– Concert de¬†CARMINHO (ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – 1er Festival de Fados – Sala Barts – 2017.09.02 (temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 002)

Concert de¬†CARMINHO –¬†¬†(temp. 17/18 – espectacle n¬ļ 002)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Des de fa molts anys som fidels seguidors de la cultura portuguesa, potser d’en√ß√† que v√†rem viatjar per primera vegada a Portugal l’any 1996; despr√©s hem viatjat¬†forces vegades¬†a aquest pa√≠s i el coneixem prou b√©. Un dels aspectes de la seva cultura que m√©s ens ha interessat va ser el descobriment dels Fados, que v√†rem escoltar embadalits en algunes velles tavernes d’Alfama,¬†Gra√ßa¬†o¬†Mouraria¬†de Lisboa i m√©s tard tamb√© a la ciutat de Porto.

Despr√©s¬†a Catalunya hem assistit a diferents concerts de¬†fadistes¬†reconegudes, Cristina Branco,¬†Mariza,¬†M√≠sia,¬†N√©voa, …¬†i¬†sobretot ens hem convertit en fidels seguidors de Dulce Pontes, a la que hem tingut la sort de poder escoltar en directe¬†forces¬†vegades. De totes maneres hem de recon√®ixer que es for√ßa¬†dif√≠cil¬†poder assistir a Barcelona a concerts d’aquest g√®nere.

En el fado potser s’expressen els moments¬†m√©s¬†dolorosos de la vida, a trav√©s de les can√ßons. Els temes m√©s cantats en el fado s√≥n la malenconia, la nost√†lgia o petites hist√≤ries del viure¬†dia a¬†dia als barris humils, per√≤ especialment el fatalisme i la frustraci√≥.

Ahir 2 de setembre v√†rem tenir la sort de tornar a escoltar Fados en directe, i va ser gr√†cies a la celebraci√≥ del¬†1er¬†Festival de Fado de Barcelona que s’est√† celebrant aquest cap de setmana a la Sala¬†Barts.¬†Aquest Festival, √©s¬†una iniciativa privada en col¬∑laboraci√≥ amb el Ministeri de Cultura de Portugal que es realitza des de 2011 i des de llavors ha arribat a 8 ciutats en 3 continents diferents: Europa, √Äfrica i Am√®rica del Sud. Aquest any, arriba finalment a Barcelona.

Un festival que, enguany, sota el lema “El Fado i les Arts” vol posar de manifest la transversalitat d’un g√®nere que traspassa la frontera de la m√ļsica i s’endinsa en el cinema, la literatura, la pintura o la fotografia.¬†

En aquesta primera edici√≥ a Barcelona, s’han programat dos concerts, el primer amb CARMINHO, el segon amb ANA¬†MOURA.¬†

Al mateix temps s’han programat altres activitats paral¬∑leles, que s√≥n gratu√Įtes i tenen lloc en el Museu Mar√≠tim de Barcelona, per donar a con√®ixer aquesta part de la cultura portuguesa: una confer√®ncia “El arte¬†de hacer¬†Fado” a c√†rrec de Pedro¬†Felix, la projecci√≥ de dues pel¬∑l√≠cules sota el lema “El Fado¬†y¬†el cine¬†de animaci√≥n” i una exposici√≥ titulada “O Fado Na¬†Arte¬†Portuguesa” que vol destacar el valor del Fado com a s√≠mbol identificador de la ciutat de Lisboa.

CARMINHO¬†√©s el nom¬†art√≠stic¬†de Maria do¬†Carmo¬†de¬†Carvalho¬†Rebelo¬†de Andrade, nascuda a Lisboa el 20 d’agost del 1984. Filla de la¬†fadista¬†Teresa¬†Siqueira¬†i germana del tamb√© cantant¬†Francisco¬†Rebelo¬†de Andrade, des de ben petita ha viscut envoltada de m√ļsica i el fado¬†√©s¬†la seva manera de viure.

Ahir, a l’escenari de la Sala¬†Barts¬†vam descobrir una cantant alegre i amb una magn√≠fica veu que ens va regalar un munt d’an√®cdotes al voltant del Fado i la seva vida. Va estar acompanyada de tres m√ļsics:¬†Lu√≠s¬†Guerreiro¬†a la guitarra portuguesa, ¬†Fl√°vio Cardoso¬†a la guitarra espanyola i Jos√©¬†Marino¬†de¬†Freitas¬†al baix acustic.

Segons indica a la p√†gina web del Festival (no hi va haver programa de m√†) va presentar el seu disc “Canto”, el seu tercer √†lbum d’una carrera plagada d’√®xits i amb rreconeixement mundial. “Fado” (2009) i “Alma” (2012)¬†s√≥n¬†els seus dos anteriors √†lbums.

En aquest √†lbum s’inclouen catorze temes entre els quals destaquen un duet amb Marisa Monte¬†(Chuva¬†no mar), un tema de¬†Caetano¬†Veloso¬†(O sol, eu e tu), un tema de Fernando Pessoa (Na¬†Ribeira¬†deste¬†Rio), un de¬†Carlos¬†Pai√£o¬†(Hist√≥ria¬†Linda) o un d’Alberto Janes (Destino).

This slideshow requires JavaScript.

Per√≤ en el concert d’ahir ens va oferir molt m√©s, ja que va interpretar un total de 24 can√ßons, una d’elles a cappella, i l’√ļltima sense micr√≤fon, amb una veu i un sentiment que ens va fer arribar l’√†nima del Fado de cor a cor.

Sens dubte un concert extraordinari en la Sala del Teatre BARTS, plena de gom a gom. Avui tornem per assistir al segon concert del Festival.

 
Veu:  Carminho.
M√ļsics: Guitarra portuguesa:¬†Lu√≠s Guerreiro \ Viola Fado:¬†Fl√°vio Cardoso \ Baix acustic:¬†Jos√© Marino de Freitas.
Producció: Frederico Carmo\ Premsa: Blanca de Carreras (Espanya)  i Rita Barradas (Portugal)
Durada: 120 minuts

Leave a Reply