– Teatre – Y ME MOR脥 (Cabaret Mexicano Tragic贸mico para 3 difuntos) (馃悓馃悓馃悓) – La Seca, espai Brossa – 2017.10.06 –聽(temp. 17/18 – espectacle n潞 56)

Y ME MOR脥聽(Cabaret Mexicano Tragic贸mico para 3 difuntos) (temp. 17/18 – espectacle n潞 56)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir vam veure a la sala Leopoldo Fregol铆 de La Seca, aquest espectacle de creaci贸 col.lectiva,聽 dirigit pel professor Juanjo Cuesta amb els alumnes de 4rt d’interpretaci贸 de l鈥橧nstitut del Teatre, Francesc Marginet, Marc Tarrida i Abel Reyes.

Espectacle inspirat per la m煤sica i els contes mexicans i les moltes expressions festives d鈥檃quest pa铆s relacionades amb la celebraci贸 de la mort. Els nostres protagonistes ens relaten, en to de tragicom猫dia, tant la mortificaci贸 que els va perseguir en vida, com la bona vida que els va rebre despr茅s de la seva mort.

A M猫xic, el dia dels Morts, els esperits errants dels difunts s鈥檃ixequen de les tombes i celebren una festa, que comparteixen amb els familiars i amics vius, que porten als cementeris menjar i beure per tots, vius i morts.

Aquesta festa, centrada en la reuni贸 d鈥檃mics i familiars per 鈥渁companyar鈥 els morts 茅s considerada Patrimoni Immaterial de la Humanitat des de l鈥檃ny 2008.

Y ME MOR脥 聽beu聽de les fonts dels contes populars mexicans i聽emmarca聽l’acci贸 en el M猫xic rural dels anys 50. No聽茅s聽nom茅s una reflexi贸 sobre la mort sin贸 que ens parla de la fragilitat聽de l’esser聽hum脿 i de la seva capacitat per intentar superar les dificultats, de vegades perseguint fites聽impossibles.

A partir de textos cl脿ssics d’Horaci, Torres Villarroel,聽Rub茅n聽Dar铆o聽o B茅cquer,聽la investigaci贸 de com realitzar adaptacions din脿miques d’aquests textos i incardinar-los amb la narrativa popular, ens ofereixen un projecte molt treballat on es barregen diversos elements teatrals i l’alegria i ganes dels tres joves actors.

Un espectacle amb dos mons ben diferents, d鈥檜na banda un cabaret provinci脿 amb humor , balls i can莽ons i d鈥檃ltra banda les reflexions de 3 morts que han acudit a la vetllada per貌 volen explicar els moments finals de les seves vides i com havien arribat a aquell punt …. me estaba muriendo … y me mor铆 !!!

Una posada en escena d’un gran dinamisme marca tot l’espectacle, amb uns ta眉ts “convertibles”, i uns murs que van canviant segons el moment. Els actors que canten, ballen i parlen, que canvien el vestuari, que entren i surten.

Aquest dinamisme i els canvis de mon, de l’humor i la festa del cabaret a la seriositat de les reflexions dels morts, ha provocat en nosaltres, espectadors, algun daltabaix receptiu, ja聽que l’espectacle comen莽a molt聽dalt聽i amb una for莽a brutal, per貌 malauradament a mesura que passa el temps fa una davallada a mitja representaci贸, malgrat que sortosament consegueix remuntar; ens ha agradat el que hem vist i hem rigut for莽a, malgrat que el resultat general ens ha resultat un p猫l desigual.

Aix貌 si, es tracta d’un espectacle molt treballat, que tal com diu el programa de m脿,聽reuneix聽un munt de facetes de les Arts Esc猫niques:

Cabaret, drama, can莽ons聽i molta festa, presentat per una companyia jove especialitzada en res per貌 que ho toca tot. Una barreja de recursos teatrals que desitja aportar alegria i profunditat, irrever猫ncia i solv猫ncia a la posada en escena.

Una “gamberrada” molt divertida i original.

Direcci贸: Juanjo Cuesta-Due帽as
Int猫rprets: Francesc Marginet, Abel Reyes i Marc Tarrida.
Gui贸 i dramat煤rgia: Creaci贸 col.lectiva de Juanjo Cuesta-Due帽as, Francesc Marginet, Abel Reyes i Marc Tarrida.
Escenograf铆a: Jairo Fuentes i Violeta Ollauri \ Vestuari: Fran de Benito i Mariona Signes \ Assessoria dramat煤rgia: Jordi Bermejo \ Assessoria moviments i v铆deo assajos: Gaia Bautista \ Assessoria idiom脿tica: Ram贸n Recha i Emiliano Martinez Leyva \ Fotografia: Joan Parera \ Disseny gr脿fic: Igotz Ziarreta
Producci贸: D煤o F脿cil, L铆quido Teatro i La Magneto Mec脿nica Cia.
Idioma: mexic脿 (aproximadament)
Durada: 65 minuts

Deixa un comentari