2017.08.31 – Voltar per la Literatura – LA REINA DE DIAMANTS, Bennasar, Llort, Macip, Moreno – (🐌🐌🐌🐌) (L41)

LA REINA DE DIAMANTS, Bennasar, Llort, Macip, Moreno

Per Imma Barba

Haig de reconĂšixer d’entrada, que sempre m’han fet una certa por els llibres escrits a mĂ©s de dues mans, i en aquest cas m’he enfrontat a un llibre escrit a vuit mans.

Quatre escriptors, quatre personatges, quatre parts.

Cada autor ha escrit una de les parts, i cada part fa referencia a un dels personatges de la histĂČria.

LluĂ­s Llort és l’autor de la primera part “El robatori”, escrit en tercera persona i que ens parla del robatori d’uns diamants, un robatori que no sortirĂ  com estava planejat. Te lloc en el xalet d’un mafiĂłs rus i aquest fet tindrĂ  conseqĂŒĂšncies.

Sebastià Bennasar escriu la segona part, “Enyorar el senyor lobo”, en aquest cas en segona persona, des del punt de vista del gĂ ngster rus fent front a una situaciĂł inesperada.

Marc Moreno és l’autor de la tercera part “L’amo del barco”, en aquest cas escrit en primera persona, donant veu a l’empresari catalĂ  que vol guanyar diners fĂ cilment i busca aliats que li facin el joc. Amb ell descobrirem quins fets han desencadenat el robatori.

I finalment Salvador Macip clou la novel·la amb la quarta part “La reina de diamants”. Ell torna a la veu narrativa en tercera persona, ens mostra el punt de vista de les dones i ens porta a la resoluciĂł de la histĂČria. Descobrim que res era el que semblava I que les persones aparentment mĂ©s febles sĂłn tambĂ© capaces de les maquinacions mĂ©s perverses.

Una histĂČria, ambientada a la Costa Brava, que ha començat amb el robatori d’uns diamants i va afegint gĂ ngsters russos, prostĂ­buls, dones que sĂłn alguna cosa mes que “dones fatals”, amb un gran dinamisme narratiu i molt entretinguda. Una histĂČria breu, dura i fosca, molt ben lligada, sense que es perdi l’estil narratiu dels quatre autors.

Marc Moreno és el promotor d’aquesta agosarada proposta i recullo d’una entrevista que li van fer a L’illa dels llibres:

“Al principi la idea era fer una novel·la on cada un de nosaltres escrivĂ­s un capĂ­tol d’una histĂČria no massa complexa i que desenvolupĂ©s un personatge, perĂČ quan estĂ vem ficats de ple ens vam engrescar i vam decidir crear una trama molt mĂ©s complexa i que s’anĂ©s desenvolupant capĂ­tol a capĂ­tol.
Cada escriptor continuava fent un capĂ­tol des dels ulls d’un personatge diferent perĂČ vam decidir que tot es descobrĂ­s mica en mica, capĂ­tol a capĂ­tol. I aixĂČ ens va complicar el procĂ©s perquĂš primer vam estar decidint el guiĂł inicial entre tots, i desprĂ©s les revisions de tots els capĂ­tols que passaven per les vuit mans on entre tots polĂ­em les errades i tot allĂČ que no quadrava. I tot el procĂ©s l’hem fet amb el Salvador vivint a Anglaterra.”

Aquest Ă©s el llibre nĂșmero 8 de la col·lecciĂł de novel·la en catalĂ  de Llibres del Delicte, editorial a la qual no em cansarĂ© de recolzar per l’empenta i valentia del seu fundador i per la gran qualitat de les seves publicacions.

Lluís Llort va néixer a Barcelona en 1966, és escriptor i periodista. El seu estil sempre sol tenir pinzellades de gÚnere negre. Escriu també per a joves i nens. Signa les seves novel.les amb el nom de Llort i la literatura infantil com a Lewis York.

SebastiĂ  Bennasar va nĂ©ixer a Palma en 1976, Ă©s periodista, escriptor, traductor i crĂ­tic literari mallorquĂ­. Ha publicat una trentena d’obres, entre poesia, relat, novel·la i assaig.

Marc Moreno, va nĂ©ixer a Barcelona l’any 1977, Ă©s periodista, escriptor i editor catalĂ . La seva activitat professional estĂ  centrada en la creaciĂł literĂ ria en gĂšnere negre, la seva feina periodĂ­stica i la gestiĂł de l’editorial Llibres del Delicte.

Salvador Macip, va nĂ©ixer a Blanes l’any 1970, Ă©s metge, escriptor i investigador en genĂštica molecular. Des de 2008 contĂ­nua les seves investigacions a la Universitat de Leicester al Regne Unit. És autor de llibres per a nens que han obtingut nombrosos premis, i autor també d’innombrables llibres de divulgació cientĂ­fica.

Autors: SebastiĂ  Bennasar, LluĂ­s Llort, Salvador Macip i Marc Moreno.
Data de publicaciĂł: Novembre 2014
Editorial: Llibres del Delicte
Idioma: catalĂ 
PĂ gines: 160

2 thoughts on “2017.08.31 – Voltar per la Literatura – LA REINA DE DIAMANTS, Bennasar, Llort, Macip, Moreno – (🐌🐌🐌🐌) (L41)

Leave a Reply