– Teatre/concert – DESCONCERTO (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Condal – 2017.09.20 – (temp. 17/18 – espectacle nº 27)

DESCONCERTO (temp. 17/18 – espectacle nº 27)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dia 20 de setembre va ser un dia desconcertant, el que està passant al nostre país, l’atac a les nostres llibertats i la negació persistent al nostre dret a decidir, ens va fer saltar de nou al carrer i vam passar bona part del dia a la confluència de Gran Via i Rambla Catalunya.

És per això que a les 8 del vespre ens vam dirigir al Teatre Condal per tal de descansar una mica amb un altre tipus de “DESCONCERTO”.

Tal com ens van comentar a la roda de premsa, ahir s’iniciaven les representacions d’aquest nou espectacle de Jordi Purtí i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.

La temporada 2014-2015 van aconseguir un gran èxit amb “Concerto a tempo d’umore” i és amb el bagatge d’aquella experiència que fan un pas més enllà per apropar i endinsar al gran públic en la música clàssica a través d’una experiència única, híbrida, fruit de l’encreuament impossible del ritme i l’expressivitat del teatre gestual, la delicadesa dels autors clàssics i la dificultat de la seva interpretació, amb virtuosisme, imaginació i riures.

Una combinació de música clàssica, teatre de gest, ritme, expressivitat, dinamisme i molt d’humor.

Un escenari buit, cap element que ajudi o recolzi als dotze músics i el director. Els músics esperen l’arribada del director d’orquestra i van interpretant un clàssic de Mozart amb característiques musicals de diferents països i continents.

Dotze músics que no paren de bellugar-se a l’escenari amb el seu violi, violoncel, viola o contrabaix. Juguen, salten i ballen mentre interpreten reconegudes peces del repertori clàssic.

El mèrit dels músics rau en el fet que han hagut de vèncer dificultats alienes al fet musical“

Un cop arriba el Director s’inicia la lluita entre el seu repertori i el de l’orquestra, i és aquest el fil conductor de l’espectacle, la lluita entre el concert oficial que voldria el director d’orquestra i les versions lliures dels músics.

El director d’orquestra està encara més desconcertat que nosaltres.

Amb això es van alternant les dues propostes: Repertori de partitura original. Repertori a partir de l’original amb variacions i improvisacions.
Hi ha una història d’amor i desamor, una lluita de virtuosisme, les quatre estacions de Vivaldi abreviades, una persecució musical i gestual, la platea que assaja, la venjança del Director a través d’un comandament…

L’Orquestra de Cambra de l’Empordà va ser creada ara farà 28 anys, i és l’única orquestra de corda estable de Catalunya. Sota la direcció de Carles Coll, ha actuat als cinc continents i ha dut a terme més de 3.300 actuacions.

En cap cas volem comparar la qualitat d’una “orquestra de corda” com és aquesta, amb una orquestra simfònica com és per exemple l’OBC, a la qual seguim amb assiduïtat per ser abonats, des de fa molts anys.

Però hem de reconèixer que en assistir a aquest DESCONCERTO, aquets músics apropen i molt, la música clàssica a un públic que no assisteix normalment a aquest tipus de concerts …. i tot això sense baixar la qualitat en la interpretació dels seus instruments.

DESCONCERTO” és un gran encert que permet passar una bona estona; una proposta per a tots els públics, de grans temes de la música clàssica, des-sacralitzada amb moviment acció, gest i humor.

Autor i director artístic:  Jordi Purtí
 Orquestra
Director: Carles Coll Costa \ Primer Concertino: Naeon Kim \ Segon Concertino Nacho Lezcano \ Violí 1º: Natalia Klymyshyn, Cecília Burguera \ Principal violins 2º: David Sanmartí \ Violí 2º: Tamara Caño, Sergi Ruíz \ Principal violoncels Queralt Garcia \ Violoncel Carles Coll Bardés \ Principal violes Tigran Yeritsyan \ Viola Mónica Cruzata\ Principal contrabaixos Dmitry Yaroslavtsev
Director musical:  Carles Coll Costa \ Arranjaments musicals: Carles Coll Costa, Naeon Kim, David Sanmartí \ Disseny d’il·luminació Jordi Purtí, Ángel Puertas \ Cap tècnica del teatre Marta García \ Premsa Anna Casasayas i Marta Ferrà \ Màrqueting i comunicació Publispec
 Durada: 1 hora i 15 minuts

Leave a Reply