– Teatre – NIT DE REIS¬†(ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – Teatre Lliure Gr√†cia¬†– 2017.09.13 – (temp. 17/18 – RdP¬†006 i espec. n¬ļ 23)

NIT DE REIS (temp. 17/18 – RdP¬†006 i espec. n¬ļ 23)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

La casualitat he fet que la roda de premsa d’aquest espectacle s’endarrer√≠s uns dies i coincid√≠s en el mateix dia que nosaltres ten√≠em¬†reservades les nostres entrades al Teatre Lliure de Gr√†cia. Per aquest fet, em¬†sembla que no √©s¬†massa l√≤gic fer dues cr√≤niques parlant de la mateixa producci√≥.

Dimecres 13 de setembre, per tant al mat√≠ vaig assistir a la presentaci√≥ d’aquest espectacle que ja es va poder veure alguns dies dins del Festival Grec d’enguany. Nosaltres v√†rem preferir esperar a veure-la en temporada per poder assistir a altres espectacles que segurament no tornaran a Barcelona.

El Teatre Lliure obre la seva temporada amb una nit descordada que passa de com√®dia a blues en el desamor i altres excessos:¬†NIT DE REIS (o el que vulguis), un¬† Shakespeare generacional en mans de¬†Pau Carri√≥¬†amb els actors m√©s joves del Lliure i la m√ļsica en directe d’Arnau Vallv√©.

Interpretat pels membres de¬†La Kompanyia Lliure (Joan Amarg√≥s,¬†Quim √Ävila,¬†Cl√†udia Benito,¬†Raquel Ferri,¬†Eduardo Lloveras,¬†Joan Sol√©,¬†J√ļlia Truyol)¬†juntament amb¬†Enric Auquer, Jaume Madaula¬†i¬†Llu√≠s Marqu√®s.

Davant nostre gairebé tota la Kompanyia Jove, en Pau Carrió i en Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure que és el que primer pren la paraula per fer la presentació.

Pau Carri√≥ ens explica que van escollir conjuntament amb Llu√≠s Pasqual,¬†perqu√®¬†es tracta d’una de les √Ļltimes com√®dies que William Shakespeare va escriure i que cont√© moltes situacions portades al l√≠mit; una com√®dia sobre l’amor i el desamor, una com√®dia “nocturna” celebrada la Nit de Reis que quan va ser escrita era una festa d’excessos semblant¬†a l’actual¬†Carnaval.

L’espectacle es presenta a 3 bandes a l’espai¬†esc√®nic¬†del Teatre Lliure, amb un ritme trepidant explica un munt d’embolics sense perdre el ritme de¬†l’energia¬†en tota la representaci√≥, amb la for√ßa que ofereixen uns actors molt joves i amb molt de talent.

La m√ļsica de la producci√≥ es basa en can√ßons amb textos originals de Shakespeare, reinterpretades de nou, amb estructura musical basada en el Blues amb tons de m√ļsica m√©s actual.

Els actors comenten que el fet que s’hagi estrenat al Grec, fa que despr√©s d’una pausa de diverses setmanes, s’aconsegueix que la producci√≥ encara agafi m√©s for√ßa i millor qualitat, com de fet acostuma a passar amb els estofats, que aconsegueixen millor sabor, dies¬†despr√©s¬†de ser cuinats.

Us deixo com de costum l’√†udio de la roda de premsa …

___________________

NIT DE REIS (Twelthf Night) va ser escrita per William Shakespeare l‚Äôany 1601, √©s una com√®dia d‚Äôentreteniment destinada a tancar el cicle de Nadal. La pe√ßa es va publicar l‚Äôany 1623 dins del ‚ÄúFirst Folio‚ÄĚ que recopilava 36 obres seves.

Pau Carri√≥, ha fet l’adaptaci√≥ del text i n’√©s el director d’aquesta proposta de la qual tamb√© ha compost la m√ļsica juntament amb l’Arnau¬†Vallv√©. Les lletres de les can√ßons que s’interpreten apareixen en el text original de Shakespeare.

‚ÄúSi la m√ļsica √©s aliment de l‚Äôamor, el desamor ho √©s de la m√ļsica‚ÄĚ

Els espectadors estem distribu√Įts a tres bandes i els actors entren i surten per tot arreu, presidint l’escenari una mena de paret ratllada per miltitud de leds, ens deixa entreveure a l’Arnau¬†Vallv√©¬†interpretant la m√ļsica en directe. Tamb√©¬†far√†¬†les funcions de pres√≥, habitaci√≥ tancada,¬†passad√≠s, escenari ….. L’espai esc√®nic ha estat dissenyat per Sebasti√†¬†Brosa¬†i Pau Carri√≥.

