– Roda de premsa LA CALAVERA DE CONNEMARA – La Villarroel – 2017.09.14 – (temp. 17/18 – RdP 007)

RdP- LA CALAVERA DE CONNEMARA –  (temp. 17/18 – roda de premsa nº 007)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dijous 14 un altre Roda de premsa, aquesta vegada a La Villarroel per presentar LA CALAVERA DE CONNEMARA, que si no m’equivoco, serà una de les propostes més exitoses de la temporada que tot just comença. De fet totes les localitats de les funcions prèvies d’aquest cap de setmana ja estan exhaurides.

Però abans de presentar aquesta proposta, ens conviden a passar a la Sala perqué veiem una escena de la mateixa; haig de dir que em va impactar i molt la espectacular escenografia que ha estat realitzada per Marc Salicrú, que evoca amb una sola mirada a la plujosa Irlanda.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després d’aquesta microactuació teatral, passem de nou al vestíbul/bar on està instal.lada la taula des d’on ens parlaran els protagonistes d’aquesta producció teatral.

Però mentre els esperem, la directora artística Tania Brenlle, ens parla d’una nova proposta per aquesta temporada: l’exposició INTERTEXTOS, que es podrà veure al vestíbul de La Villarroel; es tracta d’un projecte que pretén crear una relació entre les diverses formes de percebre i interpretar la dramatúrgia.

Quatre artistes reinterpretaran cada muntatge de la temporada 2017-2018 amb la finalitat d’oferir a l’espectador diverses mirades sobre l’obra que vénen a conèixer, ells són: Raúl Dávila, Gregor Eistert, Olga Faus i Carlos Ruiz, també comissari de l’exposició. Cada peça exhibida es prestarà a ser reconstruïda a partir de mitjans molt diversos, des de l’art sonor a l’escultura o la performance, oferint una mirada més àmplia sobre el text i les possibles descodificacions d’aquest.

LA CALAVERA DE CONNEMARA és un text de Martin McDonagh, amb adaptació a llengua catalana de Pau Gener i direcció d‘Iván Morales.

Una comèdia negra irlandesa protagonitzada ni més ni menys que per Pol López, Oriol Pla, Marta Millà i Xavi Sáez.

El projecte va néixer fa més d’un any, quan Ivan Morales va presentar el text a la directora artística de La Villarroel. Després de fer-ne una lectura amb Pol López, Oriol Pla i Xavi Sáez, és quan van decidir tirar endavant amb la producció.

En Pau Gener comenta “La meva feina ha estat trobar la manera que el text caminés en llengua viva, en un català rural i roquer“. El resultat ha estat “una adaptació d’equip“, ha explicat Iván Morales. Un projecte molt viu en què l’equip artístic al complet ha participat en el procés de creació. “L’Iván hi ha bolcat tot el seu imaginari“, ha comentat Pol López, “i ha creat un conte macabre i, alhora, divertit“.

Per a Iván Morales, “LA CALAVERA DE CONNEMARA és la història de quatre supervivents“. Uns individus amb molt d’humor, molt carnals, que no disposen d’eines per cuidar-se els uns als altres. “Aquests personatges em van sorprendre per la solitud, la violència i la rancúnia que mostren“, ha afegit Brenlle, “tenen un punt molt humà i entranyable“.

Un desenterrador de cadàvers – interpretat per Pol López – ha d’exhumar la tomba de la seva dona i és en aquest moment quan els rumors que l’acusen d’haver estat el culpable de la seva mort tornen a aparèixer.

En Mick Dowd viu un via crucis en el moment en què ha de desenterrar la seva dona“, ha explicat López. “I potser finalment s’acabarà convertint en allò que la gent diu d’ell“, ha afegit l’actor.

En Mairtin Hanlon, interpretat per Oriol Pla, és “un jove a qui se li ha quedat petit el poble en què viu i intenta sobreviure enmig de l’hostilitat que l’envolta”.

Maryjohnny Rafferty –Marta Millà– “és una dona catòlica, ludòpata i alcohòlica que té una mirada àmplia de tot el que s’esdevé a l’obra”, ha explicat l’actriu.

Si Maryjohhny representa l’ètica del poble, el personatge d’en Thomas Hanlon és l’acció, la llei“, ha explicat Xavi Sáez.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Resulta molt interessant veure com tot allò que li passa a en Mick ho provoquen els éssers que l’envolten“, ha declarat Morales. “Ell es troba en un forat psicològic i emocional i l’acte heroic que ha de fer a l’obra és sortir-ne“, ha afegit el director.

Música en directe interpretada per Pau Matas (baix, guitarra i percussió), a banda de l’ambient sonor amb la pluja constant, els ocells… de ben segur ens transportaran al paisatge rural d’un poble d’Irlanda.

L’estrena oficial serà el 22 de setembre i les funcions es prolongaran fins al 26 de Novembre.

Us deixo aquí l’àudio de la roda de premsa …

Deixa un comentari