– Roda de premsa CLAQUÉ O NO – Teatre Tantarantana – (rp114) – 16.08.2017

Ahir al matí, vaig acudir a la que serà la meva última roda de premsa d’aquesta temporada 2016/2017.

A l’escenari de la Sala Baixos22 del Teatre Tantarantana, la companyia DARA va presentar el seu 5è espectacle, amb el títol de CLAQUÉ O NO, una comèdia sobre somnis impossibles i la necessitat de fer canvis dràstics a la vida.

Aquesta nova proposta de la companyia Dara, s’engloba dins del III Cicle de Companyies independents en residència al Tantarantana (El Cicló), després que la temporada passada, també a “El Cicló” vàrem poder veure el seu espectacle MARS JOAN (març 2016) i també una nova versió el febrer del 2017.

En aquesta 3ª edició de El Cicló, han format part a més a més de Dara, les companyies Cia Casa Real, La Calòrica, Companyia Ignífuga i Col.lectiu La Santa.

La temporada vinent deixen de formar part 3 d’aquestes companyies (les que he marcat en vermell); per aquest motiu es va obrir fa temps un concurs públic per escollir les 3 “noves” companyies que s’afegiran la temporada vinent i entre les 20 propostes presentades s’han escollit les següents: ObskenéEl Eje i El Martell.

La Roda de premsa es realitza en el mateix escenari, on podrem veure la representació de CLAQUÉ O NO, que s’estrenarà avui 17 d’agost. Estan presents Ferran Murillo, director adjunt del Tantarantana, Roc Esquius director i responsable del text i els dos actors Núria Deulofeu i Isidre Montserrat.

Roc Esquius comenta que el fet de programar-se a l’estiu, va condicionar una mica l’escriptura de l’obra i per això ha intentat que sobretot resultés “fresca” i divertida, malgrat que toca temes molt actuals derivats de l’actual crisi econòmica, malgrat que gairebé avui en dia ja no se’n parla de la mateixa.

Fa uns anys que quan una persona preparava el seu futur professional amb els seus estudis, pensava que la seva professió seria “per tota la vida”. Això en les generacions actuals ja no es compleix, perquè estan convençuts de què els treballs són per un temps molt determinat i la professió escollida pot canviar en qualsevol moment de la vida, inclús prenent un gir radicalment diferent del que havies imaginat.

D’això precisament ens vol parlar aquesta proposta i també fer-nos pensar en diferents qüestions que giren al voltant d’aquest tema…. És lícit encaminar als nostres petits a dedicar la seva futura vida a una determinada professió??? T’has de dedicar tota la vida al que el sistema t’ha anat indicant, per molt que les teves aptituds serveixin per a una determinada professió???… o és més lògic dedicar-te al que realment t’agrada???

Una dona amb una carrera brillant, una professió que li cau com anell al dit i que ocupa un lloc important coma científica en l’estudi de la problemàtica de la crisi de l’aigua al món; gairebé està a punt de resoldre el problema quan un entrebanc del qual li sembla no se’n sortirà, li fa plantejar-se dedicar-se al que realment li agrada…. ballar claqué.

Un funcionari del govern, dedicat a què tothom ocupi el lloc de treball pel qual està més preparat, ha arribat per frustrar els seus plans. Ella no pot ballar claqué.

Poques persones tenen la sort de poder treballar en el que realment li agrada, i el més corrent és que en l’actualitat la professió variï força sovint.

Però… es pot canviar de vocació fàcilment??? Perquè ens obliguen a escollir als 15 o 16 anys el que faràs en el futur??? Necessita la societat, gent que comenci des de zero una carrera als trenta, quaranta o seixanta anys, o és millor ser dels millors en el que sabem fer ???

CLAQUÉ O NO és una comèdia sobre les professions, vocacions, intuïcions i canvis de rumb laboral, que moltes vegades no entén ningú.

És podrà veure fins al 17 de setembre a la Sala Baixos22 del Tantarantana.

Us deixo l’àudio de la Roda de premsa …

Nota d’última hora: l’estrena d’aquest espectacle que tenia previst fer-se aquesta nit, dijous 17 d’agost, s’ha suspès a conseqüència del greu atemptat atac terrorista a la Rambla de Barcelona. El nostre condol a totes les víctimes i als seus familiars.

Leave a Reply