– Teatre (335) – CLAQU脡 O NO (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Teatre Tantarantana – 31.08.2017

CLAQU脡 O NO

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Aquesta proposta teatral ens feia especial il路lusi贸 despr茅s d’informar-nos del tema qu猫 tractava a la Roda de premsa del passat 16 d’agost. A m茅s a m茅s ten铆em previst assistir a la seva estrena l’endem脿, per貌 uns assassins que van deixar Barcelona trasbalsada, ho van impedir…. Amb tota seguretat una tarda/nit que tots nosaltres no oblidarem mai, malgrat que al cap de poques hores la ciutadania va saber reaccionar amb valentia amb el crit “No tenim por”.

Evidentment la seva estrena va ser ajornada i les funcions previstes es van cancel路lar durant un parell de dies.

Per sort, la vida continua i tots nosaltres intentem tornar a la normalitat. Ahir nit, 煤ltim dia d’agost, v脿rem voler veure-la, abans de tancar la nostra valoraci贸 d’aquesta temporada 2016-2017, ja que de fet 茅s un espectacle que pertany聽al “El聽Cicl贸 16/17” (Cicle de Companyies Independents en Resid猫ncia), programa art铆stic del Teatre Tantarantana.

Aquesta proposta, 茅s el 5猫 espectacle de la companyia DARA.

CLAQU脡 O NO, 茅s una com猫dia sobre les professions, vocacions, intu茂cions i canvis de rumbs laborals que moltes vegades, no ent茅n ning煤.

Una com猫dia sobre somnis impossibles i la necessitat de fer canvis dr脿stics a la vida.

L’obra es representa damunt de l’escenari del teatre, amb el p煤blic situat en graderies a dues bandes, una proximitat amb els actors realment insuperable. Un parc p煤blic de Barcelona, que clarament assenyala l’escenografia amb les rajoles聽t铆piques聽de la ciutat, malgrat que l’acci贸 podria succeir a qualsevol ciutat del m贸n.

Roc Esquius聽茅s聽el dramaturg i director de la proposta, que ens sorpr猫n cada vegada聽m茅s聽per la seva frescor i la seva empenta. El vam descobrir com a actor ja fa uns anys a 鈥Comment te dire adieu鈥澛爄 com a dramaturg amb 鈥iMe鈥 i 鈥Mars Joan鈥.

N煤ria Deulofeu i Isidre Montserrat han estat absolutament magn铆fics, amb unes interpretacions genials sobretot en la primera part de l’obra, on ens presenten una batalla dial猫ctica entre una bioqu铆mica de prestigi que vol deixar la feina per dedicar-se al que li agrada, ballar claqu茅, i un re- orientador laboral contractat per alg煤 altre, que intenta per tots els mitjans que no ho faci.

Crec que no hauriem de confondre la simpatia o antipatia dels personatges que arriba al p煤blic, amb la qualitat de les seves interpretacions…. i ho diem perqu猫 el personatge que interpreta Isidre Montserrat arriba a ser for莽a antip脿tic a ulls dels espectadors.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Una dona amb una carrera brillant, una professi贸 que li cau com anell al dit i que ocupa un lloc important coma cient铆fica en l鈥檈studi de la problem脿tica de la crisi de l鈥檃igua al m贸n; gaireb茅 est脿 a punt de resoldre el problema quan un entrebanc del qual li sembla no聽se鈥檔聽sortir脿, li fa plantejar-se dedicar-se al que realment li agrada鈥. ballar claqu茅.

Un funcionari del govern, dedicat a qu猫 tothom ocupi el lloc de treball pel qual est脿 m茅s preparat, ha arribat per frustrar els seus plans. Ella no pot ballar claqu茅.

Una batalla dial猫ctica divertida, tremendament 脿gil i molt ben constru茂da pel dramaturg, encara que a partir d’un moment donat, potser es torna una mica repetitiva; segurament per aix貌, per voler fer un gir a l’argument i donar-li una altra visi贸, l’autor ha volgut introduir un parell de personatges complementaris que s贸n interpretats pels mateixos actors.

脡s aqu铆 on la proposta, al nostre entendre, comen莽a a trontollar una mica, i algunes situacions s贸n poc cre茂bles, tot sabent que la proposta est脿 escrita com una com猫dia de l’absurd. Per sort, torna a remuntar gr脿cies a les magn铆fiques interpretacions, malgrat que la resoluci贸 de la “batalla” es complica i esdev茅 una mica massa rocambolesca, amb un doble final que tampoc hem acabat d’encaixar.

Malgrat tot, ens ha semblat una proposta agosarada, divertida, amb un caire innovador i un missatge molt clar.

hem de fer sempre el que s鈥檈spera de nosaltres ?

hem de renunciar a les nostres aficions, al que ens fa feli莽os realment en ares de la societat ?

hem de complir amb les expectatives que pares i professors han dipositat en nosaltres ?

茅s l铆cit encaminar als nostres petits a dedicar la seva futura vida a una determinada professi贸 ?

Una proposta totalment recomanable que es podr脿 veure fins al 17 de setembre a la Sala Baixos22 del Tantarantana. Des 聽d鈥檃quest espai el nostre reconeixement a tot l鈥檈quip que ha tingut la gosadia d鈥檈strenar al mes d鈥檃gost. Bravo.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Dramat煤rgia i direcci贸: Roc Esquius
Int猫rprets: N煤ria Deulofeu i Isidre Montserrat
Escenograf铆a: Eli Siles \ Ajudant d鈥檈scenograf铆a i vestuari: Mariona Signes\ Construcci贸 escenograf铆a: Juan Flores \ Vestuari: Eli Siles i Albert Pascual \ Banda Sonora: Toni Pag猫s i Bernat Mestre \ Composici贸, arranjaments i producci贸 musical: Toni Pag茅s (La Fuster铆a Estudi) \ Producci贸 I comunicaci贸: N煤ria Deulofeu \ Premsa: Marina Grifell
Idioma: catal脿
Durada: 75 minuts

Amb aquesta cr貌nica tanquem la nostra temporada teatral i d’arts esc猫niques 2016-2017 , en la que hem pogut veure i valorar en aquest Blog fins a 335 espectacles diferents.

En la pr貌xima cr貌nica oferirem la nostra valoraci贸 global de la temporada.

Deixa un comentari