– Teatre – PAQUITO FOREVER (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – Teatre Almeria – 2017.10.05 –聽(temp. 17/18 – RdP聽016 i espectacle n潞 55)

PAQUITO FOREVER (temp. 17/18 – RdP聽016 i espectacle n潞 55)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Paco聽Alonso va ser un聽bailaor,聽cantaor, actor i transformista que va n茅ixer a Barcelona i va comen莽ar la seva carrera al Paral路lel dels anys 50.

Reconegut a casa nostra pel seu personatge de聽Paquito聽en el musical “Flor de Nit” i per la seva intervenci贸 a les s猫ries televisives de聽Dagoll聽Dagom聽“Oh! Europa” i “Oh! Espanya” on formava parella amb el seu inseparable Eugeni聽Sol茅.

Vint-i-tants anys m茅s tard聽Paquito聽ha tornat als escenaris amb una nova pell i una nova veu per recuperar la vida i hist貌ries d’aquesta estrella nascuda al Paral路lel, que encara brilla, per donar ales a aquesta nova “Wandering聽Star” que es Joan V谩zquez.

PAQUITO FOREVER 茅s un musical de nova creaci贸 escrit per Fran Arr谩ez, amb can莽ons originals de Gerard Alonso i coreograf铆a de Be脿lia Guerra, basat en la hist貌ria real de Paco Alonso.

Paco聽Alonso va “n茅ixer聽ballar铆, ni nen ni nena, ballar铆” i tota la seva vida va estar exercint l’ofici debutant en el cos de ball del Gran Teatre de Liceu. Va viure la seva professi贸 com si fos la seva vida per貌 mai va obtenir el reconeixement que mereixia.

Va rec贸rrer tot el m贸n ballant i cantant amb les revistes m茅s famoses, els ballets m茅s aclamats i els artistes m茅s emblem脿tics del seu temps, instal路lant-se a聽Nova聽York I vivint amb una llibertat sexual que聽aqu铆聽no podia tenir.

Joan V谩zquez ja va interpretar el paper de聽Paquito聽a “FLOR DE NIT, El CABARET” en la versi贸 que es va representar en aquest mateix teatre.聽Paco聽Alonso havia mort tres setmanes abans de l’estrena.

L’apropament al personatge li va donar l’impuls necessari per proposar-se i proposar fer una obra sobre la persona, explicant la seva vida i la seva traject貌ria. Un biopic musical sobre una persona que va “n茅ixer ballar铆 i es va fer artista“.

En paraules del director, Victor Alvaro: hi ha estrelles que brillen amb llum pr貌pia, hi ha estrelles fugaces, per貌 tamb茅 hi ha estrelles que s贸n “Wandering聽Stars” i que per aquesta inquietud de vagar d’un lloc a l’altre, podria semblar que la seva estela 茅s menys聽brillant.

Conegut internacionalment va actuar amb Lola Flores, Frank Sinatra, Groucho Marx, va intervenir a West Side Story a Dinamarca, i va triomfar a Nova York amb un espectacle anomenat 鈥淓spa帽ol铆simasss鈥 que feia amb el seu amic Eugeni Sol茅.

Cansat de viatjar i amb la seva mare ja gran, va canviar una mica el rumb de la seva vida dedicant-se durant els seus 煤ltims 20 anys a ser figurinista i cosir vestits per a teatre. Tot el vestuari que surt a l’espectacle聽茅s聽l’original que va ser confeccionat pel mateix聽Paco聽Alonso i que a la seva mort, la seva聽fam铆lia聽va deixar en her猫ncia al Teatre Almeria.

Un projecte en qu猫 han estat treballant des d’abans de l’estiu i que han plantejat com un mon貌leg amb format de cabaret catal脿, “tipus Mary Santpere”.

Frank聽Capdet i聽Fran聽Arr谩ez聽s贸n els autors de la dramat煤rgia.

Acompanyat a l’escenari pel mateix Gerard Alonso que toca el piano i es desplega en altres personatges que complementen la interpretaci贸 d’en Joan V谩zquez.

Joan V谩zquez ens ha deixat absolutament enamorats del personatge amb una interpretaci贸 d’una enorme sensibilitat, d’una gran qualitat humana que ens ha fet riure i emocionar. Una interpretaci贸 que se’ns ha ficat a la butxaca nom茅s en sortir a l’escenari i que ens ha apropat a la persona de聽Paco聽Alonso com si ell mateix ens hagu茅s explicat la seva hist貌ria. Una posada en escena perfecta.

Aquesta vegada ha coincidit en el mateixa tarda la roda de premsa de presentaci贸 i l’estrena oficial de l’espectacle i per tant les cr貌niques les hem fusionat. Deixo, com 茅s habitual, l’脿udio de la roda de premsa.

Els v铆deos de la cr貌nica han estat filmats, en el passi de gr脿fics de la roda de premsa.

Autoria: Gerard Alonso i Fran Arr谩ez
M煤sica: Gerard Alonso
Lletres: Fran Arr谩ez, Roser Batalla, Frank Capdet i Joan V谩zquez
Llibret: Fran Arr谩ez
Dramaturgia: Fran Arr谩ez i Frank Capdet
Direcci贸: Victor Alvaro
Int茅rpret: Joan V脿zquez
Direcci贸 Musical: Gerard Alonso
Coreografia: Bealia Guerra //聽Coach vocal: Helen Rowson //聽Vestuari original: Paco Alonso
Idioma: castell脿 i catal脿 –聽Durada: 85 minuts

Leave a Reply