– Roda de premsa ESTIU – EL Maldà – 2017.09.05 (temp. 17/18 – roda de premsa nº 003)

Roda de premsa ESTIU –  (temp. 17/18 – roda de premsa nº 003)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Com ja vaig comentar en les anteriors cròniques, aquesta setmana està resultant el “despertar” sobtat del món de les Arts Escèniques. Avui nova roda de premsa, aquesta vegada El Maldà, per presentar l’espectacle ESTIU.

La seva autora Helena Tornero, que també dirigeix aquesta producció teatral, ha volgut fer una recerca de la pròpia identitat, per no tenir por a obrir calaixos desconeguts. Ella de petita va viure a la mateixa estació de Portbou, perquè el seu pare treballava a la Renfe i els empleats tenien el seu habitatge al mateix edifici de l’estació.

Entre el so de les vies del tren i el trencar de les onades s’hi poden sentir els secrets més ben guardats, ara només ens cal voler escoltar-los.

De les ganes d’indagar en els interrogants del passat per entendre les conseqüències del present, neix ESTIU. L’autora tenia ganes de treballar amb el tema dels secrets de família, aquelles petites bombes de rellotgeria ocultes que molt sovint portem a sobre sense ser-ne conscients, però que van fent la seva petita feina destructora a les nostres vides.

La companyia La Fil·loxera, composta per tres joveníssimes actrius, Iona Balcells, Lorena Hernàndez i Marina Collado van contactar amb la seva antiga professora de l’Escola de Teatre de Barcelona, per tal que les dirigís en aquesta nova proposta; ella els hi va proposar fer un treball de recerca a partir del text “Les 3 germanes” de Txèkhov, i per tal de preparar-ho, els va donar una sèrie de pistes dels seus personatges, però de forma particular sense que cap d’elles sapiguès del cert els secrets de cada personatge en concret.

Durant un estiu, es van anant enviant entre elles diferents cartes, assumint que estaven escrites pels personatges de la història que la dramaturga Helena Tornero estava creant. Quant per fi es van trobar al final de l’estiu, cada una d’elles ja tenien assumit el personatge que els tocaria interpretar en aquesta proposta. Ja s’havia posat fil a l’agulla i per tant el treball de creació va ser molt més fàcil entre les quatre.

L’Antònia te preguntes, la Laura busca respostes i la Maria té por. Tres germanes que tornen a casa dels pares per indagar una mica en la història quan varen viure plegades a l’estació de Portbou …  i allà sorgeixen conflictes i es desvelen secrets amagats.

Aquesta producció es va estrenar a Manacor fa uns mesos i s’ha representat a diferents escenaris de les illes i de Catalunya; l’última vegada als “Terrats de Cultura”. Ara arriben a El Maldà per dues setmanes, des de demà 6 de setembre fins dissabte 16. La duració de l’espectacle és de 80 minuts.

Una posada en escena en el que veurem als personatges interpretats dins d’un rectangle marcat a l’espai escènic, i de vegades quan surtin d’aquest espai es convertiran en les actrius reals, deixant el seu personatge dins del rectangle. Una història que passa als anys 90 del segle passat i on els personatges parlen d’una època que van viure 10 anys abans.

Aquesta és la segona proposta de la companyia La Fil·loxera, ja que l’any 2015 van presentar el seu primer treball a la Sala Fènix, amb “El nen mort damunt la vorera” de Guy Foissy.

Us deixo com de costum l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari