– Concert de CARMINHO (🐌🐌🐌🐌) – 1er Festival de Fados – Sala Barts – 2017.09.02 (temp. 17/18 – espectacle nº 002)

Concert de CARMINHO –  (temp. 17/18 – espectacle nº 002)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Des de fa molts anys som fidels seguidors de la cultura portuguesa, potser d’ençà que vàrem viatjar per primera vegada a Portugal l’any 1996; després hem viatjat forces vegades a aquest país i el coneixem prou bé. Un dels aspectes de la seva cultura que més ens ha interessat va ser el descobriment dels Fados, que vàrem escoltar embadalits en algunes velles tavernes d’Alfama, Graça o Mouraria de Lisboa i més tard també a la ciutat de Porto.

Després a Catalunya hem assistit a diferents concerts de fadistes reconegudes, Cristina Branco, Mariza, Mísia, Névoa, … i sobretot ens hem convertit en fidels seguidors de Dulce Pontes, a la que hem tingut la sort de poder escoltar en directe forces vegades. De totes maneres hem de reconèixer que es força difícil poder assistir a Barcelona a concerts d’aquest gènere.

En el fado potser s’expressen els moments més dolorosos de la vida, a través de les cançons. Els temes més cantats en el fado són la malenconia, la nostàlgia o petites històries del viure dia a dia als barris humils, però especialment el fatalisme i la frustració.

Ahir 2 de setembre vàrem tenir la sort de tornar a escoltar Fados en directe, i va ser gràcies a la celebració del 1er Festival de Fado de Barcelona que s’està celebrant aquest cap de setmana a la Sala Barts. Aquest Festival, és una iniciativa privada en col·laboració amb el Ministeri de Cultura de Portugal que es realitza des de 2011 i des de llavors ha arribat a 8 ciutats en 3 continents diferents: Europa, Àfrica i Amèrica del Sud. Aquest any, arriba finalment a Barcelona.

Un festival que, enguany, sota el lema “El Fado i les Arts” vol posar de manifest la transversalitat d’un gènere que traspassa la frontera de la música i s’endinsa en el cinema, la literatura, la pintura o la fotografia. 

En aquesta primera edició a Barcelona, s’han programat dos concerts, el primer amb CARMINHO, el segon amb ANA MOURA. 

Al mateix temps s’han programat altres activitats paral·leles, que són gratuïtes i tenen lloc en el Museu Marítim de Barcelona, per donar a conèixer aquesta part de la cultura portuguesa: una conferència “El arte de hacer Fado” a càrrec de Pedro Felix, la projecció de dues pel·lícules sota el lema “El Fado y el cine de animación” i una exposició titulada “O Fado Na Arte Portuguesa” que vol destacar el valor del Fado com a símbol identificador de la ciutat de Lisboa.

CARMINHO és el nom artístic de Maria do Carmo de Carvalho Rebelo de Andrade, nascuda a Lisboa el 20 d’agost del 1984. Filla de la fadista Teresa Siqueira i germana del també cantant Francisco Rebelo de Andrade, des de ben petita ha viscut envoltada de música i el fado és la seva manera de viure.

Ahir, a l’escenari de la Sala Barts vam descobrir una cantant alegre i amb una magnífica veu que ens va regalar un munt d’anècdotes al voltant del Fado i la seva vida. Va estar acompanyada de tres músics: Luís Guerreiro a la guitarra portuguesa,  Flávio Cardoso a la guitarra espanyola i José Marino de Freitas al baix acustic.

Segons indica a la pàgina web del Festival (no hi va haver programa de mà) va presentar el seu disc “Canto”, el seu tercer àlbum d’una carrera plagada d’èxits i amb rreconeixement mundial. “Fado” (2009) i “Alma” (2012) són els seus dos anteriors àlbums.

En aquest àlbum s’inclouen catorze temes entre els quals destaquen un duet amb Marisa Monte (Chuva no mar), un tema de Caetano Veloso (O sol, eu e tu), un tema de Fernando Pessoa (Na Ribeira deste Rio), un de Carlos Paião (História Linda) o un d’Alberto Janes (Destino).

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Però en el concert d’ahir ens va oferir molt més, ja que va interpretar un total de 24 cançons, una d’elles a cappella, i l’última sense micròfon, amb una veu i un sentiment que ens va fer arribar l’ànima del Fado de cor a cor.

Sens dubte un concert extraordinari en la Sala del Teatre BARTS, plena de gom a gom. Avui tornem per assistir al segon concert del Festival.

 
Veu:  Carminho.
Músics: Guitarra portuguesa: Luís Guerreiro \ Viola Fado: Flávio Cardoso \ Baix acustic: José Marino de Freitas.
Producció: Frederico Carmo\ Premsa: Blanca de Carreras (Espanya)  i Rita Barradas (Portugal)
Durada: 120 minuts

Deixa un comentari