– Concert de CARMINHO (🐌🐌🐌🐌) – 1er Festival de Fados – Sala Barts – 2017.09.02 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 002)

Concert de CARMINHO –  (temp. 17/18 – espectacle nÂș 002)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Des de fa molts anys som fidels seguidors de la cultura portuguesa, potser d’ençà que vĂ rem viatjar per primera vegada a Portugal l’any 1996; desprĂ©s hem viatjat forces vegades a aquest paĂ­s i el coneixem prou bĂ©. Un dels aspectes de la seva cultura que mĂ©s ens ha interessat va ser el descobriment dels Fados, que vĂ rem escoltar embadalits en algunes velles tavernes d’Alfama, Graça o Mouraria de Lisboa i mĂ©s tard tambĂ© a la ciutat de Porto.

DesprĂ©s a Catalunya hem assistit a diferents concerts de fadistes reconegudes, Cristina Branco, Mariza, MĂ­sia, NĂ©voa, … i sobretot ens hem convertit en fidels seguidors de Dulce Pontes, a la que hem tingut la sort de poder escoltar en directe forces vegades. De totes maneres hem de reconĂšixer que es força difĂ­cil poder assistir a Barcelona a concerts d’aquest gĂšnere.

En el fado potser s’expressen els moments mĂ©s dolorosos de la vida, a travĂ©s de les cançons. Els temes mĂ©s cantats en el fado sĂłn la malenconia, la nostĂ lgia o petites histĂČries del viure dia a dia als barris humils, perĂČ especialment el fatalisme i la frustraciĂł.

Ahir 2 de setembre vĂ rem tenir la sort de tornar a escoltar Fados en directe, i va ser grĂ cies a la celebraciĂł del 1er Festival de Fado de Barcelona que s’estĂ  celebrant aquest cap de setmana a la Sala Barts. Aquest Festival, Ă©s una iniciativa privada en col·laboraciĂł amb el Ministeri de Cultura de Portugal que es realitza des de 2011 i des de llavors ha arribat a 8 ciutats en 3 continents diferents: Europa, Àfrica i AmĂšrica del Sud. Aquest any, arriba finalment a Barcelona.

Un festival que, enguany, sota el lema “El Fado i les Arts” vol posar de manifest la transversalitat d’un gĂšnere que traspassa la frontera de la mĂșsica i s’endinsa en el cinema, la literatura, la pintura o la fotografia. 

En aquesta primera ediciĂł a Barcelona, s’han programat dos concerts, el primer amb CARMINHO, el segon amb ANA MOURA. 

Al mateix temps s’han programat altres activitats paral·leles, que sĂłn gratuĂŻtes i tenen lloc en el Museu MarĂ­tim de Barcelona, per donar a conĂšixer aquesta part de la cultura portuguesa: una conferĂšncia “El arte de hacer Fado” a cĂ rrec de Pedro Felix, la projecciĂł de dues pel·lĂ­cules sota el lema “El Fado y el cine de animaciĂłn” i una exposiciĂł titulada “O Fado Na Arte Portuguesa” que vol destacar el valor del Fado com a sĂ­mbol identificador de la ciutat de Lisboa.

CARMINHO és el nom artĂ­stic de Maria do Carmo de Carvalho Rebelo de Andrade, nascuda a Lisboa el 20 d’agost del 1984. Filla de la fadista Teresa Siqueira i germana del tambĂ© cantant Francisco Rebelo de Andrade, des de ben petita ha viscut envoltada de mĂșsica i el fado és la seva manera de viure.

Ahir, a l’escenari de la Sala Barts vam descobrir una cantant alegre i amb una magnĂ­fica veu que ens va regalar un munt d’anĂšcdotes al voltant del Fado i la seva vida. Va estar acompanyada de tres mĂșsics: LuĂ­s Guerreiro a la guitarra portuguesa,  FlĂĄvio Cardoso a la guitarra espanyola i José Marino de Freitas al baix acustic.

Segons indica a la pĂ gina web del Festival (no hi va haver programa de mĂ ) va presentar el seu disc “Canto”, el seu tercer Ă lbum d’una carrera plagada d’Ăšxits i amb rreconeixement mundial. “Fado” (2009) i “Alma” (2012) sĂłn els seus dos anteriors Ă lbums.

En aquest Ă lbum s’inclouen catorze temes entre els quals destaquen un duet amb Marisa Monte (Chuva no mar), un tema de Caetano Veloso (O sol, eu e tu), un tema de Fernando Pessoa (Na Ribeira deste Rio), un de Carlos PaiĂŁo (HistĂłria Linda) o un d’Alberto Janes (Destino).

This slideshow requires JavaScript.

PerĂČ en el concert d’ahir ens va oferir molt mĂ©s, ja que va interpretar un total de 24 cançons, una d’elles a cappella, i l’Ășltima sense micrĂČfon, amb una veu i un sentiment que ens va fer arribar l’Ă nima del Fado de cor a cor.

Sens dubte un concert extraordinari en la Sala del Teatre BARTS, plena de gom a gom. Avui tornem per assistir al segon concert del Festival.

 
Veu:  Carminho.
MĂșsics: Guitarra portuguesa: LuĂ­s Guerreiro \ Viola Fado: FlĂĄvio Cardoso \ Baix acustic: JosĂ© Marino de Freitas.
Producció: Frederico Carmo\ Premsa: Blanca de Carreras (Espanya)  i Rita Barradas (Portugal)
Durada: 120 minuts

Leave a Reply