’experiències, procedències i recorreguts molt diversos:

  • EL TRÍPTICO, de David Espinosa – Exploren les possibilitats performatives de l’escultura i entrega al públic el control de l’acció. És l’espectador qui activa i condueix l’obra i, gràcies a la seva percepció, comprensió i imaginació, la proposta s’omple de sentit.
  • CASES, de Xesca Salvà – Tres experiències diferents. 15 minuts cadascuna. Dos espectadors s’asseuen a la taula i es posen uns auriculars. A partir d’aquí, el so enregistrat (una barreja d’històries i d’instruccions per tal que facin accions i manipulin objectes) condueix els espectadors a una vivència diferent i especial.
  • A TRAVÉS DE NUESTROS OJOS, de Be Another Lab – Una experiència immersiva que permet al públic experimentar en primera persona les històries personals de la comunitat immigrant de Barcelona. Mitjançant la combinació de tècniques de realitat virtual i l’art performàtic, el sistema ofereix als usuaris la possibilitat de veure’s a ells mateixos en un cos diferent.
  • OBJECTE FICCIÓ, d’Enric Farrés – Buidar de sentit les coses materials per dotar-les d’una significació nova i metafòrica. La llavor de la idea són els suports museogràfics dissenyats per Lina Bo Bardi el 1968, unes peces que servien originalment per sostenir fotografies o imatges pictòriques i, que en si mateixes, són objectes d’art.

Els responsables del Festival IF, Toni Rumbau (president) i Jordi Alomar (comissari), afirmen que “el teatre visual i d’objectes contemporani permet l’autoobservació i el distanciament a través de l’empoderament de l’espectador“, que és un agent implicat i actiu en l’obra. Ha estat organitzat des de la revista Putxinel·li, l’Institut del Teatre, l’Arts Santa Mònica i, enguany, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

El festival planteja una estructura biennal centrada en l’alternança entre recolzament a la producció i exhibició. Així, els anys parells, el programa s’estructurarà al voltant de residències de creació i, els anys senars, es dedicaran a l’exhibició de les propostes desenvolupades durant l’any anterior.

Hi participen artistes de diversos camps, de la plàstica i la dansa a l’enginyeria i la realitat virtual. D’aquesta manera l’IF Barcelona es presenta no només com un festival, sinó com una autèntica plataforma per promoure el teatre de titelles, visual i d’objectes en tots els seus vessants.

La resta de la programació la podeu consultar la  AQUÍ 

Us deixo l’àudio de la Roda de Premsa …

Leave a Reply