– Concert de¬†CARMINHO (ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – 1er Festival de Fados – Sala Barts – 2017.09.02 (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 002)

Concert de¬†CARMINHO –¬†¬†(temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 002)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Des de fa molts anys som fidels seguidors de la cultura portuguesa, potser d’en√ß√† que v√†rem viatjar per primera vegada a Portugal l’any 1996; despr√©s hem viatjat¬†forces vegades¬†a aquest pa√≠s i el coneixem prou b√©. Un dels aspectes de la seva cultura que m√©s ens ha interessat va ser el descobriment dels Fados, que v√†rem escoltar embadalits en algunes velles tavernes d’Alfama,¬†Gra√ßa¬†o¬†Mouraria¬†de Lisboa i m√©s tard tamb√© a la ciutat de Porto.

Despr√©s¬†a Catalunya hem assistit a diferents concerts de¬†fadistes¬†reconegudes, Cristina Branco,¬†Mariza,¬†M√≠sia,¬†N√©voa, …¬†i¬†sobretot ens hem convertit en fidels seguidors de Dulce Pontes, a la que hem tingut la sort de poder escoltar en directe¬†forces¬†vegades. De totes maneres hem de recon√®ixer que es for√ßa¬†dif√≠cil¬†poder assistir a Barcelona a concerts d’aquest g√®nere.

En el fado potser s’expressen els moments¬†m√©s¬†dolorosos de la vida, a trav√©s de les can√ßons. Els temes m√©s cantats en el fado s√≥n la malenconia, la nost√†lgia o petites hist√≤ries del viure¬†dia a¬†dia als barris humils, per√≤ especialment el fatalisme i la frustraci√≥.

Ahir 2 de setembre v√†rem tenir la sort de tornar a escoltar Fados en directe, i va ser gr√†cies a la celebraci√≥ del¬†1er¬†Festival de Fado de Barcelona que s’est√† celebrant aquest cap de setmana a la Sala¬†Barts.¬†Aquest Festival, √©s¬†una iniciativa privada en col¬∑laboraci√≥ amb el Ministeri de Cultura de Portugal que es realitza des de 2011 i des de llavors ha arribat a 8 ciutats en 3 continents diferents: Europa, √Äfrica i Am√®rica del Sud. Aquest any, arriba finalment a Barcelona.

Un festival que, enguany, sota el lema “El Fado i les Arts” vol posar de manifest la transversalitat d’un g√®nere que traspassa la frontera de la m√ļsica i s’endinsa en el cinema, la literatura, la pintura o la fotografia.¬†

En aquesta primera edici√≥ a Barcelona, s’han programat dos concerts, el primer amb CARMINHO, el segon amb ANA¬†MOURA.¬†

Al mateix temps s’han programat altres activitats paral¬∑leles, que s√≥n gratu√Įtes i tenen lloc en el Museu Mar√≠tim de Barcelona, per donar a con√®ixer aquesta part de la cultura portuguesa: una confer√®ncia “El arte¬†de hacer¬†Fado” a c√†rrec de Pedro¬†Felix, la projecci√≥ de dues pel¬∑l√≠cules sota el lema “El Fado¬†y¬†el cine¬†de animaci√≥n” i una exposici√≥ titulada “O Fado Na¬†Arte¬†Portuguesa” que vol destacar el valor del Fado com a s√≠mbol identificador de la ciutat de Lisboa.

CARMINHO¬†√©s el nom¬†art√≠stic¬†de Maria do¬†Carmo¬†de¬†Carvalho¬†Rebelo¬†de Andrade, nascuda a Lisboa el 20 d’agost del 1984. Filla de la¬†fadista¬†Teresa¬†Siqueira¬†i germana del tamb√© cantant¬†Francisco¬†Rebelo¬†de Andrade, des de ben petita ha viscut envoltada de m√ļsica i el fado¬†√©s¬†la seva manera de viure.

Ahir, a l’escenari de la Sala¬†Barts¬†vam descobrir una cantant alegre i amb una magn√≠fica veu que ens va regalar un munt d’an√®cdotes al voltant del Fado i la seva vida. Va estar acompanyada de tres m√ļsics:¬†Lu√≠s¬†Guerreiro¬†a la guitarra portuguesa, ¬†Fl√°vio Cardoso¬†a la guitarra espanyola i Jos√©¬†Marino¬†de¬†Freitas¬†al baix acustic.

Segons indica a la p√†gina web del Festival (no hi va haver programa de m√†) va presentar el seu disc “Canto”, el seu tercer √†lbum d’una carrera plagada d’√®xits i amb rreconeixement mundial. “Fado” (2009) i “Alma” (2012)¬†s√≥n¬†els seus dos anteriors √†lbums.

En aquest √†lbum s’inclouen catorze temes entre els quals destaquen un duet amb Marisa Monte¬†(Chuva¬†no mar), un tema de¬†Caetano¬†Veloso¬†(O sol, eu e tu), un tema de Fernando Pessoa (Na¬†Ribeira¬†deste¬†Rio), un de¬†Carlos¬†Pai√£o¬†(Hist√≥ria¬†Linda) o un d’Alberto Janes (Destino).

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per√≤ en el concert d’ahir ens va oferir molt m√©s, ja que va interpretar un total de 24 can√ßons, una d’elles a cappella, i l’√ļltima sense micr√≤fon, amb una veu i un sentiment que ens va fer arribar l’√†nima del Fado de cor a cor.

Sens dubte un concert extraordinari en la Sala del Teatre BARTS, plena de gom a gom. Avui tornem per assistir al segon concert del Festival.

 
Veu:  Carminho.
M√ļsics: Guitarra portuguesa:¬†Lu√≠s Guerreiro \ Viola Fado:¬†Fl√°vio Cardoso \ Baix acustic:¬†Jos√© Marino de Freitas.
Producció: Frederico Carmo\ Premsa: Blanca de Carreras (Espanya)  i Rita Barradas (Portugal)
Durada: 120 minuts

Quant a Miquel Gascon

Viatger-maniac i engrescat per aprendre el màxim de la cultura que es fa en la nostra estimada ciutat, Barcelona, ja sigui Teatre, Musica clàssica, Musiques del mon, Jazz, Opera, Cinema
Aquesta entrada s'ha publicat en M√ļsica contempor√†nia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'inter√®s l'enlla√ß permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s