– Teatre Musical – EL RELLOTGER DE GR脌CIA (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Sala Montseny – 2017.10.01 –聽(temp. 17/18 – espectacle n潞 52)

EL RELLOTGER DE GR脌CIA (temp. 17/18 – espectacle n潞 52)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Miquel Gasc贸n

Aquests dies hem viscut (i estem vivint) a Catalunya moments hist貌rics; hem acabat votant malgrat la forta repressi贸 que l’estat espanyol est脿 imposant sobre les nostres aspiracions com a naci贸 d’obtenir un estat propi per autogovernar-nos i deixar de ser una mena de col貌nia governada des de Madrid. El diumenge 1 d’Octubre ens va costar votar, per貌 finalment nosaltres despr茅s de moltes hores de cua, v脿rem poder exercir el nostre dret a decidir.

El nostre fill que viu i treballa a Su猫cia, va fer un聽viatge llampec聽per poder votar i despr茅s de dinar plegats, l’Imma va decidir anar a acompanyar-lo a l’aeroport i deixar de veure aquesta representaci贸; jo vaig decidir acudir a l’Auditori de la Sala Montseny per veure l’煤ltima representaci贸 d’EL RELLOTGER DE GR脌CIA a la qual m’havia comprom猫s feia moltes setmanes.

Aquesta proposta ja es va presentar l’abril del 2015, per貌 ara torna en format Musical amb la intervenci贸 de les entitats Helena Teatre i Amics de la Sarsuela de Gr脿cia, a la que s’han afegit desinteressadament, al cor infantil聽‘L’Esquellerinc”聽i al cor l铆ric “Amics de la Sarsuela de Gr脿cia”,聽i tamb茅聽Juan聽Diego聽Fidalgo聽i la seva banda de m煤sics professionals; en total, 80 int猫rprets, entre cantants, actors, figurants i cors, participen en aquest gran Musical, dirigit per Enric Sunyol.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Tot comen莽a el 28 de juny de 1850, quan una reial ordre de la Reina Isabel II reconeixia la Vila de Gr脿cia com a municipi independent de Barcelona, i en la que l’esperit llibertari, cooperativista i independentista dominava el tarann脿聽d’una聽majoria dels seus habitants.

Explica la聽hist貌ria聽de l’Oriol Farguell, durant l’猫poca de la construcci贸 de la torre i del seu rellotge a Gr脿cia, i la seva relaci贸 amb el rellotger su茂s Albert聽Billeter聽establert聽a la vila i que va construir el rellotge de la torre.

Ens transporta tamb茅 a trav茅s d’altres personatges de tarann脿 revolucionari i pol铆tic a Catalunya i ens mostra la vida dur铆ssima dels treballadors, les lluites聽pel聽poder de l’Espanya retr貌grada i militaritzada. Ens parla de la mis猫ria i l’esperan莽a de tota aquella gent durant els temps de monarquies i rep煤bliques, de conxorxes militars, d’atemptats revolucionaris, de repressi贸 i de mort… per la Revolta de les Quintes, tot passant per l’estrena de “El Cant de la Senyera” a Montserrat per l’Orfe贸 Catal脿.

L’Oriol Farguell ens traslladar脿 fent un recorregut a trav茅s del temps, des聽del聽dia que va n茅ixer, el 28 de聽juny聽de 1850,聽fins a聽una freda nit de desembre de 1897 que va marxar de Catalunya.

La primera sorpresa de la vetllada me la vaig emportar en veure que un dels protagonistes era el meu amic Eugeni Bonet que interpreta el personatge de “Ramon de la fonda”, un amic de la meva colla quan tots dos 茅rem adolescents; vaig quedar gratament sorpr猫s de la qualitat de la seva interpretaci贸 com a actor i cantant, tenint en compte que 茅s amateur.

Per貌 tamb茅 en general sorpr猫s per la qualitat del resultat obtingut i al路lucinat per pensar en l’enorme esfor莽 que de ben segur ha representat聽muntar聽aquesta producci贸 gegantina per ser representada 煤nicament 3 dies.

S’han utilitzat per aquest Musical can莽ons molt conegudes que han estat intercalades en els moments justos en cada situaci贸: Bon dia (els pets), Els anarquistes (Xavier Ribalta), Els temps estan canviant, Fins al Final (Sau), La Gallineta, Pa铆s Petit, Tossudament al莽ats, Can莽o sense nom, Si em dius ad茅u, Itaca (Llu铆s Llach), El gegant del Pi (versi贸聽d’Enric Sunyol), No cal di res (Pep Sala), No passareu (versi贸 Xavier Ribalta) i El Cant de la Senyera (Llu铆s Millet)…. entre d’altres.

