– Roda de premsa – AHORA TODO ES NOCHE de La Zaranda – Teatre Romea – 2017.09.20 (temp. 17/18 – RdP 011)

RdP- AHORA TODO ES NOCHE –  (temp. 17/18 – RDP nº 011)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir ens vam aixecar amb la notícia de l’ocupació de diverses seus del govern de la Generalitat de Catalunya per part dels membres de la Guàrdia Civil, i amb diverses detencions en un intent per part de l’Estat de frenar el Referèndum de l’1 d’Octubre.

Un “estat d’excepció” en tota regla, deixant l’autonomia de Catalunya en paper mullat.

Un dia on va quedar palès que l’Estat espanyol poc l’importa a hores d’ara, el que passarà a partir d’aquesta data i que ja dóna per perduda Catalunya.

No vaig voler que desfessin els plans que jo prèviament tenia i abans d’incorporar-me a la manifestació de Rambla Catalunya, vaig voler assistir a la Roda de premsa d’aquesta obra de la companyia La Zaranda, amb un títol molt adient al que està passant al nostre país: AHORA TODE ES NOCHE.

En arribar al Teatre Romea, i abans de començar la Roda de premsa, Carles Canut, director artístic del Teatre, ens comenta irònicament que potser haurien de replantejar-se en la pròxima roda de premsa facilitar-nos armilles antibales, per la nostra seguretat.

Passem a la Sala i ens ofereixen un tast de l’espectacle que podrem veure a partir d’avui i fins al 15 d’octubre….

En acabar aquest “tast”, ens asseiem davant la taula que presideix Carles Canut rodejat dels membres de La Zaranda i de l’autor de la proposta escènica, Eusebio Calonge. Canut ens agraeix la nostra presència, tenint en compte la situació que avui està vivint Catalunya.

L’espectacle està dirigit per Paco de La Zaranda (Francisco Sánchez) i protagonitzat per Gaspar CampuzanoEnrique Bustos i el mateix Francisco Sánchez.

La Zaranda celebra 40 anys sobre els escenaris amb un muntatge que és “una finestra que dóna a l’interior de l’ésser humà“, ha explicat Paco de La Zaranda. L’actor ha afegit que l’espectacle es va crear “per fer una picada d’ull als orígens de la companyia“. “Hem fet una autòpsia de nosaltres mateixos”, ha puntualitzat Calonge, “ens hem hagut de mirar al mirall“.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

AHORA TODO ES NOCHE parla de tres captaires que cerquen un refugi. Calonge ha explicat que no ha calgut fer cap recerca de carrer perquè només s’ha de cercar dins un mateix: “tots som captaires, tots tenim alguna cosa que pidolar, ja que per molt poderós i ric que siguis, sempre tens alguna cosa que pidolar, com pot ser l’amor d’altres persones“.

El nostre teatre neix amb l’objectiu d’expressar el que som i el que sentim. Neix d’un sentiment més que d’una idea“, ha explicat Sánchez.

La Zaranda és una de les poques companyies que queden de les considerades com “de culte” a l’estat espanyol, malgrat que aquesta definició a ells els incomoda molt, perquè consideren que fan teatre pel poble i no pas per una determinada elit. “El teatre s’expressa a través de nosaltres i no a la inversa. Només som un fil conductor del que el teatre ens dicta“, ha confessat el director.

La cultura és tot allò que resulta útil a l’ésser humà. La vostra flama (referint-se a La Zaranda), és del més útil que hi ha al teatre espanyol. Us animo a cuidar-la i que aquesta flama no s’apagui mai“, ha dit Carles Canut per concloure la presentació.

Us deixo l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari