LA REINA DE DIAMANTS, Bennasar, Llort, Macip, Moreno
Per Imma Barba –
Haig de reconĂšixer d’entrada, que sempre m’han fet una certa por els llibres escrits a mĂ©s de dues mans, i en aquest cas m’he enfrontat a un llibre escrit a vuit mans.
Quatre escriptors, quatre personatges, quatre parts.
Cada autor ha escrit una de les parts, i cada part fa referencia a un dels personatges de la histĂČria.
LluĂs Llort és l’autor de la primera part “El robatori”, escrit en tercera persona i que ens parla del robatori d’uns diamants, un robatori que no sortirĂ com estava planejat. Te lloc en el xalet d’un mafiĂłs rus i aquest fet tindrĂ conseqĂŒĂšncies.
SebastiĂ Â Bennasar escriu la segona part, “Enyorar el senyor lobo”, en aquest cas en segona persona, des del punt de vista del gĂ ngster rus fent front a una situaciĂł inesperada.
Marc Moreno és l’autor de la tercera part “L’amo del barco”, en aquest cas escrit en primera persona, donant veu a l’empresari catalĂ que vol guanyar diners fĂ cilment i busca aliats que li facin el joc. Amb ell descobrirem quins fets han desencadenat el robatori.
I finalment Salvador Macip clou la novel·la amb la quarta part “La reina de diamants”. Ell torna a la veu narrativa en tercera persona, ens mostra el punt de vista de les dones i ens porta a la resoluciĂł de la histĂČria. Descobrim que res era el que semblava I que les persones aparentment mĂ©s febles sĂłn tambĂ© capaces de les maquinacions mĂ©s perverses.
Una histĂČria, ambientada a la Costa Brava, que ha començat amb el robatori d’uns diamants i va afegint gĂ ngsters russos, prostĂbuls, dones que sĂłn alguna cosa mes que “dones fatals”, amb un gran dinamisme narratiu i molt entretinguda. Una histĂČria breu, dura i fosca, molt ben lligada, sense que es perdi l’estil narratiu dels quatre autors.
Marc Moreno és el promotor d’aquesta agosarada proposta i recullo d’una entrevista que li van fer a L’illa dels llibres:
âAl principi la idea era fer una novel·la on cada un de nosaltres escrivĂs un capĂtol dâuna histĂČria no massa complexa i que desenvolupĂ©s un personatge, perĂČ quan estĂ vem ficats de ple ens vam engrescar i vam decidir crear una trama molt mĂ©s complexa i que sâanĂ©s desenvolupant capĂtol a capĂtol.
Cada escriptor continuava fent un capĂtol des dels ulls dâun personatge diferent perĂČ vam decidir que tot es descobrĂs mica en mica, capĂtol a capĂtol. I aixĂČ ens va complicar el procĂ©s perquĂš primer vam estar decidint el guiĂł inicial entre tots, i desprĂ©s les revisions de tots els capĂtols que passaven per les vuit mans on entre tots polĂem les errades i tot allĂČ que no quadrava. I tot el procĂ©s lâhem fet amb el Salvador vivint a Anglaterra.â
Aquest Ă©s el llibre nĂșmero 8 de la col·lecciĂł de novel·la en catalĂ de Llibres del Delicte, editorial a la qual no em cansarĂ© de recolzar per l’empenta i valentia del seu fundador i per la gran qualitat de les seves publicacions.
LluĂs Llort va nĂ©ixer a Barcelona en 1966, és escriptor i periodista. El seu estil sempre sol tenir pinzellades de gĂšnere negre. Escriu també per a joves i nens. Signa les seves novel.les amb el nom de Llort i la literatura infantil com a Lewis York.
SebastiĂ Bennasar va nĂ©ixer a Palma en 1976, Ă©s periodista, escriptor, traductor i crĂtic literari mallorquĂ. Ha publicat una trentena d’obres, entre poesia, relat, novel·la i assaig.
Marc Moreno, va nĂ©ixer a Barcelona lâany 1977, Ă©s periodista, escriptor i editor catalĂ . La seva activitat professional estĂ centrada en la creaciĂł literĂ ria en gĂšnere negre, la seva feina periodĂstica i la gestiĂł de lâeditorial Llibres del Delicte.
Salvador Macip, va nĂ©ixer a Blanes lâany 1970, Ă©s metge, escriptor i investigador en genĂštica molecular. Des de 2008 contĂnua les seves investigacions a la Universitat de Leicester al Regne Unit. Ăs autor de llibres per a nens que han obtingut nombrosos premis, i autor també d’innombrables llibres de divulgació cientĂfica.
Van fer molt bona feina entre els quatre!!
Vaig quedar gratament sorpresa per la consistĂšncia de la histĂČria que acaba molt ben lligada, respectant els estils narratius de cadascĂș.