– Fira Tàrrega-Teatre- HAMLET ENTRE TODOS (🐌🐌🐌🐌+🐚) – El Molí de Talladell – 2017.09.10 – (temp. 17/18 – espectacle nº 021)

HAMLET ENTRE TODOS (Fira Tàrrega) –  (temp. 17/18 – espectacle nº 021)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ha arribat el moment de fer l’última de les nostres cròniques d’aquesta edició de Fira Tàrrega i precisament acabem les nostres valoracions amb la que potser ha estat per nosaltres l’espectacle “estrella” d’aquests intensos 4 dies (si descartem AÜC, que vàrem valorar per sobre, malgrat que és un espectacle que ja s’ha pogut veure en altres escenaris de casa nostre).

HAMLET ENTRE TODOS era també una de les propostes de la Fira de Tàrrega que esperàvem amb més ganes i al mateix temps amb molta por al desencís. Estàvem convocats al Molí del Talladell, un petit agregat als afores de Tàrrega. Teníem l’opció d’anar amb l’autocar que l’organització facilitava però vam decidir anar amb el nostre cotxe, ja que en acabar havíem de tornar a Barcelona.

Una proposta que compleix 4 dels 5 requisits de la Fira d’enguany: participar, jugar, actuar i celebrar.

Ens esperen els membres de la companyia madrilenya “Los numeros imaginarios”: Benvinguts a Elsinore, Dinamarca, el regne del príncep Hamlet.

This slideshow requires JavaScript.

Los numeros imaginarios” va néixer en 2013 com a companyia d’investigació escènica. La seva línia de treball es fonamenta en el teatre experiencial i immersiu on el principal element és la interacció amb l’espectador i la contemporanització dels textos sense desvirtuar-los.

Ens separen en quatre grups: els homes adults que representen a Claudi, oncle de Hamlet; les dones adultes representant a la reina Gertrudis, mare de Hamlet; els homes joves representen a Horaci, el millor amic de Hamlet i les dones joves a Ofèlia la seva enamorada. Tenim l’oportunitat de canviar de grup amb independència del sexe o l’edat si ens ve més de gust assolir un altre rol. Nosaltres dos serem Gertrudis, ja que preferim les gairebé 5 hores estar plegats per poder comentar la jugada.

Es tracta d’una adaptació molt particular del Hamlet dirigida per Carlos Tuñón i amb Alejandro Pau, un actor que ens ha deixat literalment meravellats. Ell es Hamlet i està sol a escena.

La resta d’intèrprets som nosaltres mateixos, els espectadors.

Sis membres de la companyia actuen com ajudants a escena: Bernardo (Carlos Tuñón), Marcelo (Daniel Jumillas), Francisco (Antiel Jiménez), Cornelia (Irene Domínguez), Osric (Miguel Ruz) i Victoria (Paloma García-Consuegra).

This slideshow requires JavaScript.

Tots estem convidats al casament de la reina Gertrudis amb el seu cunyat Claudi, Hamlet deprimit per la mort del seu pare no acaba d’acceptar-ho. En el nostre paper de reina ens guarnim per la cerimònia del casament i escollim al nostre Claudi. Després de la cerimònia, el pastís, el brindis i la festa.

Hamlet està sol i nosaltres distribuïts en quatre grades som testimonis del seu dolor, intentem entendre, intentem animar-lo. A la grada central, un únic espectador, el difunt pare de Hamlet observa impassible el que succeeix.

Aquí un altre cop hem de lloar la magnífica actuació d’Alejandro Pau, que s’ha transformat en el personatge d’una manera que ens resulta absolutament colpidora. La seva autenticitat ens arriba a l’ànima. I és també músic i un gran cantant que va intercalant les cançons amb el text com una forma de manifestar el que sent.

És una experiència immersiva única, ja que nosaltres dirigits pels ajudants d’escena anem construint l’obra, anem aixecant “HAMLET ENTRE TODOS”. Però tenim llibertat per participar o no en les escenes.

Un espectacle que ha de ser per força diferent a cada representació i on l’Alejandro té un pes importantíssim, ja que a més de ser Hamlet, és capaç de provocar en nosaltres les ganes de participar intensament, de recolzar-lo en el que ens demana, d’intervenir i jugar.

Han estat quatre hores i mitja que s’han passat volant en una esplèndida proposta que ens ha captivat.

Ha pagat la pena anar fins a Tàrrega, encara que hagués estat únicament per poder participar en aquesta magnífica proposta. Una extraordinària cloenda de la nostra particular Fira de Tàrrega.

En aquesta edició hem pogut veure un total de 17 espectacles:

 1. urGENTestimar (🐌)
 2. MÀTRIA (🐌🐌🐌+🐚)
 3. POOL (NO WATER) (🐌+🐚)
 4. A X AMOR O MUJERES ÁUREAS (🐌🐌+🐚)
 5. AÜC: EL SO DE LES ESQUERDES – (🐌🐌🐌🐌🐌)
 6. TE GANARÁS EL PAN CON EL SUDOR DE TU FRENTE (🐌)
 7. MOMENTOS ESTELARES DE LA HUMANIDAD (🐌🐌🐌🐌)
 8. NAFRAT, EL VIATGE DE LA VERGONYA – (🐌🐌🐌+🐚)
 9. MUR (🐌🐌🐌)
 10. UDUL (🐌🐌🐌🐌)
 11. BREAKING POINT (🐌🐌🐌+🐚)
 12. BOLOGNA: PASOLINI (🐌🐌🐌)
 13. FERIDA (🐌🐌🐌)
 14. EL MUNDO POR MONTERA (🐌🐌🐌🐌)
 15. NINGÚ VA ALS ANIVERSARIS A L’ESTIU – (🐌🐌)
 16. GOLD DUST RUSH (🐌🐌+🐚)
 17.  HAMLET ENTRE TODOS (🐌🐌🐌🐌+🐚)

La pròxima edició de la Fira serà del 6 al 9 de setembre del 2018. Tornarem !!!

Hamlet: Alejandro Pau
Ajudants en escena Bernardo: Carlos Tuñón, Marcelo: Daniel Jumillas ,Francisco: Antiel Jiménez, Cornelia: Irene Domínguez, Osric: Miguel Ruz, Victoria: Paloma García-Consuegra
Producció: Carlos Tuñón, Alejandro Pau\ Espai i indumentària: Antiel Jiménez \ Il·luminació: Miguel Ruz\  Ajudants direcció: Irene Domínguez, Daniel Jumillas\ Disseny sonor: Daniel Jumillas \ Assessor cant: Rennier Piñero\ Assessors música: Roma Calderón, Carlos Ramos\  Assessor arts marcials: Daniel Galindo “Escuela Shaolin Huwei”\ Coreografia combat: Marta Gómez\ Disseny gràfic: Daniel Jumillas\ Versió i Traducció: Carlos Tuñón, Alejandro Pau \ Audiovisual: Gonzalo Bernal, Javier de Pascual \Fotografia: Virginia Rota, Bea Hohenleiter \ Imatge cartell: Silvia Grav \ Direcció: Carlos Tuñón
Idioma: castellà
Durada: 270 minuts

Leave a Reply