Dos germans bessons, Sebasti√† i Viola han estat separats per un naufragi davant la costa d’Il-liria. Tots dos creuen que l’altra ha mort. Viola es fa passar per home i adopta la personalitat del germ√† per entrar a treballar amb el duc d’Orsino. Pren el nom de Ces√†rio. El duc, bojament enamorat de la¬†comtessa¬†Olivia, utilitza al seu servent com a missatger. La¬†comtessa¬†s’enamora de¬†Ces√†rio¬†sense sospitar que¬†√©s dona,¬†Ces√†rio¬†s’enamora d’Orsino, Maria est√† enamorada del¬†cos√≠¬†de la¬†comtessa, un pretendent, un majordom, un buf√≥, un capit√† de vaixell que ha¬†salvat¬†Sebasti√† i s’enamora d’ell, …..

This slideshow requires JavaScript.

Amors, desamors, alcohol, dol, burla, venjan√ßa, canvis de personalitat, transvestisme, malentesos, encreuaments de parelles…

Una esbojarrada com√®dia amb uns int√®rprets que transmeten energia i ganes de fer-ho¬†b√©. Els integrants de la jove¬†Kompanyia, els veiem per primera vegada plegats, ens han ofert unes¬†magn√≠fiques¬†interpretacions a un ritme vertigin√≥s en alguns moments i interaccionant amb el p√ļblic.

Joan Amargós, Quim Àvila, Clàudia Benito, Raquel Ferri, Eduardo Lloveras, Joan Sole i Julia Truyol formen part de la Kompanyia. Ens ha agradat molt la interpretació de tots ells, malgrat que confessem que tenim una debilitat per Quim Àvila i Julia Truyol, ja que els hem seguit durant tota la seva carrera artística.

Enric Auquer, Jaume Madaula i Lluís Marques completen el repartiment d’aquesta proposta.

Una proposta que ens ha fet gaudir d’una estona magnifica i ha fet que les dues hores i quart de durada passessin volant.

Autor: William Shakespeare
Adaptació i direcció: Pau Carrió
Int√®rprets: Joan Amarg√≥s¬†/¬†Enric Auquer¬†/¬†Quim √Ävila¬†/¬†Cl√†udia Benito¬†/¬†Raquel Ferri¬†/¬†Eduardo Lloveras¬†/¬†Jaume Madaula¬†/¬†Llu√≠s Marqu√®s¬†/¬†Joan Sol√©¬†/¬†J√ļlia Truyol
M√ļsica:¬† Arnau Vallv√©¬†‚ÄstPau Carri√≥
Espai esc√®nic: Sebasti√† Brosa¬†i¬†Pau Carri√≥¬†/ Vestuari:¬†Silvia Delagneau¬†/ Caracteritzaci√≥:¬†Toni Santos¬†/ Ii¬∑luminaci√≥:¬†Raimon Rius¬†/ V√≠deo i tatuatges:¬†Alejo Levis¬†/ So:¬†Igor Pinto¬†/ Moviment:¬†Anna Rubirola /Ajudant de direcci√≥:¬†Anna Serrano¬†/ Ajudant d’escenografia:¬†Merc√® Lucchetti¬†/ Ajudant de vestuari:¬†Adriana Parra¬†/ Alumna oient del Col¬∑legi del Teatre:¬†Lola L√≥pez / Construcci√≥ d’escenografia:¬†Jorba¬†Mir√≥ /¬†LED control Technology:¬†ProtoPixel /¬†Confecci√≥ de vestuari:¬†Goretti Puente
Idioma: català
Durada: 2h 15’ sense pausa
 

2 pensaments a “– Teatre – NIT DE REIS¬†(ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – Teatre Lliure Gr√†cia¬†– 2017.09.13 – (temp. 17/18 – RdP¬†006 i espec. n¬ļ 23)

 1. Imma C.

  Que b√© ens ho vam passar amb aquesta adaptaci√≥ de Twelfth Nigth (Nit de Reis) divertida, fresca, per passar una bona estona. Actors joves del LLIURE fent un teatre cl√†ssic pel p√ļblic d¬īavui.
  L¬īespai de Gr√†cia fet a mida per endinsar-se en aquesta com√®dia de SHAKESPEARE.
  Pau Carri√≥ molt en la l√≠nia de l¬ī√Älex Rigola.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Com veus, a nosaltres ens va agradar molt i v√†rem gaudir com tu de l’actuaci√≥ d’aquest planter d’actors joves. Malgrat tot, el text de Shakespeare no l’hem gaudit tant com en altres ocasions,

   Una abraçada Imma !!!

   Respon

Leave a Reply