– Teatre (327) – EL COMTE ARNAU amb Lluis Soler (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Grec – 06.08.2017

EL COMTE ARNAU amb Lluis Soler

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir diumenge una altra nit màgica al Teatre Grec, dins del 15é San Miguel MASiMAS Festival. Lluís Soler ens va regalar la posada en escena del poema del Comte Arnau de Josep Maria de Sagarra.

L’any 2005 va ser estrenat en el Festival Grec sota la direcció, com ara, d’Antoni Calvo, després de què l’any 2000 Lluís Soler va treballar el poema de Josep Maria de Sagarra per portar-lo al públic. Va fer gira per diverses poblacions de Catalunya i es va presentar al Romea l’any 2007 i a la Biblioteca de Catalunya l’any 2008.

Lluís Soler ha adaptat els 10.000 versos del text original per extreure’n 1.500 versos, en un exercici de síntesi que conté la substància dramàtica del poema.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La tria necessàriament i volgudament elimina molts personatges de la història original per centrar l’acció en els tres protagonistes del poema i el mite: el Comte Arnau, Elvira la seva dona i mare dels seus fills i Adalaisa l’abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses a la que sedueix, i en explicar les relacions que els uneixen. Dota a cada personatge d’un registre diferent i una veu característica per evocar en nosaltres a cada un dels personatges.

En paraules de l’actor “El vers de Sagarra té la culpa de tot: és molt directe, corre com una seda i és a partir d’aquí d’on surten les ganes de portar l’escenari el comte Arnau“.

Lluís Soler i Antonio Calvo presenten el text en vers i en hendecasíl·labs. Un faristol, un llibre i una encertadíssima il·luminació són els únics elements escenogràfics que aconsegueixen, amb la seva sobrietat, destacar la força de la paraula. Un privilegi. Un entorn enorme que s’ha fet íntim i càlid amb les seves paraules.

El comte Arnau és un personatge llegendari de la literatura catalana sobre el que han escrit a més de Sagarra, autors com Joan Maragall, Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Joan Oliver o Joan Brossa. Un noble ric, un senyor feudal del Ripollès que maltractava els seus vassalls i seduïa les donzelles. Mai complia les promeses que havia fet i no dubtava en eliminar aquells que contravenien els seus desitjos. Va ser castigat a cavalcar durant tota l’eternitat com una ànima en pena sobre un cavall negre, al qual sortien flames per la boca i els ulls.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

“El comte Arnau” de Josep María de Sagarra és una de les obres més importants de la literatura trobadoresca catalana i parteix d’una cançó popular a la Catalunya pirinenca a finals del segle XVI.

Un teatre no gaire ple (potser menys de la tercera part), on la paraula s’ha imposat des del primer moment amb la seva capacitat per recrear l’acció. El silenci en l’auditori ha estat total, ni estossecs, ni mòbils han entorpit en cap moment aquesta hora d’autèntica poesia. Admiració i respecte per una persona capaç de comunicar i transmetre l’emoció de les paraules fent gala d’una memòria realment admirable.

Segons Lluís Soler només cal “algú que el diu en veu alta i algú que se l’escolta. No hi ha cap altra voluntat, la màgia de la paraula sense cap mena de filtre que la pugui desfigurar“.

En acabar, en Lluís Soler ens ha obsequiat amb dos poemes satírics de Sagarra “actualitzats” i “Vinyes Verdes” que ens han fet aplaudir dempeus.

Autor: Josep María de Sagarra
Direcció i espai escènic: Antoni Calvo
Intèrpret: Lluís Soler
Idioma: català – Durada: 1 hora

Cargol – obsequi dels nostres amics Miquel i Jordi !!!

Deixa un comentari