– Exposició interactiva – BJÖRK DIGITAL (🐌🐌🐌🐌+🐚) – CCCB – 2017.10.16 (temp. 17/18 – espectacle nº 70)

BJÖRK DIGITAL – (temp. 17/18 – espectacle nº 70)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ja en el temps de pròrroga, i de fet en la seva última setmana hem anat a veure aquesta exposició immersiva de realitat virtual de l’artista islandesa Björk Guðmundsdóttir coneguda arreu del món com a Björk.

L’exposició és un recorregut per alguns dels temes principals de Vulnicura, un dels àlbums més íntims i lloats de la cantant, que va crear després de la separació de la seva parella, el videoartista Mathew Barney que després de quinze anys de convivència, va iniciar una relació amb una de les seves col·laboradores. 

Björk Digital és un recorregut per la muntanya russa de la seva caiguda, mort i resurrecció.

En aquesta exposició es presenten les obres digitals i de vídeo produïdes per les col·laboracions de la icònica artista amb alguns dels millors artistes visuals del món.

Tecnologies com el vídeo panoràmic, el so envolupant, la realitat virtual 360°, les imatges 3D o els comandaments i cascos d’RV permeten a l’espectador desconnectar de la seva realitat per interactuar amb l’univers de l’artista.

En paraules de la mateixa Björk: La realitat virtual no és només una continuïtat natural del vídeo musical, sinó que té un potencial teatral encara més profund, ideal per a aquest viatge emocional.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un viatge a Islàndia i al món interior de Björk on la primera peça és “Black Lake” i utilitza les impressionants muntanyes islandeses per transmetre el seu estat d’ànim. Dues pantalles enfrontades amb imatges diferents i on l’artista es mou per una cova volcànica amb enorme sensació de patiment. La sala rodejada d’altaveus ofereix diferents efectes sonors i instrumentals segons la posició que ocupis a l’espai. Aquesta peça està dirigida per Thomas Huang i s’ha exposat al MoMa de Nova York.

La segona sala amb la peça “Stonemilker VR” funciona com un concert privat en què la cantant i l’espectador es troben cara a cara en una platja d’Islàndia. Un vídeo immersiu en 360º rodat entre el glaciar Vatnajökull i el canyó Múlagljúfur. Un paisatge de pedres i sorres movedisses que transmet la sensació d’una natura devoradora o destructiva. El següent és “Mouth Mantra”, un viatge per la gola i les cordes vocals de la cantant.

El videoclip “Notget VR”, una altra de les peces de realitat virtual, acaba de guanyar el Gran Prix al Festival de Canes. La peça més interactiva és la que suma al visor i auriculars uns comandaments que simulen unes mans virtuals per ajudar a cosir la ferida que la cantant te en el pit a causa del seu desengany amorós. Vol representar la transformació d’una dona trencada en una cyborg.

Tot el recorregut està tutelat per personal del CCCB que en tot moment acompanyen i indiquen la utilització del material i la millor manera d’enfrontar-se i gaudir de cada instal·lació.

En finalitzar el recorregut dirigit, dues sales presenten una selecció dels millors vídeos musicals de la carrera de Björk, dirigits per directors com Spike Jonze o  Michel Gondry, i un documental que ens parla de la gènesi i procés d’elaboració del seu treball Biophilia el primer àlbum de la història llançat en format “App-àlbum”, un e-book amb objectes 3D interactius, animacions i diagrames basats en dades científiques reals. Es pot “jugar” amb l’aplicació dissenyada amb aquest àlbum amb la finalitat d’ajudar als estudiants amb la música. Les escoles públiques d’Islàndia l’han adoptat com a material escolar obligatori.

Björk nascuda a Reykjavík el 21 de novembre de 1965 és cantautora, multiinstrumentista, compositora, dissenyadora dels seus propis vestits i productora. A onze anys va publicar el seu primer àlbum. Considerada una de les figures més importants del panorama musical mundial, és coneguda per la seva música eclèctica, els seus vídeos provocadors i la seva estrafolària indumentària.

Una exposició que va arribar a Barcelona al mes de juny després d’haver visitat Tòquio, Sidney, Montreal, Reykjavik, Londres i Los Ángeles, i ha suposat l’única oportunitat de veure l’exposició a Espanya.

Ha estat una oportunitat magnífica.

Deixa un comentari