– Voltar per la Literatura – LA FILLA ESBORRADA de Margarida Aritzeta – (🐌🐌🐌🐌) 2017.09.05 (temp. 17/18 – llibre nº 002)

LA FILLA ESBORRADA de Margarida Aritzeta – (temp. 17/18 – llibre nº 002)

Per Imma Barba

Fa poc més d’un any vaig llegir la seva obra “Els fils de l’aranya” i em va agradar, i no he dubtat en seleccionar aquest llibre per llegir en les meves vacances i puc dir que m’ha agradat molt.

Una novel·la en dos temps històrics, el 1992, any on comença la novel·la, i 1945, en plena postguerra espanyola.

Margarida Aritzeta ens parla del món dels homes que vivien amagats, esperant ordres per portar a terme un atac al règim franquista, unes ordres que no arribaran mai, i de les dones i les famílies que aparentant normalitat, els hi donaven suport.

Ens parla de la Laura, una noia de bona família obsessionada per una venjança. I del Gabriel que viu ocult a les muntanyes. I de l’amor entre tots dos. La Laura i en Gabriel viuran una història d’amor en temps difícils, marcada per secrets que duraran dècades.

Una novel·la que parla de secrets amagats, de pors i de silencis basada en fets reals tal com la mateixa Margarida Aritzeta ens diu al final del llibre.

Retrata la societat dels anys 40 amb una prosa senzilla, una gran fluïdesa narrativa i uns personatges totalment creïbles que ens fan patir per les seves desventures.

Un llibre que m’ha tingut enganxada i amb les emocions a flor de pell.

Un seguit de personatges rodons acompanyen als nostres protagonistes, la Matilde, masovera, i els seus dos fills dedicats a “caçar” als homes del bosc. En Franz, professor de música de la Laura amb un passat fosc. En Bru, el germà petit de la Laura que des de la innocència dels sis anys posa de manifest que tots els grans menteixen o si mes no, no diuen tota la veritat. La tieta Misericordia, monja, que viu amb la família de la Laura i te cura de la seva educació.

I la Carlota, la filla que en 1992 no pot evitar que la seva mare moribunda li descobreixi els secrets amagats durant quaranta-cinc anys.

Margarida Aritzeta va néixer a Valls l’any 1953, és escriptora i professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili. Ha obtingut el premi Victor Català de narrativa i el Sant Joan de novel·la, i darrerament el festival Cubelles Noir ha distingit la seva obra “Els fils de l’aranya” com a millor novel·la negra escrita en català el 2016.

 Títol: La filla esborrada
Idioma: català
Data publicació: gener 2017
Editorial: Capital Books
Pàgines: 279

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – LA FILLA ESBORRADA de Margarida Aritzeta – (🐌🐌🐌🐌) 2017.09.05 (temp. 17/18 – llibre nº 002)

Leave a Reply