Presentació nova temporada de LA SECA – (temp. 17/18 – roda de premsa nº 004)
VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques –
Per Miquel Gascón –
Dimecres al matí vaig voler assistir a la roda de premsa de la presentació de la nova temporada a LA SECA, malgrat que des de primera hora del matí estava literalment enganxat a la Televisió i a la ràdio, pels importants esdeveniments que s’estaven celebrant al nostre Parlament. Per tant vaig poder fer un parèntesi… i després continuar en la recepció de la informació que ens arribava directament des del Parlament.
Finalment els nostres representants polítics van aconseguir aprovar per fi, la llei que empara la convocatòria del Referèndum de l’1 d’Octubre, on els catalans haurem de decidir si volem continuar com fins ara o tenir el nostre estat propi.
La Sala Palau i Fabre completament plena; davant nostre els directors del Teatre, Hermann Bonnin i Jesus Julve (Hausson) i el director artístic Ferran Madico, que aquesta temporada signa al 100% la programació del Teatre. A banda i banda una bona representació dels responsables dels 23 espectacles que es podran veure en les seves sales.
20 anys després de l’obertura de l’Espai Brossa, aquesta temporada s’aposta per una poètica brossiana clara i transversal en tots els seus espectacles
La temporada tindrà sis eixos:
- – Càtedra Brossa: en la seva primera etapa es configurarà com a col·laboració de l’Espai Brossa i les escoles (Institut del Teatre i Escola Eòlia) mitjançant Convenis de Pràctiques Externes per la implementació de l’Univers Brossià dins dels plans d’estudi en els àmbits escènics universitaris.
- – Brossa i el cinema: un cicle de tres sessions que inclou els dos curts i els tres llarg metratges amb guions del poeta.
- – BarriBrossa: quinze anys de BarriBrossa que es projecta a la ciutat i especialment al casc antic amb la voluntat d’expandir la figura i obra de Joan Brossa.
- – Residències Abrossa’m: residències temàtiques de l’univers Brossià amb convocatòria pública que permetran als seleccionats investigar, descobrir, innovar en l’imaginari i obra del poeta visual Joan Brossa.
- – Dimarts Màgics: l’actuació dels millors mags a escala mundial en sessió única.
- – la seva PROGRAMACIÓ, que ens han anant presentant directament els directors o actors de cada un dels espectacles:
Setembre: s’inicia amb el retorn de Toni Gomila amb el pluripremiat ACORAR i la seva versió pornogràfica de les rondalles mallorquines més “castes”, PECCATUM, amb la complicitat de Catalina Florit. Ester Roma amb l’obra HIVERN de Jon Fosse, una obra intimista plena de silencis i molta emoció de dos éssers que no volen morir sols.
Octubre: un traspàs dels mons amb Y ME MORÍ, un cabaret mexicà tragicòmic de Dúo Fàcil, Líquido Teatro i La Magneto Mecànica Cia i amb LA HISTORIA DE ALICIA AL OTRO LADO DEL ESPEJO, un espectacle inspirat en els contes de Lewis Carrol de la companyia Hand Made Teatre amb la dramatúrgia i direcció de Marcela Terra.
Novembre: MAMA, una reflexió sobre la importància d’estimar-nos a nosaltres mateixos com ho faria una mare, de la jove companyia Lena & Co. en col·laboració amb l’Eòlia Escola d’Art Dramàtic i l’èxit que va protagonitzar Marta Carrasco estrenat al Sismògraf d’Olot, PERRA DE NADIE.
El dramaturg i director Marc Rosich, en col·laboració amb el coreògraf Roberto G Alonso, ens presenta dos espectacles. El primer ÀRIES DE RESERVAT que s’estrenarà prèviament a Temporada Alta….. … i mes tard, al mes d’abril, l’èxit de Fira Tàrrega de la temporada passada i que no ha parat de girar des de llavors, A MI NO ME ESCRIBIÓ TENNESSEE WILLIAMS.
Desembre: La màgia és la protagonista, primer amb la producció pròpia de La Seca Espai Brossa, JUGANT AMB LA MÀGIA de Hausson, amb la que es vol commemorar els 20 anys des de la inauguració d’aquest espai. La màgia segueix amb POEMES VISUALS de Jordi Beltran.
Al 2018 arriben tres Shakespere amb tres mirades molt diverses: un MACBETH de la cia Teatrebrik, que viu un món hostil, un desert d’un temps post-apocalíptic, on haurà de planejar el seu pla per ocupar el tron; LA TEMPESTA de Projecte Ingenu que ens ofereix una reflexió sobre la crisi europea actual; OTHELO, una denúncia de la violència de gènere i del racisme a obra de la Cia. Les antonietes.
El tema musical està present aquesta temporada amb CAT FALLING, una obra que neix de la passió per la música de l’autor Gerard Florejachs i es porta a escena gràcies a la iniciativa de la productora Botarga; el teatre de físic i de mímica de GAME OVER de la cia. Mai Rojas y Los Escultores del Aire, on quatre joguines desgastades donen veu als personatges de la nostra societat que més han patit la crisi. SIEMPRE A LA VERITA TUYA, un poema flamenc de Manuel Veiga, un homenatge a Lola Flores; la celebració d’una missa musical en honor d’Eva Perón amb REQUIEM FOR EVITA de Jordi Prat i Coll; Teatre Kaddish que posa en escena la versió catalana del text d’Antonin Artaud PER ACABAR AMB EL JUDICI DE DÉU i en farà un enregistrament sonor que oferirà les emissores de ràdio.
Per altra banda, la cia La Planeta ens introduirà al maig al teatre Verbatim, un teatre documental de ‘paraula per paraula’ que acara dos temes incòmodes com l’ètica i la realitat dels fotoperiodistes en EL COLOR DE LA LLUM i la incrementació dels suïcidis juvenils amb #NOMOBLIDEUMAI.
Tancarà la temporada AUSENCIAS, una dramatúrgia de Jordi Oriol i Daniela Feixas, un meta text que neix de la voluntat de traduir en escena el món fantàstic de les narracions de l’escriptora Cristina Fernández Cubas, i alhora atrevir-se a idear un ‘conte paral·lel’ generat a partir de la lectura dels seus nombrosos contes.
Us deixo els audios de la roda de premsa …
Requiem for Evita no havia estat representada anteriorment? No sé per què tinc aquest dubte.
Ja he vist que us ha agradat molt.
Efectivament es va estrenar a Temporada Alta l’any 2016, malgrat que llavors el paper d’Evita estava interpretat per Anna Moliner.
Ara a La Seca aquest paper s’ho alternen Ivan Labanda i Anna Moliner depèn dels dies. Ahir la nit d’estrena a La Seca, va ser interpretat per Ivan Labanda, i al final com a “bonus track” per ser un dia especial Anna Moliner va interpretar “Don’t cry for me Argentina”.
L’Imma no va poder anar perquè està acabada de operar, però a mi em va agradar tant, però tant, que de ben segur repetirem. Una proposta gamberra i divertidíssima, però sobretot de gran qualitat.