– Dansa – A VORE (prèvia) (🐌🐌🐌🐌🐌) – Mercat de les Flors – Sala PB – 2017.10.14 – (temp. 17/18 – espectacle nº 65)

A VORE (prèvia) – (temp. 17/18 – espectacle nº 65)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dissabte al matí estàvem convidats (com abonats del Mercat), a assistir a una prèvia de l’espectacle A VORE a la Sala PB del Mercat de les Flors;  aquest espectacle serà estrenat a L’Auditori els dies 26, 27 i 28 del gener vinent.

Malgrat que, el que hem pogut veure és tan sols un 50% aproximadament de l’espectacle en el que encara avui s’està treballant, hem quedat literalment fascinats per aquesta fusió de tradició i modernitat, tant en la part musical, com en l’aspecte dramatúrgic i de bellíssim contrast entre la dansa tradicional i la dansa contemporània. Un espectacle que en bona part s’ha basat en el llibre “Del Folkrore Tortosí”. 

Fa més de cent anys una nova tendència en música i dansa s’estenia des de Viena per tota Europa fins a arribar a la ciutat de Tortosa. Los iaios se posaven les mans al cap veient com los valsets i los balls agarrats desbancaven ritmes i costums de sempre. Lo modern era allò i l’espècie invasora transformava una manera de fer i sentir.

El patrimoni cultural de les terres de l’Ebre, tant en la part musical i de les cançons que s’interpretaven pels pagesos quan treballaven al camp, com per la seva dansa tradicional, es poc coneguts fins i tot a la resta de Catalunya. Nosaltres per sort, hem escoltat algunes vegades al Delta de l’Ebre alguns “cantaors” que han actuat en festes tradicionals com la plantada de l’arròs, i en escoltar-los se’ns ha posat la pell de gallina; ahir al mercat ens va tornar a passar exactament el mateix.

“A vore” és un projecte de recerca musical i dancística que treballa a partir del document i l’expressivitat tradicional, los ritmes, les danses, les paraules de les comarques del Baix Ebre-Montsià i Baix Maestrat, i les fa dialogar amb la música d’Astrio i la dansa performativa de Sònia Gómez.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amb la intenció de fer conèixer aquest patrimoni musical i de dansa, han unit esforços set persones que fins fa pocs mesos ni tan sols es coneixien, dues ballarines d’estils molt diferents (una tradicional, Carme Balagué, l’altra contemporània, Sònia Gómez), un “dulciner tradicional” en Pau Puig, un nou “cantaor” en Ramon Balaguer i el grup “ASTRIO” de música acústica i electrònica. Han conformat un grup de gent d’estils molt diferents que han aconseguit “renovar” o fer-lo molt més visible, el folklore que hem heretat dels nostres pares i avis.

Cada un d’aquests membres han renunciat a part del que consideraven que era el seu camp d’actuació, han obert les seves ments per aprendre uns dels altres, de la tradició a la modernitat i a l’inrevés; així han aconseguit apropar al públic d’avui en dia, músiques i danses que s’emblava que s’havien d’anar perdent a poc a poc, per mostrar-les de nou tal com són o transformar-les en una fusió del tot necessària, com de fet ja van iniciar el seu camí el jazz o el flamenc.

Ramon Balagué és realitzador audiovisual; amb la seva  productora minifilms ha realitzat programes de divulgació de TVE com Redes o El Cazador de cerebros. També és músic i ha composat per a coreògrafs com Rafael Bonachela, Roberto Olivan o la companyia IT dansa.
Sònia Gómez és ballarina, performer i coreògrafa. Les seves creacions són muntatges multidisciplinaris; aquesta varietat de materials, de diferents disciplines, aprofundeix de forma coherent i lúdica en una obra també complexa i sofisticada.

El grup musical ASTRIO no el coneixem pas i el que hem escoltat en aquesta proposta ens ha encantat; a partir d’ara els intentarem escoltar i seguir la seva evolució. Segons les seves pròpies paraules, el seu so “és una barreja d’electrònica i rock per apropar-se a la psicodèlia“. Fa més de 14 anys que actuen junts i els seus components són: Arecio Smith (teclats i sampler), Santi Serratosa (bateria i sampler) i Santi Careta (guitarra elèctrica).

Nosaltres de ben segur no ens perdrem de cap manera aquesta estrena al mes de gener, perquè estem segurs que serà un espectacle que ens farà vibrar intensament.

En finalitzar la representació, els espectadors vàrem tenir la sort de poder comentar el que ens havia semblat l’espectacle, en una xerrada improvisada amb els protagonistes i la sensació era d’entusiasme.

direcció: Sònia Gómez, Ramon Balagué
música: Astrio, Pau Puig
balladores: Carme Balagué, Sònia Gómez
documentació: Pere Gumbau, Ramon Balagué
producció: Elclimamola
Coproducció: ESCENES_L’Auditori, Mercat de les Flors, Fira Mediterrània Manresa

Deixa un comentari