– Teatre – SÓLO CREO EN EL FUEGO (🐌🐌🐌🐌) – Badabadoc Teatre – 2017.09.14 – (temp. 17/18 – espectacle nº 24)

SÓLO CREO EN EL FUEGO (temp. 17/18 – espectacle nº 24)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Una història d’amor que acaba en una història d’amistat entre dos escriptors que es van conèixer a Paris l’any 1931.

Una història que parla de passions, d’apassionar-se per la vida, d’apassionar-se per allò que s’estima, d’apassionar-se per una persona, d’apassionar-se per l’amor.

“Sólo creo en el fuego. Vida Fuego. Estando yo en llamas enciendo a otros. Jamás muerte. Fuego y vida– Anaïs Nin

Henry Valentine Miller (1891-1980) és un escriptor estatunidenc l’obra del qual es compon de novel·les semi autobiogràfiques que van ser censurades als Estats Units pel seu estil i el seu contingut provocatiu. Va voler denunciar la hipocresia moral de la societat nord-americana.

Anaïs Nin Culmell (1903-1977) és una escriptora nord americana nascuda a França de pares cubans-espanyols. Autora de novel·les d’estil surrealista és coneguda pels escrits sobre la seva vida i el seu temps, recollits en els “Diaris d’Anaïs Nin”.

Tots dos es van conèixer a Paris i van esdevenir amants, relació que van mantenir durant deu anys quan en esclatar la segona Guerra mundial es van separar mantenint una amistat que queda reflectida en les cartes que es van continuar enviant i que després van ser publicades.

 

Solo creo en el fuego és un joc de miralls en què els creadors (Ángela Palacios i Carlos Martín-Penyal) adapten al teatre els escrits d’Anaïs Nin i Henry Miller, els diaris d’ella, les novel·les d’ell i la correspondència d’ambdós situats al París d’entreguerres per fer-col·lapsar amb l’autobiografia, els somnis i els complexos dels dos amics de la Barcelona d’avui. Es proposa un artefacte de vocació meta teatral, amb barreja de gèneres, des de la paròdia al drama intimista, i ruptures de to i una mutant posada en escena. L’obra té per objectiu convertir-se en un delirant viatge de salts espai-temporals com a excusa per plantejar la recerca de respostes de dos artistes als quals se’ls acumulen les preguntes en el camí a la transcendència o la supervivència.

La companyia “Los Prometidos” es va crear l’any 2016, són Àngela Palacios (a la que recordem per “Mirta en espera“) i Carlos Martín-Peñasco (a qui seguim d’ençà que el vam veure a “Hamletología“) i del que intentem no perdre’ns cap proposta en la què participa.

This slideshow requires JavaScript.

Fotografies de Carlos Montilla 

Una proposta que ens ha agradat moltíssim, pel que té de dualitat, contrast entre passat i present, entre ficció i realitat. Una posada en escena molt dinàmica on els dos protagonistes parlen entre ells mitjançant els seus escrits i on veiem la passió que els va arrossegar i que va més enllà d’una relació sexual per esdevenir en una profunda relació d’amistat i respecte.

Al mateix temps, en un salt de l’ahir a l’avui els dos protagonistes ens parlen també de la seva visió dels personatges, de l’enfocament que li donen en el context de l’obra i de les seves inquietuds personals.

Com ells mateixos diuen en el programa de mà, un joc de miralls, una barreja de temps i espais que fan d’aquesta proposta, conceptuada com a teatre experimental, un imprescindible de la cartellera teatral.

Compañía: Los Prometidos
Dramaturgia i direcció: Carlos Martín-Peñasco i Ángela Palacios
Ajudant de direcció: Laura Cortés
Actors: Ángela Palacios i Carlos Martín-Peñasco
Posada en escena, escenografía i vestuari: Carlos Martín-Peñasco i Ángela Palacios \ Il.luminació i so: Mª Paloma Remolina Gallego \Vídeo i disenny gràfic: Rubén Rocha
Idioma: castellà
Durada: 70 minuts

Leave a Reply