Un espectacle que no es pot valorar amb el mateix raser que el Teatre comercial, ja que la majoria dels actors no son professional i ho fan de forma desinteressada, per貌 tenint聽en compte聽aquesta circumst脿ncia, el resultat ha estat excel路lent i crec que valdria la pena poder-la veure m茅s endavant en altres teatres de Catalunya.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

La representaci贸 va ser molt emotiva, pels moments que s’estaven vivint a Barcelona i la similitud de la repressi贸 contra el poble catal脿 que es vivia en aquells moments al carrer i que tamb茅 estava present a escena. A la mitja part en sortir de la sala, vaig poder escoltar clarament el soroll dels helic貌pters de la policia que sobrevolaven la vila de Gr脿cia i era molt, per貌 que molt colpidor.

A m茅s a m茅s, aquesta representaci贸 va estar a punt de聽cancel路lar-se, ja que聽tots聽els teatres聽de Catalunya van suspendre les funcions de la jornada; molts聽dels actors聽i nens no van poder interpretar els seus papers聽perqu猫聽no van poder arribar o estaven encara聽intentant聽votar en el聽col路legis聽electorals; la direcci贸 va fer mas i聽m脿nigues聽per聽resoldre聽la situaci贸, prescindint d’algunes escenes a聽corre-cuita聽i en altres casos improvisant persones no previstes, per poder interpretar algun personatge. Tot i聽aix铆, es va poder fer i el resultat va resultar magn铆fic.

Si聽algun “per貌” podria posar,聽茅s聽la manca de moviment聽coreogr脿fic聽a l’escenari, ja que sovint els actors resultaven massa palplantats i li treia for莽a naturalitat a algunes escenes on聽sortien聽molts personatges…. per貌聽aix貌聽茅s聽filar massa prim.

La representaci贸 de l’obra forma part dels actes de celebraci贸 del 150 aniversari del campanar de Gr脿cia.

Repeteixo: Esperem que es pugui representar de nou ben aviat.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Direcci贸 i dramaturgia: Enric Sunyol
Basat聽en la novel-la 鈥淓l Rellotger de Gr脿cia鈥 聽de 聽Joan Lafarga
versi贸 i coordinaci贸 musical: Llu铆s Velasco // direcci贸 musical i teclats: Juan Diego Fidalgo // guitarra: Xavier Viader // baix: Dani Pe帽a // bateria : Berenguer Aina
鈥婨ls principals actors: J煤lia Aguilar, Eric del Stal, Valent铆 脕lvarez, Eugeni Bonet, Andreu Orcau, Francesca S脿nchez, Ramon Cuenca, Manel Millanes, Roc铆o Ahnert, Anna Valls, N煤ria Larr茅gola, Francesc Alborch, Jaume Borras, Fanny Florit, Enric Pastor, Joan Salvatella, Francesc Valls, Jordi Tena, Pep Pl谩, Domingo Vila, Elena Guillem, Albert Pedemonte, Nil Llagostera, Estel Alsina, Ivet Aguilar, Meritxell Quintana, Isona Quintana
Cor infantil聽“L’Esquellerinc” // Cor”Amics de la Sarsuela de Gr脿cia“// Coreografies: Francesca Sanchez // escenografia:聽Josep Gr脿cia //realitzaci贸 maqueta de la Torre del Campanar de Gr脿cia: Fraternitat de Baix Efit // Vestuari: Rafat贸 Teatre //disseny d鈥檌l路luminaci贸: La Lluerna Teatre // 聽llums i so: Xavier Alcrudo i Orio Mars贸 //comunicaci贸 i premsa: Teresa Verg茅s

2 pensaments a “– Teatre Musical – EL RELLOTGER DE GR脌CIA (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Sala Montseny – 2017.10.01 –聽(temp. 17/18 – espectacle n潞 52)

 1. ROSER fRANCO

  Gr脿cies per la teva cr貌nica, tamb茅 crec que ha estat un musical magn铆fic tot i ser amateur.
  Tota la gent que estimem el teatre sabem del gran esfor莽 que s’ha de fer per treballar amb un centenar de persones.
  Fins aviat,Miquel, a partir d’ara us seguirem al vostre Bloc.

  roser

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gr脿cies pel teu comentari Roser.

   Tot i ser un grup amateur, creiem que ha estat magn铆ficament dirigit, perqu猫 per aconseguir aquest magn铆fic resultat, amb m茅s de 100 persones a escena, segur que s’ho han “currat” molt铆ssim.

   Veure aquesta proposta reivindicativa amb les llibertats de Catalunya, precisament l’1 d’octubre i despr茅s d’anar a votar, crec que no se’m esborrar脿 mai de la mem貌ria.

   Una abra莽ada

   Respon

Deixa un comentari