– Teatre – L’HOME INACABAT (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Can Gassol de Matar贸 – 2017.09.24 – (temp. 17/18 – espectacle n潞 32)

L’HOME INACABAT (temp. 17/18 – espectacle n潞 32)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir ens hem despla莽at a Matar贸 per veure aquesta proposta programada dins del Cicle d鈥檈spectacles de confecci贸 mataronina 鈥Fet a Matar贸鈥.

鈥淔et a Matar贸鈥澛爀ngloba els laboratoris de creaci贸 que es duen a terme a la ciutat aix铆 com una filosofia de suport als creadors i formaci贸 de p煤blics, donant als creadors eines perqu猫 es relacionin i interactu茂n i donant als espectadors la possibilitat d鈥檃ssistir a la 鈥渃uina鈥 dels espectacles ja sigui en format d鈥檃ssajos oberts, col路loquis amb els creadors o preestrenes…

El cicle Fet a Matar贸 es realitza a cavall dels equipaments de Can Gassol i el Teatre Monumental. Can Gassol 茅s un espai que vam con猫ixer en 2011 i al qual no hav铆em tingut聽l’oportunitat聽de tornar fins avui. L’espectacle constitueix un dels actes centrals del programa commemoratiu de l’Any Puig i聽Cadafalch聽a Matar贸.

L’HOME INACABAT 茅s una reconstrucci贸 esc猫nica del pensament i l’obra de Josep Puig i聽Cadafalch. Ens situa a Matar贸 l’any 1967 en la celebraci贸 del centenari del naixement d’en Puig i聽Cadafalch. El poble observa i aplaudeix la col路locaci贸 d’una placa commemorativa a la casa on va n茅ixer. Per貌 el franquisme no permet parlar gaire m茅s de qui va ser aquest personatge dins de la hist貌ria de Catalunya.

Una companyia de teatre independent formada per dos actors (Xavier Alom脿, Edu Gibert) i una actriu (Clara de Ramon) estan preparant una obra de teatre clandestina per parlar i homenatjar a Puig i Cadafalch. Engresquen a un ve铆 del poble (Josep Minguell) que el va con猫ixer personalment, perqu猫 participi en el projecte.

A Josep Puig i聽Cadafalch聽se’l coneix b脿sicament com a arquitecte. Per貌 va ser molt m茅s que aix貌. Estudi贸s de l’art, arque貌leg i pol铆tic, fou el segon president de la Mancomunitat de Catalunya, un home聽comprom猫s聽amb la modernitat de l’猫poca, amb una capacitat de treball enorme i que destacava en tots els camps que tocava.

Puig i聽Cadafalch聽茅s l’home inacabat que s’ha fet a聽si聽mateix, sense acabar-se de completar mai del tot, talment com si la seva vida fos tamb茅 una composici贸 inacabada.

Escrit i dirigit per Pere聽Anglas聽actor, guionista, lletrista, director i autor, en aquest text ens planteja una obra que es va construint i completant a trav茅s de la mem貌ria d’un Puig i聽Cadafalch聽situat el 1942, amb setanta-cinc anys, alhora que ell mateix i els seus records s贸n interpretats per la companyia teatral del 1967.

Un text molt treballat amb una acurada direcci贸, d’aquesta proposta esc猫nica que tracta al mateix temps la vida de l’arquitecte i la hist貌ria de rebuig i repressi贸 sobre el catalanisme durant tot el segle XX; rebuig que sempre ha estat molt viu, tant a la dictadura de Primo de Rivera, el mateix a la Rep煤blica com despr茅s en la llargu铆ssima dictadura franquista ….. que ara hem descobert que no s’havia acabat del tot, veient la repressi贸 dels fets ocorreguts d’aquests 煤ltims dies per part de l’estat espanyol, i tot aix貌 en una “te貌rica” democr脿cia que no tolera que els catalans puguem decidir o no, tenir un estat propi.

Els tres actors masculins, de generacions diferents, han representat la joventut, la maduresa i la vellesa de Puig i聽Cadafalch, entre altres molts personatges; l’actriu ha representat b脿sicament una periodista que entrevista a l’arquitecte a la seva maduresa i tamb茅 altres dones que van envoltar la vida del protagonista.

Les interpretacions dels quatre actors han estat molt dignes i cre茂bles, en una cursa interminable de canvis de registre per poder interpretar un enorme nombre de diferents papers,聽tot canviant-se de vestuari davant dels nostres ulls.

Una proposta molt interessant que ens ha ajudat a con猫ixer una mica m茅s en profunditat a la persona que s’amaga darrere d’un c猫lebre arquitecte.

Malauradament ahir va ser l’煤ltima de les representacions previstes a Can Gassol, per貌 esperem que es pugui veure ben aviat en altres escenaris de Catalunya, ja que paga la pena que almenys els catalans puguin con猫ixer el que va representar Puig i聽Cadafalch, que va molt m茅s enll脿 de la brillant arquitectura dels edificis que ja formen part del nostre patrimoni cultural.

Text i direcci贸: Pere Anglas
M煤sica: Joan Vallcorba
Int猫rprets:聽 Xavier Alom脿, Clara de Ramon, Edu Gibert i Josep Minguell
Assist猫ncia a la direcci贸 i moviment: Toni Arteaga \ Espai esc猫nic: Jordi Bulbena \ Il路luminaci贸: Dani Gener \ Vestuari i caracteritzaci贸: Moon Vives \ Producci贸 executiva: Xavier Gonz谩lez \ Fotografia: Pati Martos
Organitza: Direcci贸 de Cultura de l’Ajuntament de Matar贸 / Col路labora: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Idioma: catal脿 –聽Durada: 80 minuts

Cargol inacabat

Deixa un comentari