– Concert (M19) – GIPSY – BORA DUGIĆ amb BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA (🐌🐌🐌🐌)- Teatre Grec – 12.08.2017

BORA DUGIĆ amb BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Nova nit de música al Teatre Grec dins del marc del Festival MasiMas. Aquesta vegada la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra i un convidat de luxe Bora Dugić.

A la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra els vam escoltar per primera vegada al Gran Concert per a les Persones Refugiades que va tenir lloc al mes de febrer. Aquest és el tercer any que participen en el Festival MasiMas.

L’any 2012 es crea la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra que després de tres anys d’innumerables concerts i gires per més de 21 països, evoluciona i a partir del novembre de 2015, es transforma en la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, encara que com manifesten, continuen molt interessats en la música Klezmer, decideixen ampliar el seu ventall musical.

Segons llegim a la seva pàgina web entenen la música balcànica com un conjunt de tradicions musicals i una cultura multiètnica que traspassa els límits geogràfics i que es nodreix de tradicions històriques de les persones que han viscut a les nostres terres, jueus, sefardites, gitanos, otomans, àrabs, …

 Els components d’aquest grup són : Sandra Sangiao, veu catalana,  Mattia Schirosa acordionista italià, Julien Chanal guitarrista francès, Ivan Kovačević contrabaix serbi, Stelios Togias percussionista grec, Dani Carbonell clarinetista català i Oleksandr Sora violinista ucraïnès.

Ahir també dos convidats dels quals malauradament no hem retingut el nom, un violinista de Tarragona i una flautista de flauta travessera.

Però el cartell d’ahir anunciava un convidat de luxe, el flautista serbi Bora Dugić acompanyat del seu director musical habitual, l’acordionista Boban Prodanović.

Bora Dugić ,una de les figures consagrades de l’escena folk internacional a qui nosaltres no havíem tingut ocasió de veure. Des del terreny de la música popular, el cinema i la televisió ha realitzat més d’una desena de bandes sonores de pel·lícules i documentals, mentre que en el panorama de la música culta ha col·laborat amb músics com Jordi Savall. Ha rebut premis i distincions de tota mena tant al seu país com a festivals i a auditoris de Munich, París, Chicago i Montreux.

També ens ha sorprès molt favorablement la gran qualitat de la veu de la catalana Sandra Sangiao i la seva vitalitat física, que acaba d’aglutinar a un grup de bons músics de diferents cultures, en una orquestra molt peculiar que sona de meravella.

Un concert que va estar acompanyat per nombrós públic dels Balcans que literalment “embogits” al nostre voltant, corejaven i ballaven moltes de les músiques interpretades. Nosaltres ens hem deixat portar per aquest ambient de festa i ens ho hem passat molt i molt bé.

Ens ha recordat molt, el tristament desaparegut “festival de músiques del món” que es celebrava fa uns anys a Barcelona, sota el patrocini de La Caixa, amb increibles concerts de diferents cultures d’arreu del món…. un Festival que hauríem de reivindicar, perquè ens ha deixat un forat immens en aquests tipus de músiques ètniques, que costa tant escoltar a casa nostre.

Cargols Balcanics

Deixa un comentari